گردشگری غذایی چیست؟
حتما فکر می کنید با یک صنعت قدیمی آن هم با قدمتی به درازای زندگی بشر روبرو هستید، ولی باید بگویم ما دقیقا با یک صنعت جوان و نوپا روبرو هستیم.
این مقاله آنقدر سر و صدا به پا کرد که تبدیل به اولین کتاب در زمینه توریسم غذا در جهان و آقای ولف مدیر اتحادیه بین المللی توریسم غذا شد. آقای اریک ولف به زبان ساده هر جابجایی دور یا نزدیکی را برای تجربه و لذت بردن از غذاها یا نوشیدنی ها را یک توریسم غذایی توصیف می کند و در این صنعت بزرگ از اغذیه فروشی های لب خیابان تا رستوران های لوکس، همه و همه دخیل هستند، بنابراین خیلی هم عجیب نیست اگر شما هم جزو توریست های غذایی باشید.
اما در این تعریف یک نکته مهم ذکر شده است، برای موفقیت در این صنعت پرسود، در تهیه غذاها باید از مواد اولیه ارگانیک، تازه و بومی استفاده کرد، تا عطر و طعمی منحصربفرد خلق شود.
همراه با گردشگران سراسر دنیا
بیایید سری به توریست های حرفه ای بزنیم. آنهایی که اغلب سفرهایشان را از میان جاده ها و طبیعت بکر کشورها آغاز می کنند و به جای هتل های آنچنانی خود را میهمان خانه محلی ها می کنند. این گردشگران خود را خوش شانس می دانند اگر بانوی خانه و یا به عبارتی میزبان یک غذای بومی برایشان تدارک ببینید.
اگر یک چرای بزرگ در برابر چشمانتان نقش بسته، باید بگویم پاسخ بسیار ساده است. شاید شما کویر، جنگل، کوهستان، بناهای تاریخی و یا هر جاذبه دیگری را در گوشه ای دیگر بیابید، اما غذاها تکرار ناپذیرند. طعم و بوی منحصربفرد هر غذایی، خود یک تجربه هیجان انگیز است و شما امکان ندارد طعم و مزه غذایی که بومی یک کشور خاص است، در جایی خارج از مرزهای آن، دوباره تجربه کنید.
حالا اغلب گردشگران در کنار فرهنگ و طبیعت، شیفته فرهنگ غذایی گوشه به گوشه جهان هستند. شاید باورش سخت باشد، اما همین تحول در صنعت گردشگری باعث درآمدزایی چند میلیارد دلاری شده است. غذا به راحتی مرزها را در نوردیده و فرهنگ خود را صادر می کند.
مثلا پیتزا دیگر ابدا منحصر به ایتالیا نیست حالا حتی در برخ نقاط دورافتاده نیز طرفداران خود را دارد، یا رژیم غذایی مدیترانه ای حالا آنچنان محبوبیتی پیدا کرده است که تقریبا در تمام رستوران های جهان می توانید غذاهای مدیترانه ای را پیدا کنید. اگر شما هم به طعم و مزه های اصیل علاقمندید با ما تا انتهای راه همراه باشید.
از گیلان تا چابهار با جوجه کباب!!
بهتر است سفرمان را از داخل مرزهای ایران آغاز کنیم و هتل های ایران را انتخاب کنیم، چرا که ما ایرانی ها به همراه رم و چین، سه مکتب اصیل آشپزی جهان را در دست داریم و به عبارتی مادر آشپزی جهان شناخته می-شویم. باید خوشحال باشیم، چرا که غذاهای ما مبتنی بر فرهنگ و رسوم و اقلیم ما شکل گرفته اند و با زنده کردن غذاهای بومی و محلی هر گوشه از کشورمان، در این هرج و مرج حاکم بر دهکده جهانی، آداب و رسوم و فرهنگ مان را حفظ می نماییم.
شاید اگر توریسم غذایی را جدی بگیریم، معضل از بین رفتن روستاها و یا حتی فرهنگ غنی عشایرنشینی نیز به راحت حل شود. حالا یک سوال به نظر شما اصیل ترین غذاهای ایرانی کدام اند؟ دیزی؟ کوبیده؟ جوجه کباب؟ یا …. فکرش را بکنید وقتی پای یک گردشگر به ایران می رسد از شمال تا جنوب کشورمان کوبیده و جوجه کباب را به عنوان غذای ایرانی برایش سرو کنیم! با این همه اقلیم متفاوت و فرهنگ ها و سنت های رنگ به رنگ، آیا واقعا غذای دیگری برای ارائه نداریم؟ بهتر است سری به قطب های گردشگری کشورمان بزنیم تا اصیل ترین غذاهای ایرانی را دوباره کشف کنیم.
