استان گیلان در شمال ایران و در مجاورت دریای خزر قرار دارد و با کشور جمهوری آذربایجان همسایه است. استان های اردبیل، زنجان، قزوین و مازندران در غرب، جنوب و شرق آن قرار دارند. رشته کوه البرز همچون دیواری غرب و جنوب این استان را در بر گرفته است و دره منجیل تنها راه سوشه این استان به فلات ایران است.
نزدیکی به سواحل زیبای خزر کوه های سربه فلک کشیده جنگلی، مناطق سرسبز، زمین های کشاورزی وسیع و عطر برنج و چای که از محصولات شناخته شده این استان است و باغ های زیتون همگی چشم نوازند و گردشگران بسیاری را در فصول مختلف سال به این دیار می کشانند. خونگرمی مردم، غذا های خوشمزه و انواع شیرینی های گیلانی علاوه بر جاذبه های توریستی بسیار دیگر و صنایع دستی رنگارنگ و منحصر به فرد برای گردشگران خارجی و داخلی فراموش نشدنی اند. برای بازدید و گردش در این استان زیبا می توان در
هتل های رشت، تالش، بندر انزلی، رودسر، فومن، ماسال، آستارا، چابکسر، ماسوله، کیاشهر، لنگرود، لاهیجان و آستانه اشرفیه اقامت گزید. برای رزرو هتل می توانید از رزرو آنلاین هتل نیز استفاده کنید.
بیشتر بخوانید:
غذاهای محلی و لذیذ گیلان
گیلان با تمدنی ۳۰۰۰ ساله اش سوغاتی، صنایع دستی، شیرینی های محلی، نان ها و حلواهای گوناگون دارد. این شیرینی های محلی گیلانی، هر کدام مربوطه به منطقه ای از گیلان و زمان خاصی تهیه می شوند. با توجه به انبوه این شیرینی های محلی گیلانی و طرفداران و علاقه مندان انواع شیرینی های گیلانی، بر آن شدیم تا این مطلب را به آنها اختصاص دهیم. در اینجا شیرینی های گیلانی را در سه دسته شیرینی، نان و حلوا می آوریم.
انواع حلوا
پلادانه حلوا
این حلوا، با آرد برنج، آرد گندم، گلاب، حل، زعفران، پسته، کره و شکر تهیه می شود. پلادانه حلوا، از شیرینی های بسیار قدیمی استان گیلان است که آرد برنج اصلی ترین ماده برای تهیه آن است و باید از برنجی مرغوب تهیه شود.
خرش حلوا
این حلوا را با یکی از سبزی های معطر این منطقه تهیه می کنند. خرش یک سبزی محلی از نوع پونه وحشی است اما عطری متفاوت دارد. به علاوه، معمولا این شیرینی را در ایام نوروز در رشت درست می کنند. از دیگر مواد لازم برای تهیه این حلوا، آرد برنج، آرد گندم، شکر، آب و کره را می توان برشمرد.
ترک حلوا
این حلوای خوشمزه با آب، گلاب، شکر، روغن جامد، پودر هل، زعفران دم کرده و آرد نان تهیه می شود.
سنگاسین حلوا
این حلوا نیز از جمله شیرینی هایی است که گیلانی ها برای شروع سال جدید و در ایام نوروز تهیه می بینند. از آرد برنج، دوشاب یا شیره انگور، کره و برگ تازه نارنج در تهیه آن استفاده می کنند. این مواد را با هم مخلوط کرده و تفت می دهند، سپس آن ها را در سینی پهن می کنند. حالا باید آن ها را کاملا در کف سینی پهن کنند که برای این منظور از مشت سنگ استفاده می کنند. مشت سنگ، سنگی است که از آن برای ساییدن مغز گردو استفاده می کنند.
رقایب حلوا
برای تهیه این حلوا، از آرد گندم، تخم گشنیز، مغز هل، روغن یا کره، شکر، گلاب و زعفران استفاده می کنند. این حلوا را برای شب رقایب در شهر رشت درست می کنند.
حلوا به
این حلوا بسیار خوش رنگ و طعم است و بیشتر میان روستاییان رواج دارد. آنها پوست به را خرد کرده و در دیگ های مسی با آب و شکر می پزند. سپس آن را کوبیده و با شکر و روغن آن را تفت داده و خلال بادام و هل به آن اضافه می کنند. در مرحله نهایی آنقدر آن را به هم می زنند تا از دیگ جدا شود. سپس آن را پهن کرده و با پودر پسته تزیین می کنند و به شکل لوزی برش می زنند.
