سفر با هر وسیله ی نقلیه ای حس و حال و جذابیت خاص خود را دارد. حال اگر این وسیله دوچرخه باشد می توان سفری متفاوت را در اوج لذت تجربه کرد. در واقع امروزه گردشگران بسیاری هستند که برای رفتن به سفر، برای پیمودن مسیر بین شهرها و حتی کشورها به جای هواپیما و قطار و اتوبوس از وسیله ساده ای مانند دوچرخه استفاده می کنند. البته این در حالی است که باید اصول کار و نکات مهم مربوط به آن را بلد باشند. این موارد شامل انواع دوچرخه های مناسب برای سفر، تجهیزات مورد نیاز در این زمینه و انواع اقدامات لازم می باشد.
با هر وسیله ای که به سفر بروید باید شب را در مکان امنی مانند هتل به روز برسانید تا خستگی راه را از تن به در کنید. برای اقامت در هر شهر و دیاری از ایران می توانید بر سایت ایران هتل آنلاین حساب باز کنید و از مزایای خوب آن بهره مند شوید. نحوه ی استفاده از این وب سایت هم بدین صورت است که تنها با نوشتن نام شهر مورد نظر خود می توانید لیست هتل های ان را با تمام اطلاعاتی که مورد نیاز دارید ملاحظه بفرمایید مثلا با نوشتن مشهد یا کیش در کادر جست و جوی این وبسایت می توان لیست هتل های مشهد یا لیست هتل های کیش را در یک صفحه مشاهده کرد.
انواع دوچرخه ها
دوچرخه ها از لحاظ عملکرد، ساختار، جنس، قیمت و … بسیار متنوع هستند و شما باید متناسب با سلیقه، نیاز و آمادگی جسمانی خود دوچرخه تان را انتخاب و خریداری کنید. در ادامه به چند نوع دوچرخه اشاره می شود.
1- دوچرخه های جادهای
چنانچه مسیر حرکت شما جاده ای آسفالته و سطحی تقریبا صاف است می توانید یکی از این نوع دوچرخه ها را خریداری کنید و با سرعتی بالا از دوچرخه سواری لذت ببرید. این دوچرخه ها دارای فریم ظریف، تایرهای باریک، فاصله ی کم بین چرخ، فرمان صاف و افتاده و وزن کمی هستند و برای سفرهای تفریحی مناسب اند.
2- دوچرخه های گردشگری
این دوچرخه ها برای سفرهای طولانی و حمل وسایل مورد نیاز در سفر مناسب هستند. آنها نسبت به دوچرخه های جاده ای چرخ دنده های بیشتر و فریم مثلثی بزرگتری دارند و مستحکم تر و قدرتمندتر هستند. در این نوع دوچرخه ها چرخ دنده ها پایین تر قرار گرفته اند، این مورد در بالا رفتن از تپه ها بسیار موثر است.
3- دوچرخه های کوهستان
این دوچرخه ها برای دوچرخه سواری در دشت و کوه و تپه و طبیعت مناسب هستند؛ این در حالی است که چون تایرهای پهن تر و صندلی راحت تری دارند بسیاری از افراد آنها را برای دوچرخه سواری در جاده ها و در مناطقی غیر از موارد ذکر شده نیز انتخاب می کنند. آنها در این حالت از تایرهای اسلیک (تایرهایی با سطح نرم) استفاده می کنند. البته دوچرخه های کوهستان برای سفر مناسب هستند اما جای بار زیادی ندارند.
4- دوچرخه های ترکیبی
این نوع دوچرخه ها چیزی بین دوچرخه های جاده ای و دوچرخه های کوهستان است. این دوچرخه ها نسبت به دوچرخه های کوهستان فریم ظریف تر و تایرهای باریک تر و فرمان بالاتری دارند اما از سرعت کمتر و تنوع چرخ دنده ای پایین تری برخوردارند.
انواع دوچرخه های گردشگری مناسب برای سفر
از آنجا که هدف ما از این مقاله استفاده از دوچرخه به عنوان یک وسیله ی نقلیه در سفرهای گردشگری است پس انواع مختلف این نوع از دوچرخه ها را معرفی می کنیم. لازم به ذکر است دوچرخه های گردشگری از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند و در اینجا تنها به چند نوع از معروف ترین آنها اشاره می شود.
1- دوچرخه های گردشگری جاده ای
سواری با این دوچرخه ها راحت و باثبات است. از طرفی کنترل انها با وجود حجم بالایی از وسایل، آسان است. وجود نقاط اتصال در بخش گلگیر، امکان نصب قفسه های حامل وسایل به دوچرخه را اضافه می کند.
2- دوچرخه های گردشگری ورزشی
این دوچرخه ها با فریم و تایرهای سبکی که دارند برای مسابقات دوچرخه سواری در مسیرهای طولانی مناسب هستند و می توان با آنها بار سبک وزنی را حمل کرد.
