مقدار غذای مورد نیاز
اندازه ی غذا در سفرهای کوله گردی مورد مهمی است که باید حتما مورد توجه قرار دهید. شاید پیش خود فکر کنید تا جایی که می توانید غذا کم یا حداکثر به اندازه بردارید که حجم زیادی از کوله تان اشغال نشود اما این تفکر برای رفتن به یک سفر کوله گردی اصلا صحیح نیست. دقیقا برعکس؛ در اینگونه سفرها باید بیش از میزانی که احتمال می دهید مورد نیاز شود غذا یا مواد خوراکی بردارید.
چنانچه بخواهید مقدار دقیق مواد غذایی که در هر کوله به ازای هر نفر باید به همراه داشته باشید را بدانید می توانید حدود 680 تا 1200 گرم مواد غذایی که 2500 تا 4500 کالری انرژی داشته باشد را به طور روزانه در نظر بگیرید. البته این در حالی است که مقدار دقیق مواد غذایی، به عواملی مانند وزن، توانایی، قوای جسمانی و میزان فعالیت جسمی افراد بستگی دارد و شاید تعیین مقدار دقیق آن کار چندان درستی نباشد. اما در حالت کلی برای افرادی که تجربه ی چندبار کوله گردی را دارند و جزء کوله گردهای حرفه ای محسوب می شوند و از توانایی بالایی برخوردارند می توان مقدار مواد غذایی مورد نیاز در طول روز را چیزی حدود 5000 تا 6000 کالری بیان کرد. در واقع تعیین مقدار صحیح مواد غذایی تنها با تجربه به دست می اید. اما حتی اگر برای اول بار است که می خواهید کوله بر پشت بندید و یک سفر متفاوت را با پای پیاده تجربه کنید مراقب حجم و وزن مواد غذایی انتخابی باشید تا در اولین سفر خود با تجربه ی سنگینی افراطی و بیش از حد کوله مواجه نشوید و از این بابت آزار نبینید در نتیجه به مقداری که در این مقاله بیان شد اکتفا کنید.
نوع غذای مورد نیاز
بعد از آگاهی از مقدار غذایی که در یک سفر کوله گردی با خود حمل می کنید باید به نوع آن هم توجه فرمایید. برای انتخاب مواد غذایی مناسب باید چند فاکتور مهم را مد نظر قرار دهید. فاکتور اول ذائقه است. هدف از رفتن به سفر لذت بردن از لحظات زندگی است. این لذت شامل لذت از خوردن غذا هم می شود. پس حتی در یک سفر کوله گردی که بابت حمل وسایل محدودیت دارید مجبور به خوردن هر نوع غذا صرفا برای تامین انرژی کافی یا با حجم کم نیستید بلکه می توانید غذاها و خوراکی هایی را در کوله خود بگذارید که واقعا دوست دارید و از خوردنشان لذت می برید.
فاکتور بعدی کالری است. با اینکه ذائقه در انتخاب غذا در سفر مهم است اما نباید توجه به میزان کالری موجود در غذاها نیز فراموش شود. چنانچه غذای شما کالری مورد نیاز بدنتان را تامین نکند ممکن است توان کافی برای حرکت در مسیرهای طولانی را نداشته باشید یا حتی دچار ضعف و سردرد شوید. میزان کالری که در طول یک سفر کوله گردی نیاز دارید قطعا بیش از زمانی است که به زندگی روزمره می پردازید.
فاکتور سوم نسبت کالری به وزن است. در یک سفر کوله گردی هم وزن مواد غذایی مهم است و هم مقدار کالری که دارند. از طرفی معمولا یک رابطه ی عکس بین این دو فاکتور برقرار است پس باید بتوان با درایت کامل یک نسبت خوب بین آنها ایجاد کرد. برای درک بهتر، موادی مانند کره بادام زمینی، شکلات و روغن زیتون را در نظر بگیرید که کالری بالایی دارند. از طرفی میوه ها و سبزیجات تازه با اینکه وزن بالایی دارند از کالری کمتری بهره می برند. پس این تفکر که هر چه وزن بیشتر باشد کالری هم بالاتر است درست نیست. در انتخاب مواد غذایی می توانید آنهایی را که دارای400 تا 430 کالری در هر 100 گرم هستند برگزینید و با خود به سفر ببرید.