حلوای آرد برنج و شیره انگور
در این حلوا، ابتدا آرد برنج را خوب تفت می دهند، سپس آن را از روی آتش بر می دارند و به آن کره اضافه می کنند و آن را با آرد خوب به هم می زنند. سپس به آن شیره انگور حرارت داده شده و گلاب و هل را به آن اضافه می کنند. حالا باید آن را ورز داد. سپس خمیر به دست آمده را در سینی پهن می کنند و گردو خرد شده را روی حلوا ریخته و در نهایت آن را برش می زنند.
نان لاکو
از این نان برای پذیرایی مهمانان نوروزی استفاده می شود ولی تهیه آن سخت و زمان گیر است. این نان بسیار خوشمزه است و ارزش این تهیه سخت را دارد. نان لاکو را با آرد برنج و آرد گندم تهیه می کنند. ابتدا با آرد برنج و گندم و آب جوش خمیری تهیه می کنند، سپس خمیر پخته شده را ورز می دهند و به صورت خیلی نازک پهن می کنند. برای پهن کردن نان از وسیله ای مانند گوشکوب به نام فوکو استفاده می کنند. پس از نازک پهن کردن خمیر آن را بر گمج وارونه می گذارند و روی آتش می پزند. برای طعم دار کردن و رنگ دادن با این نان از زردچوبه یا زعفران استفاده می کنند.
نان خلفه
این نان را با آرد گندم، آرد دانه ها شنبلیله و گیاه خرفه و نمک تهیه می کنند. اصلی ترین ماده این نان، کدو است. ابتدا کدو را پخته و پوست آن را می کنند و با بقیه مواد مخلوط کرده و ورز می دهند. سپس از خمیر به دست آمده گلوله های کوچک درست می کنند و این گلوله ها را با وردنه پهن می کنند و بر پشت گمج وارونه و روی آتش می پزند. این نان بیشتر در شرق استان گیلان و در شهرستان آستانه اشرفیه تهیه می شود. نان خلفه به خرفه یا کشتا نیز معروف است و بسیار شیرین، خوشمزه و دلرباست.
انواع شیرینی
کاکا کدو
برای تهیه این شیرینی خوشمزه از آرد گندم، کدو حلوایی پخته شده، تخم مرغ، زعفران، بکینگ پودر، گلاب، شیر، دارچین، هل، شکر و نمک استفاده می شود. در تهیه این شیرینی در بعضی دستور پخت ها از گردو نیز استفاده می شود. ابتدا کدوی پخته شده را له می کنیم و با بقیه مواد و گردو مخلوط کرده و در نهایت مانند کتلت یا کوکو در ماهیتابه آن را سرخ می کنیم. این شیرینی در تمام مدتی که کدو حلوایی موجود باشد در خانه ها و رستوران های سنتی گیلانی تهیه می شود.
رشته خوشکار
این شیرینی بسیار محبوب و شناخته شده استان گیلان است که در ماه مبارک رمضان بیشترین طرفدار را دارد. این شیرینی آماده شده و به عنوان سوغات در مغازه های این استان به فروش می رسد. حتی آنقدر محبوب است که در شهر های دیگر ایران نیز تهیه می شود. دستور تهیه آن دو قسمت دارد. یک قسمت مربوط به شربت است و قسمت دیگر مربوط به رشته خوشکار. در تهیه رشته خوشکار، از آب مغز گردو، آرد برنج و گندم، روغن مایع، مغز پسته، شکر، دارچین و مغز هل استفاده می شود. ابتدا با آردها خمیری تهیه می شود و آن را در شانه های مخصوص شیرینی پزی می ریزند. سپس یک سینی که روی آتش قرار دارد، آماده می شود تا خمیر ها را با آرایشی مشخص روی سینی بریزند. پس از آماده شدن رشته ها آن ها را تا می کنند. برای تهیه خوشکار، قبل از تا کردن رشته ها، مخلوطی از گردو و دارچین و بقیه مواد را در داخل آن گذاشته و سپس آن را تا می کنند. برای خوردن این شیرینی، رشته و خوشکار ها را سرخ می کنند و در شربتی آماده شده می ریزند. طرز تهیه شربت به این شیوه است که با آب، دارچین و شکر که روی گاز می گذارند، شربتی تهیه می کنند تا به رشته خوشکار طعم دهند. بعد از گذاشتن آنها در شربت، می توان این شیرینی خوشمزه و همه پسند را سرو کرد.