مازندران
جنگل های هزار ساله هیرکانی با دریای زیبای خزر و کوه های سربفلک کشده البرز، در کنار چشمه ها و آبشارهای جادویی یکی از جذاب ترین مقاصد گردشگری ایرانی است. در میان جاذبه های بی نظیر این استان غذاهای مازندرانی شهره جهانی دارند. اگر سری به سایت تریپ ادوایزر بزنید حتما چند غذای مازندرانی را خواهید دید. در میان این غذاهای خوشمزه مالا بیج، باقلا وابیج، خورشت مرغ و آلو، کدوپلو، نازخاتون و آش کدو جزو غذاهای پرطرفدار گنجینه غذاهای مازنی است. اگر سری به این استان زدید حتما غذاهای خوشمزه و منحصربفردش را امتحان کنید.
گیلان
گیلان در کنار مازندران جزو قطب های غذایی ایران هستند. گیلان هم از نظر زیبایی کم از مازندران ندارد و البته اگر به دنبال جاذبه های منحصربفرد در شمال کشور هستید، گیلان بهترین مقصد است. گیلان در میان تمام استان های ایران بیشترین تنوع غذایی را نیز داراست. غذاهای این خطه شهرتی فراتر از مرزهای استان دارد.
حتما نام باقلا قاتق، انار بیج، میرزاقاسمی، خورشت آلومسما به گوشتان خورده است. به این فهرست غذاهای دلبرانه، سیر قلیه، ترش تره، لونگی، واویشکا، پلا کباب و بسیاری غذاهای دیگر را اضافه کنید.
آذربایجان شرقی
دیار آذربایجان شرقی، سرزمین نام آشنای تاریخ ایران، جزو مقاصد پرطرفدار گردشگری است. با آب و هوایی خنک و دلچسب که در تابستان غنیمتی نایاب است. در میان زیبایی های آذربایجان شرقی، شیرینی ها و غذاهای آن هم بسیار شهره است. حتما آوازه کوفته تبریزی به گوشتان خورده است، به این غذای خوشمزه آبگوشت سنگی، دویماج، کوکو لوبیا سبز، آش اوماج، آش کلم قمری و …. را نیز اضافه کنید. شیرینی های قرابیه، نوقا، اریس، باقلوای تبریز، سجوق مراغه را نیز به فهرست خوردنی های این دیار اضافه کنید.
خراسان رضوی
خراسان رضوی با مرکزیت مشهد، یکی از محبوب ترین مقاصد در بین تمام شهرهای ایرانی است. حضور بیست و هشت میلیون گردشگر در تمام سال در مشهد، ظرفیتی زیادی برای آشنایی با فرهنگ و رسوم این دیار فراهم کرده است.
از جوار حرم ملکوتی حرکت کرده و گشتی در میان غذاهای خوشمزه خراسان رضوی می زنیم و هتل های مشهد را برای اقامت بر می گزینیم. کباب شیشلیگ مشهد غذایی است که تا ثبت شدن در لیست غذاهای اصیل ایرانی پیش رفته است. ساطوری پلو، قروتو، حلیم عدس، کمه جوش، خورشت ریواس و دیگچه مشهدی از دیگر غذاهای خوشمزه این دیار است.
اصفهان
اصفهان از آن جمله شهرهایی است که همیشه خدا طرفدارهای خود را دارد. شهر بناهای تاریخی زنده و هوشمندانه که در نهایت زیبایی، استوار ایستاده اند. اگر به جاذبه های تاریخی اصفهان غذاهای محلی اش را اضافه کنیم مصداق بارز همان نورعلی نور است. بریانی غذای اعیانی اصفهان در کنار قیمه نخودچی، حلیم بادمجان، اشکنه، یخنی لوبیا، یخنی نخود و بسیاری غذاهای دیگر یکی دیگر از گنجینه های اصفهان هستند.
جنوب ایران
لباس های سنتی، صنایع دستی خیره کننده و آداب و رسومی جذاب در کنار آثار تاریخی که گویای تمدن هزاران ساله این نواحی است، از جنوب کشورمان یک مقصد گردشگری متنوع و ایده آل ساخته است. در این میان گنجینه با ارزش غذاها و نوشیدنی های جنوبی دیگر منحصر به این مناطق نیست بلکه آوازه اش به تمام ایران رسیده است.
قلیه ماهی، فلافل، سمبوسه، هواری، مهیاوه، سینگو، دمی لخلاخ، دیگچه و بسیاری غذاهای دیگر در کنار نان های خوشمزه، انواع و اقسام خرماها و دسرهای شیرین شما را حیرت زده خواهد کرد.
