كلانشهر “هرات” در غرب كشور”افغانستان” هم مرز با كشور “ایران” و “تركمنستان” می باشد. همین شرایط جغرافیایی و هم چنین اقلیمی باعث شده است كه اهمیت این شهر در كشور “افغانستان” در سال های اخیر بالا رفته و به تدریج تعداد مهاجرین از دیگر مناطق “افغانستان” به این شهر افزایش یافته است. از لحاظ تاریخی و طبیعی نیز این شهر اماكن بسیاری را در خود جای داده است. با نگاهی به عكس جاهای دیدنی هرات می توان راحت تر و بهتر به زیبایی های این شهر پی برد. از لحاظ امكانات و امنیت، هتل های این شهر شاید در حد و اندازه هتل های ایران نباشند ولی نسبت به دیگر شهر های این كشور قابل قبول هستند. از سمت غرب “افغانستان” اگر به شرق این كشور حركت كنیم، یعنی از سمت هرات به كابل، كاملا فرهنگ ها، گویش ها و حتی مناطق طبیعی و جغرافیایی تغییر می كنند. در ادامه برخی از زیباترین و تاریخی ترین جاهای دیدنی “هرات” را به شما معرفی می كنیم.
پارك تخت صفر
در شمالی ترین قسمت شهر “هرات” و ارتفاعات این شهر، باغی بزرگ و تفریحگاهی بی نظیر به چشم می خورد. این منطقه زیبای طبیعی و تاریخی كه به زمان “تیموریان” بر می گردد، از بزرگترین و سر سبز ترین باغ ها و پارك های شهر”هرات” می باشد. امكانات بسیاری در این مجموعه برای رفاه مسافران و گردشگران گرد هم جمع شده است. از بزرگترین شهربازی های “افغانستان” می توان به شهربازی پارك “تخت صفر” اشاره كرد.
پل مالان
در منطقه “مالان” و بر روی رود خانه “هریرود” از توابع “هرات” قدیمی ترین و زیباترین پل “هرات” به چشم می خورد. “پل مالان” از تاریخی ترین پل های منطقه “هرات” می باشد. تاریخ ساخت آن را همزمان با پیدایش “هرات” و به قبل از اسلام می رسد. پلی با 22 زیر گذر و 240 متر طول كه سال ها مسیر ارتباطی بین هرات و قندهار بوده است.
مسجد جامع “هرات”
“مسجد جامع هرات” قدیمی ترین مسجد این شهر به حساب می آید. بنای اولیه این مسجد را در سال 597 “غیاث الدین غوری” بنا نهاد ولی موفق به اتمام آن نشد. در سال 1202 میلادی جسد “غیاث الدین” زیر گنبد این مسجد مدفون شد. این مسجد در زمان “تیموریان” به پایان یافت و از آن به بعد به دلیل شرایط جغرافیایی و سیاسی تاكنون بارها بازسازی شده است.
مقبره خاتم الشعرا “جامی”
در شمال شرقی شهر “هرات” آرامگاه شاعر، عارف، موسیقیدان و صوفی نام دار ایرانی به نام “نورالدین عبدالرحمن بن احمد” معروف به “جامی” قرار دارد. گلدسته های بلند و آجری این بنای تاریخی و زیبا از فاصله دور نیز به چشم می خورد. دیواره های بیرونی این بنا با كاشی كاری های هنرمندانه ای پوشیده شده و نشان از آرامگاه شخصیتی بزرگ و صاحب احترام در این منطقه می باشد.
ارگ “هرات”
از بزرگترین و شاخص ترین اماكن تاریخی در شهر “هرات” می توان به قلعه “اختیار الدین” یا همان قلعه “اسكندر مقدونی” كه به ارگ “هرات” شناخته می شود اشاره كرد. بر روی برج های این قلعه می توان آثار و هنر دوره “تیموریان” را كه با كاشی كاری های زیبا به نمایش كشیده شده است را به نظاره نشست. قدمت این قلعه تاریخی را هزار سال قبل از میلاد مسیح می دانند.
آرامگاه خواجه غلطان
“شیخ یحیی بن عمار سجستانی” معروف است به “خواجه غلطان ولی” وی از بزرگان و خوبان این دیار بوده است. آمده است كه در زمان ورود شیخ یه این دیار به دلیل اینكه خاك “هرات” آرامگاه بزرگان و اندیشمندان بسیاری بوده است، “خواجه غلطان” بجای پای نهادن به این خاك خود را تا شهر بر روی زمین غلطانیده است. مردم این منطقه اعتقاد دارند كه با دراز كشیدن بر روی سنگی در این مكان و بستن چشم ها و غلطیدن به حاجت خود می رسند.
مدرسه و آرامگاه گوهرشاد
“گوهر شاد بیگم” از سیاست مداران و زنان خیر و با نفوذ و همسر سلطان “شاهرخ تیموری” از شاهان سلسله تیموری بود. “گوهر شاد بیگم” از زنان قدرتمند كه توانست بسیاری از شاعران و دانشمندان را به دربار دعوت كند و همچنین زبان فارسی را كاملا رواج داد. این بزرگ زن نیكوكار در سال 861 هجری قمری توسط امرای سلطان “ابوسعید” كشته شد. مقبره این بزرگ زن در كنار قبر فرزند و همسرش در مدرسه و مسجد گوهرشاد “هرات” قرار دارد. كاشی كاری ها و سنگ كاری های این مقبره زیبا چشم هر بیننده ای را به خود جذب می كند.
پارك ترقی
هریرود
این شهر به دلیل اتفاقاتی که در دهه های اخیر برای این کشور افتاده است از چشم ها پنهان مانده است اما باید بدانید جاهای بسیاری هستند که اگر چه به آن ها به هر دلیلی توجه نمیشود، اما از لحاظ تاریخی بسیار غنی اند.
خیلیزیباودیدنیوچقدبرامجالببودبااینکهخودمهراتیهستمولیمتاسفانههیچکدامازاینمکانهایدیدنیروندیدمبهامیدروزیکههمهیافغانستانیهابرگردیمکشورزیباوباستانیخودمونزندهبادافغانستانعزیزم