کلوچه
از دیگر محصولات بسیار معروف و پر طرفدار گیلان، کلوچه فومن است که در شهرهای فومن و لاهیجان به وفور دیده می شود. کلوچه فومن را با آرد، شکر، روغن حیوانی، تخم مرغ، گردو و ادویه جات مختلف تهیه می کنند. این شیرینی هم در دو بخش خمیر و مواد داخل خمیر تهیه می شود. مواد داخل خمیر از گردو، دارچین و سایر ادویه جات تهیه می شود. این کلوچه ها از شاخص ترین سوغاتی های استان گیلان است.
گل پالوده
گل پالوده یا گل پالودو،از شیر، آب و آرد تهیه می شود. وقتی این مخلوط را مدتی رو گاز گذاشته و به جوش آمد، سپس گل محمدی به آن اضافه می کنند.
دوشاب بج
دوشاب بج یا دوشاب برنج از سوغات خوشمزه گیلان است و از برنج بو داده شده، دوشاب یا شیره انگور، مغز گردو، پسته، هل و گلاب تهیه می شود.
یخ در بهشت
یخ در بهشت از نوشیدنی های گیلانی است که برای رفع عطش بسیار مناسب است. این نوشیدنی را با یخ خرد شده، شکر، لیمو، گلاب و مقدار کمی آب تهیه می کنند.
کوکی
نوعی کلوچه مخصوص گیلان است که در شهر لاهیجان تهیه می شود و صورتی متفاوت با سایر کلوچه ها دارد. کوکی را با آرد، گردو، شیر، شکر، کشمش و روغن تهیه می شود.
باقلوای یاس
باقلوای یاس از شیرینی های مخصوص گیلان است و برخلاف سایر باقلواها به جای اینکه از هل برای عطر دار کردن آن استفاده شود، از گل یاس استفاده می شود که در این استان به فراوانی یافت می شود. علت نام این شیرینی هم به دلیل همین یاس هاست. به علاوه در تهیه آن از شیر، زرده تخم مرغ، بادام، پسته، گردو و پودر قند استفاده می شود. در این شیرینی بادام را با گل یاس معطر می کنند و پس از آن در تهیه شیرینی به کار می گیرند.
شیرینی آگرده
یکی از سوغاتی های بسیار خوشمزه گیلان شیرینی آگرده است. مواد تشکیل دهنده شیرینی آگرده آرد برنج محلی، پودرقند، هل، پودر گل میخک و زنجبیل است. این شیرین با طعمی تند و ماندگاری بالایی است.
مرکز اصلی این شیرینی ماسوله است اما در شیرینی فروشی های گیلان نیز می توانید آن ها را بیابید. اگر گذرتان به ماسوله افتاد امتحان کردن این شیرینی را فراموش نکنید
گیلان نه تنها یکی از زیباترین و سرسبزترین استان های شمالی کشورمان است بلکه این استان یکی از خوشمزه ترین استان های ایران نیز هست. تا جایی که می توانیم گیلان را پایتخت غذای ایران بنامیم. شیرینی های استان گیلان هر کدام عطر و طعم به خصوص خود را دارند. از کلوچه فومن گرفته تا رشته خوشکار و نان لاکو هر کدام شما را با طعمی جدید و خاص آشنا خواهند کرد.
این بار که قصد سفر به گیلان زیبا را داشتید حتما باید فرصتی را هم به خرید شیرینی های این استان زیبا اختصاص دهید. اگر دوست داشتید می توانید طرز تهیه این شیرینی ها را از بانوان هنرمند و مهربان گیلانی بیاموزید و هر بار که این شیرینی را درست کردید خاطره سفرتان را زنده کنید. شما تا به حال طعم کدام یک از شیرینی های این استان زیبا را امتحان کرده اید؟ آیا شیرینی دیگری از این استان سراغ دارید؟
بزرگوار اسم حلوا دوشابه حلوا هست که بسیار خوشمزه و مقویه نه حلوای آرد برنج و شیره انگور ، لطفا تصحیح بفرمایید( دوشاب = شیره غلیظ و شیرین انگور سیاه که بعد از چند ساعت جوشاندن با اضافه کدن خاکستر چوب معمولا توت در گیلان تهیه میشه و جز ثابت صبحانه ما گیلانیهاست)
ممنون نیما عزیز که نظر خودتون رو در مورد شیرینی های استان گیلان ثبت کردین
بزرگوار ببخشید شما چرا اسم کوچه جوایان را نیاوردید این کولوچه محبوب مال لنگرود هست که خیلی هم خوشمزه است
محمدرضا عزیز حتما در آپدیت های بعدی محتوای شیرینی های استان گیلان در مورد این شیرینی خوشمزه هم صحبت خواهیم کرد.