فاکتور چهارم مواد مغذی است. چنانچه سفر شما کوتاه مدت باشد توجه به مغذی بودن مواد چندان اهمیت ندارد اما برای سفرهای طولانی مدت، این مساله از اهمیت بالایی برخوردار است. در اینگونه سفرها نمی توانید برای میان وعده از شیرینی و شکلات استفاده کنید بلکه باید مواد غذایی پروتئین دار و دارای کربوهیدرات های پیچیده مصرف کنید و به استفاده از انواع مغزها مانند مغز بادام و گردو و پسته و فندوق و … و برگه های میوه بپردازید که عضلاتتان انرژی کافی برای حرکت را داشته باشند.
فاکتور پنجم تعادل بین وزن و حجم مواد غذایی است. قطعا در یک سفر کوله گردی مواد غذایی سبک و کم حجم در اولویت هستند و هرچه سفر طولانی تر باشد توجه به این مورد مهم تر خواهد بود. این در حالی است که می توانید برای کاهش حجم مواد غذایی بسته بندی آنها را باز کنید و بسته بندی های کوچکتری را برای این مواد در نظر بگیرید. حال اگر احتمال می دهید ممکن است با تعویض بسته بندی نتوانید مواد را از هم تشخیص دهید می توانید از برچسب بر بسته بندی خود استفاده کنید و یا اگر به توضیحات بیشتر احتیاج دارید آن را هم بنویسید.
فاکتور ششم مزه است. در یک سفر کوله گردی بدن بیش از هر زمان دیگری به نمک احتیاج دارد تا تعادل بین الکترولیت های آن برقرار شود. پس این تفکر که خوراکی های شیرین می تواند انرژی بدن را تامین کند و شیرینی تنها مزه ای است که در سفر لازم است کاملا اشتباه می باشد.
نکات لازم در انتخاب مواد غذایی
اولین نکته ای که در مورد انتخاب مواد غذایی در یک سفر کوله گردی باید به آن توجه کرد این است که این مواد مراحل آماده سازی آسانی داشته باشد. از طرفی باید احتمال دهید گازی که به همراه دارید کار نکند پس تنها به موادی که برای آماده سازی به گاز و شعله ی آتش احتیاج دارند اکتفا نکنید و غذاهای سرد هم با خود به همراه ببرید.
نکته ی دوم در مورد برداشتن آب کافی است. آبی که در سفر کوله گردی مورد نیاز دارید تنها به میزانی که برای نوشیدن لازمتان می شود محدود نمی گردد بلکه باید اب برای آماده سازی غذا هم به همراه داشته باشید. این مقدار اب با توجه به مسیر و مقصد و مدت زمان سفر شما مشخص می شود.
نکته ی سوم مربوط به زمان پخت مواد غذایی است. شما در یک سفر کوله گردی یک گاز کوچک با مقدار سوختی محدود در اختیار دارید پس نباید مواد غذایی که زمان پخت طولانی دارند را انتخاب کنید تا دچار مشکل نشوید.
نکته ی چهارم توجه به هزینه هاست. احتمالا انتخاب غذاهای آماده که البته وزن کم و کالری بالایی دارند نسبت به غذاهای خیابانی هزینه ی بیشتری دربردارد اما زمانی که در سفر گرسنه می شوید و به غذاهای خیابانی دسترسی ندارید یا برای تهیه ی آنها باید چندین دقیقه منتظر بمانید متوجه خواهید شد هزینه ای که کرده اید در مقابل حس خوبی که دارید چندان مهم نیست.