می توانید روی میهمان نوازی محلی ها هم حسابی حساب باز کنید. اگر قصد اقامت در هر کدام از نقطه های ایران عزیز را داشتید، با امکان رزرو آنلاین هتل ایران هتل آنلاین، سفرتان را با خیال راحت آغاز کنید.
میهمان عشایر ایرانی
عشایر ایرانی، یکی از جذاب ترین اقوام جهان هستند. شیوه زندگی منحصربفرد و کاملا متکی به طبیعت و گذران زندگی آن هم در دامان طبیعت بکر یک تجربه منحصر بفرد است.
از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب تمام عشایر ایرانی مردمانی مهمان نواز هستند که سفره رنگین و در عین حال ساده شان به هنگام پذیرایی شهرتی فراتر از مرزها دارد. زندگی با عشایر و بودن سر سفره پربرکتشان شما را از یک وعده غذای صد در صد ارگانیک بهره مند خواهد کرد، در حالی که بوی نان عشایری انسان را مست می کند.
اگر اهل طبیعت گردی باشید قطعا این نوع سفر به مذاقتان خوش خواهد آمد. تنوع غذاهای عشایر ایران بسیار زیاد است. ایل افشار، بختیاری، عشایر عرب، ترک، کرد و بسیاری دیگر از طوایف ایرانی که هنوز هم کم و بیش به سبک گذشتگان خود زندگی می کنند.
عشایر اغلب به دامداری مشغول بوده به همین دلیل بیشتر غذاهای شان متشکل از گوشت و انواع لبنیات است. میهمان هر طایفه ای که باشید خاطراتش تا ابد در ذهنتان حک خواهد شد.
دور دنیا به بهانه کشف مزه ها
انسان همان چیزی است که می خورد، این سخن یکی از بزرگان فلسفه دنیاست، بنابراین اگر می خواهید انسان ها را بیشتر بشناسید و با فرهنگ و رسومشان از نزدیک آشنا شوید یا حتی جلوتر رفته و آن ها را تجربه کنید، نزدیک ترین و راحت ترین روش آن است که سر سفره یا میز غذای شان حاضر شوید. در میان کشورهای مختلف دنیا به سراغ ده کشور برتر در زمینه توریسم غذایی از منظر سایت تریپ ادوایزر می رویم.
کشورهایی که حالا برای خیل عظیمی از توریست هایی که به غذاهای آن ها علاقمندند کلاس های آموزش آشپزی و یا حتی جشنواره و تورهای غذا و آموزش آشپزی برگزار می کنند.
1. رم، ایتالیا
2. فلورانس، ایتالیا
3. پاریس، فرانسه
4. بارسلونا، اسپانیا
5. نیواورلئان، آمریکا
6. نیویورک، آمریکا
7. ونیز، ایتالیا
8. مادرید، اسپانیا
9. توکیو، ژاپن
10. بانکوک، تایلند
هر یک از این شهرها در کنار تورهای تاریخی و یا طبیعت گردی که برگزار می کنند، تورهای غذایی نیز ارائه می دهند. چشیدن طعم غذاها و یا آموزش دستورالعمل های سنتی سرو غذا جزو برنامه های پرطرفدار این روزهای گردشگران است.
علاوه بر این مقاصد مشهور برخی شهرها نیز کم کم در زمره شهرهای پرطرفدار در گردشگری غذایی قرار می گیرند. این شهرها در سال های اخیر از لحاظ رزرو تورهای غذایی در رتبه های بالایی قرار گرفته اند. اسامی این مقاصد جدید عبارتند از:
• کبک، کانادا
• ساوانا، آمریکا
• سیدنی، استرالیا
• کوئینزتاون، نیوزلند
• سن خوان، پورتریکو
• میامی، آمریکا
• کابو سن لوکاس، مکزیک
• وین، اتریش
• بریزبن، استرالیا
• چارلستون، آمریکا
حتما شما هم انتظار داشتید نام یکی از شهرهای ایران نیز در میان این مقاصد پرطرفدار باشد، اما سرو غذاهای تکراری در تمام رستوران های شهرهای ایرانی از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب، سبب شده تا اغلب گردشگران هیچ تصوری در مورد فرهنگ غذایی کشورمان نداشته باشند. یکی از توریست های خارجی در بیان خاطرات سفرش بیان می کرد، در یکی دو روز اول خوردن برنج و کباب ایرانی شاید دلچسب باشد اما روز سوم شما واقعا به دنبال یک تجربه نو هستید. شاید با پاس داشتن غذاهای بومی مان بازار گردشگری چه از نوع داخلی و چه از نوع خارجی آن، داغ داغ شود.