3- دوچرخه های گردشگری اکتشافی
این دوچرخه ها در بین دوچرخه های گردشگری از همه مستحکم تر هستند و با انها می توان بارهای سنگینی را حمل کرد و مسیرهای ناهمواری را به راحتی پیمود. البته خود انواع مختلفی دارند. از جمله ی این انواع می توان به دوچرخه های کوهستان ساده و مستحکم به همراه تجهیزاتی مانند قفسه، خورجین، گلگیر و تایرهای آج دار اشاره کرد. فریم دوچرخه های گردشگری اکتشافی از جنس استیل است. استیل در عین استحکام، انعطاف خوبی دارد و در هر نقطه از دنیا به راحتی تعمیر می شود.
4- دوچرخه های گردشگری ترکیبی
دوچرخه های گردشگری ترکیبی که دارای ترکیبی از مشخصات دوچرخه های کوهستان و جاده ای هستند با نام All-Rounder هم شناخته می شوند. این دوچرخه ها، تعادل خوبی بین کارایی و سرعت برقرار کرده اند در نتیجه برای جاده های خاکی و ناهموار بسیار مناسب هستند. با این دوچرخه ها می توان بارهایی با وزن متوسط را به راحتی حمل کرد. امروزه این نوع از دوچرخه ها در کارخانه هایی مانند رالند سایکلز (Rawland Cycles)، سرلی بایکس (Surly Bikes) و سینگلار سایکلز (Singular Cycles) ساخته می شوند.
5- دوچرخه های گردشگری خوابیده
نام این دوچرخه ها به نحوه ی نشستن دوچرخه سوار بر دوچرخه بر می گردد. در واقع دوچرخه سوار در حالی که خوابیده یا به پشت تکیه داده به راحتی می تواند بر این نوع دوچرخه ها رکاب بزند و همزمان آن را هدایت کند. بار در این نوع دوچرخه بایستی در خورجین و تجهیزات خاصی که در قسمت پشت قرار می گیرد جاسازی شود.
6- دوچرخه های گردشگری تاشو
دوچرخه های تاشو برای افرادی مناسب اند که قصد دارند بخشی از مسیر را با دوچرخه و بخش اعظم آن را با هواپیما، قطار و ماشین طی کنند چون به راحتی از وسط تا شده و فضای زیادی را اشغال نمی کنند و از این بابت بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.
7- دوچرخه های گردشگری دو نفره
این دوچرخه ها دو زین و یک فرمان دارند و برای گردش های دو نفره بسیار مناسب اند. در این نوع دوچرخه ها برای حمل بار می توان از یدک کش استفاده کرد.
تجهیزات جانبی دوچرخه در سفر
در سفر با دوچرخه به یک سری لوازم نیاز است که در ادامه به آنها اشاره می شود.
قفسه عقب و جلو: برای حمل بار
زین مناسب: زینی که هم راحتی دوچرخه سوار را فراهم کند و هم برای سفرهای طولانی مقاوم باشد.
قفسه بطری آب: با این قفسه می توان تا 3 بطری آب به همراه داشت.
آینه بغل: برای بررسی وضعیت ترافیک و ماشین های پشت سر
انواع خورجین، کیف، سبد: برای حمل وسایل سفر
تایر یدک: مخصوصا برای سفرها و مسیرهای طولانی
قفل و زنجیر چرخ: برای محافظت از دوچرخه
چراغ جلو و پشت با چند باتری اضافه: برای روشن کردن مسیر و نشان دادن دوچرخه به رانندگان ماشین
گلگیر: برای محافظت از تایرها در برابر گل و لای
کامپیوتر دوچرخه (اختیاری): برای نشان دادن اطلاعاتی مانند سرعت، زمان، مسافت طی شده و …
تلمبه: برای زمانی که باد چرخ ها کم می شود یا پنچر می شوند.
اهرم تایر دوچرخه و کیت پنچرگیری: برای عوض کردن تایر دوچرخه در صورت پنچر شدن
آچار رکاب دوچرخه: برای زمانی که قصد دارید قسمتی از مسیر را با اتوبوس یا هواپیما طی کنید.
روان ساز: برای جلوگیری از زنگ زدگی و بهتر کار کردن چرخ دنده ها و زنجیر دوچرخه
لوازم مورد نیاز دوچرخه سوار در سفر با دوچرخه
اولین مورد لباس است. مهم ترین نکته ای که در مورد پوشیدن لباس باید به آن توجه داشته باشید انتخاب لباس با رنگ روشن مانند زرد یا نارنجی است. مخصوصا در زمانی که می دانید ممکن است بعد از غروب افتاب رکاب بزنید. جنس لباس نیز با توجه به شرایط آب و هوایی مناطق موجود در مسیر و فصل سفر می تواند متفاوت باشد. مورد بعدی کفش دوچرخه سواری است که بیشتر در سفرهای طولانی مورد توجه قرار می گیرد. این نوع کفش ها تماس دائمی با سطح رکاب برقرار کرده و انرژی دوچرخه سوار را در رکاب زدن افزایش می دهند.