مواد غذایی پیشنهادی
شما در انتخاب مواد غذایی در سفرهای کوله گردی با توجه به فاکتورها و نکاتی که بیان شد کاملا مختارید اما پیشنهاداتی در این زمینه وجود دارد که می تواند گزینه های مناسبی باشد. پیشنهاد اول میوه ها و سبزیجات تازه است. اکثر میوه ها و برخی از سبزی های تازه هستند که تا یکی دو روز و چه بسا بیشتر خارج از یخچال تازه می مانند و می توانند مورد مصرف قرار گیرند. شما می توانید در سفر از این دسته خوراکی ها به همراه داشته باشید و نگران خراب شدن آن نباشید.
پیشنهاد دوم غذاهای خشک است. این نوع غذاها دو دسته اند. دسته ی اول به آماده سازی چند دقیقه ای نیاز دارند اما دسته ی دوم تنها با باز کردن بسته بندی می توانند مورد استفاده قرار گیرند. دسته ی اول مانند ماکارونی، نودلیت، سوپ آماده و … و دسته ی دوم مانند بیسکوئیت، کلوچه، ویفر و …. . معمولا این غذاها کم حجم و در عین حال خوشمزه اند.
پیشنهاد سوم خوراکی های خشک شده است. این مواد شامل برگه های میوه و سبزیجات خشک شده می شوند و مزیتی که دارند اینکه با حجم کمی که ااشغال می کنند از ارزش غذایی بالایی برخوردار هستند.
پیشنهاد چهارم غذاهای کنسروشده است. از جمله ی این غذاها می توان به کنسرو ماهی، لوبیا و حتی انواع خورشت ها اشاره کرد. البته باید وزن قوطی کنسرو را مد نظر قرار دهید و از برداشتن قوطی هایی با وزن بیش از نیم کیلو اجتناب کنید. چون هم فضای زیادی را اشغال می کند و هم یک عدد آن برای یک نفر زیاد است و شما مجبورید مابقی قوطی را دور بریزید.
پیشنهاد پنجم ادویه است. در انتخاب ادویه های خود باید مواد غذایی را که برداشته اید در نظر بگیرید و ادویه ی مناسب برای آماده سازی آن را بردارید تا لحظات دلچسب تری را برای خود رقم بزنید.
پیشنهاد ششم پودرهای شربت است. این پودرها جای کمی را اشغال می کند در مقابل بعد از حل شدن در اب لذت فراوانی را برایتان به ارمغان می آورد.
نگهداری غذا در سفرهای کوله گردی
در یک سفر کوله گردی حفظ سلامت و بهداشت غذا واقعا مهم است. البته نگهداری مواد غذایی تنها به سالم نگه داشتن آن مربوط نمی شود بلکه نگهداری در جایی که از دسترس سایر جانداران مانند حشرات و حیوانات در امان باشد هم مهم است. این مورد بایستی زمانی بیشتر مورد توجه قرار گیرد که هدف از سفر کوله گردی رفتن به دل طبیعت و بر پا کردن بساط کمپینگ باشد. برای نگهداری صحیح از مواد غذایی و خوراکی های خود باید دو نکته را مد نظر قرار دهید.
نکته ی اول شامل حفظ فاصله ی غذاهای پخته شده و ادویه دار و حتی باقیمانده ی غذاهاست، مخصوصا مواد غذایی که بویشان به مشام می رسد. این مواد را بایستی حدالامکان از سایر وسایل کمپینگ و چادری که در آن استراحت می کنید دور نگه دارید.
نکته ی دوم نگهداری مواد غذایی در ظرف های دربسته و مکانی است که مطمئن باشید از دست حیواناتی مانند زاغ و موش خرما و سنجاب در امان است. مثلا می توانید آن را به شاخه ی بلندی از یک درخت وصل کنید.