دیگر مواردی که باید در سفر با دوچرخه به آنها توجه کرد کلاه ایمنی، تی شرت، شورت پد دار، شلوارک یا شلوار راحت، دستکش دوچرخه سواری، سوئیت شرت کلاهدار، لباس زیر، شلوار ضدآب، جوراب، ژاکت بارانی یا ضدآب، کلاه، عینک دوچرخه سواری و مواد غذایی است. لازم به ذکر است مصرف مواد غذایی مناسب در سفر با دوچرخه بسیار توصیه می شود. از جمله مواد غذایی مورد نیاز بدن باید به انواع مغز و آجیل، میوه های تازه، سبزیجات تازه، سبزیجات خشک شده و برگه های میوه اشاره کرد. دسته بعدی از لوازمی که مورد نیاز است وسایل شخصی است. این وسایل شامل بطری آب، عینک، ساعت، کرم ضدآفتاب، کرم و لوسیون بدن، دستمال توالت، دستمال مرطوب، انواع پد بهداشتی،کرم دافع حشرات، ناخن گیر، کیف خیاطی، پلاستیک های زیپ دار، شامپو، مسواک و خمیردندان، حوله سفری، مدارک شناسایی (پاسپورت، شناسنامه و …)، قفل کوچک و پول نقد است.
در این میان شاید بخواهید در مسیر بساط کمپینگ را بر پا کنید. در نتیجه به لوازمی مانند چادر مسافرتی، پد یا تشک خواب، کیسه خواب، بالشت بادی، هدلامپ، جعبه کمک های اولیه، اجاق گاز سفری، فندک، ظروف فلزی، قاشق، چنگال، چاقو، اسفنج و مایع ظرف شویی نیاز دارید. از دیگر وسایلی که احتمالا در سفر با دوچرخه مورد نیاز قرار می گیرد می توان به وسایل الکترونیکی مانند لپ تاپ یا مک بوک، دوربین، پاوربانک، باتری اضافی دوربین، شارژر و سه راهی اشاره کرد.
تمرینات لازم قبل از سفر با دوچرخه
برای سفر با دوچرخه باید آمادگی جسمانی خوبی داشته باشید. این آمادگی جسمانی را می توانید با انجام یک سری تمرینات به دست آورید. در ادامه این تمرینات و نحوه ی انجام آنها بیان می شود. این تمرینات بسته به مدت سفر ممکن است بین 3 تا 4 ماه طول بکشد.
مرحله ی اول: این مرحله شامل انجام حرکات ورزشی هوازی است. بدین منظور در ماه اول، هفته ای 4 تا 6 روز روی دوچرخه ی ثابت یا دوچرخه ی متحرک رکاب بزنید به طوری که در کل ماه حدود 20 تا 30 ساعت رکاب زده باشید. در اینجا لازم است سرعت شما چیزی حدود 70 تا 90 دور بر دقیقه باشد. همزمان با رکاب زدن در ماه اول زمانی را هم برای انجام تمرین های کششی در نظر بگیرید.
مرحله دوم: این مرحله شامل افزایش قدرت در رکاب زدن است. در این مرحله می توانید با دوچرخه از تپه هایی بالا بروید و بر افزایش سرعت خود کار کنید. البته در این مرحله بین تمرینات سخت، چند روزی را به دوچرخه سواری سبک اما در مدت زمان طولانی اختصاص دهید تا بدنتان به آرامی آماده شود. در اینجا هفته ای یک یا دو بار بالارفتن از تپه کفایت می کند.
مرحله سوم: بعد از افزایش قدرت نوبت به افزایش استقامت می رسد. در این مرحله، یک یا دو روز در هفته را به صورت طولانی رکاب بزنید. به طوری که بتوانید هفته ای دو بار، هر بار بین 65 تا 80 کیلومتر دوچرخه سواری کنید. یک پیشنهاد خوب سفر به روستاها و مناطق اطراف است.
مرحله چهارم: در این مرحله وسایل سفر خود را بر دوچرخه قرار داده و با وجود آنها رکاب بزنید. البته بهتر است ابتدا با وزن کمتری از وسایل مثلا 10 کیلوگرم شروع کنید و کم کم وسایل را افزایش دهید تا به کل آنها برسید. در نهایت طی دو هفته قبل از سفر، باید با تمام وسایل، چند بار دوچرخه سواری کرده باشید.
نکات قابل توجه
برای جلوگیری از آسیب رسیدن به زانوها با سرعت 70 تا 90 دور بر دقیقه حرکت کنید.
باد تایرها را مدام چک کنید.
قبل از سفر پنچری گرفتن را یاد بگیرید.
برای جلوگیری از گرفتگی عضلات نوشیدن آب کافی و نوشیدنی های میوه ای با کمی شکر و نمک، بنوشید.
اگر در سفر به حمام دسترسی نداشتید در رودخانه ها، دریاچه ها یا چشمه ها دوش بگیرید.