خانه >> ایرانگردی >> موزه مجسمه های خوراکی تبریز
موزه مجسمه های خوراکی تبریز

موزه مجسمه های خوراکی تبریز

یکی از نیازهای اولیه بشر خوراک و غذا بوده و جایگاه مهم و بسزایی در زندگی هر فرد ایفا می کند؛ بدین جهت، این نیاز همواره موضوع مهمی در هنر بوده و هر هنرمند به طرق مختلفی به آن پرداخته و شاهکاری هنری را پدید آورده است. حال باید گفت که یکی از مجموعه های بی نظیر که انواع آثار هنری را داراست و از خوراکی های خوشمزه ساخته شده در ایران و در شهر زیبای تبریز قرار دارد. شاید شما هم بارها نام موزه مجسمه های خوراکی تبریز را شنیده باشید و حس کنکاوی‌ تان را برانگیخته کرده باشد. اگر قصد سفر به تبریز و بازید از موزه یاد شده و سایر جاذبه های دیدنی این شهر را دارید بهتر است پیش از اقدام، برای محل اقامت خود به دنبال هتلی مناسب باشید تا سفری آسوده خاطر را تجربه نمایید. هتل های تبریز که ازجمله آن ها می توان به هتل آزادی تبریز اشاره کرد، دارای امکانات و خدمات متنوعی هستند و هر فرد بر اساس سلیقه و میزان بودجه خود می تواند برای رزرو اقدام کند.

آشنایی با موزه مجسمه های خوراکی تبریز

مجموعه‌ای دیدنی در شهر تبریز قرار دارد که جای جای آن را مجسمه‌هایی پر از انواع خوراکی هایی نظیر شیرینی، غذاهای محلی آذربایجان، تنقلات، میوه‌ها، حبوبات و خشکبار است. این موزه علاوه بر آنکه چشمانتان را مهمان هنر و زیبایی می کند، دهانتان را هم آب می اندازد و طعم رضایت بخش تمام خوراکی های خوشمزه ای که قبلا میل نموده اید را برایتان تداعی خواهد کرد. بی شک بعد از مشاهده این موزه، خود را به اولین مغازه خوراکی می رسانید و آنچه در موزه دیده و هوس کرده اید را میل می نمایید. این موزه، مجموعه ای بی نظیر از خوراکی هایی است که هر کدام بیانگر یک آداب و رسوم خاص از مردم آذربایجان و به طور کلی ایران است و نام هر خوراکی که در ذهنتان می گذرد را می توانید نمونه گچی و سیمانی اش را در آن بیابید.
گمان نکنید تنها مجموعه ای از خوراکی های معروف و امروزی در این موزه قرار دارند، چراکه تندیس ها و مجسمه تمام خوراکی های قدیمی و متعلق به قرن های قبل نیز هنر این موزه را به اوج رسانده‌اند. استاد بهتونیِ، تمام غذاهای روستاهای آذربایجان و حتی مناطق جنوبی ایران که شامل خوزستان، سیستان و بلوچستان و بوشهر می‌شود را به شکل مجسمه بسیار زیبا در آورده و در این مجموعه قرار داده است؛ اما ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود، چراکه هنر استاد غذاهای دیگر کشورها را هم در بر گرفته و غذاها و خوراکی های مختلف نیز به شکل مجسمه های گچی در آمده و اعتبار و هنر موزه تبریز را تمام و کمال به رخ همگان کشانده است. هنر استاد بهتونی در ساختن مجسمه غذاهای دیگر ملل تا جایی اوج گرفت که واکنش و تحسین آقای جورج برندیار، نماینده سازمان جهانی فائو را نیز به دنبال داشت. باید اشاره کرد که این کار استاد بهتونی کپی و یا الهام گرفته از کسی نبوده و به صورت کاملا ابتکاری دست به خلق چنین آثار هنری ارزشمندی زده است و خود به تنهایی در طول ۴۷ سال کار و ممارست بی پایان، ده هزار قطعه مجسمه را ساخته و در موزه قرار داده است.
موزه مجسمه های خوراکی تبریز

اولین مجسمه ساخته شده

نخستین خوراکی که استاد از آن مجسمه ای به غایت دیدنی ساخته، میوه ای بسیار خوشمزه به نام هندوانه است که هرچه از طبیعی بودن آن و ظرافت به کار رفته در ساختش بگوییم کم است؛ به گونه‌ای که اگر آن را میان هندوانه های واقعی بگذارند به هیچ عنوان قادر به تشخیص مصنوعی بودن آن نخواهید بود.

انگیزه استاد بهتونی از ساخت مجسمه های خوراکی

از آنجایی که این هنرمند علاقه خاصی به شهر خود داشته، ابتدا با انگیزه، نشان دادن سنت ها و آداب و رسوم آذربایجان شروع به ساختن مجسمه هایی از غذاهای محلی این شهر کرده است. در بین آثار بی شمار استاد ۱۵ نوع کوفته آذربایجانی که از غذاهای مهم و مشهور این استان است، به طرز هنرمندانه ای ساخته شده و جایگاه ویژه‌ای در موزه دارند. استاد بهتونی تمام مجسمه های خود را با دقت و تلاش فراوانی ساخته، به گونه‌ای که خود می گوید برای ساختن یک بشقاب برنج، روزهای بسیاری را مشغول بوده و دانه دانه برنج ها را به صورت جداگانه ساخته و به یک شکل و اندازه در بشقاب قرار داده است و کباب را هم به طرز ماهرانه و ظریفی شکل داده و روی آن گذاشته است. او انواع کباب ها که از غذاهای مشهور و محبوب ایرانیان است را با هنر بی بدیل خود شکل داده و به نمایش گذاشته است.
موزه مجسمه های خوراکی تبریز

آثار حجمی استاد بهتونی

باید گفت هنر وخلاقیت استاد بهتونی تمامی ندارد و هنرمندی بی رقیب او در خلق آثار حجمی و مجسمه سازی است. استاد بهتونی این هنر را برای زنده نگه داشتن فرهنگ شهر و کشور خود به کار برده است. یکی از آثار حجمی بی نظیر استاد، تصویر سه بعدی از شب نشینی و دورهمی مردم گذشته در مناسبت های مختلف تاریخی ازجمله چهارشنبه سوری و شب یلدا است. این اثر، تصویری زیبا از دورهمی زنان، مردان و کودکان ایرانی است که مشغول گپ و گفت و خوردن انواع تنقلات و غذاهای ایرانی هستند.
موزه مجسمه های خوراکی تبریز

چگونه آثار استاد طبیعی به نظر می آیند

شاید بعد از مشاهده این مجموعه بی نظیر، اولین سوالی که از خود بپرسید این باشد که چگونه این مجسمه ها به این اندازه، طبیعی به نظر می آیند. جواب این سوال آن است که علاوه بر قدرت خلق آثار و رعایت ظرافت هنرمندانه استاد، می توان به استفاده از رنگ های طبیعی به جای رنگ های صنعتی اشاره کرد. استاد بهتونی خود با تلاش فراوان از گیاهان مختلف رنگ طبیعی گرفته و در آثارش به کار برده است و انجام این کار آثار هنرمندانه را بیشتر و بیشتر به نمونه واقعی اش نزدیک کرده است.

آدرس: آذربایجان شرقی، باغ گلستان روبه‌روی هنرستان وحدت، خانه هنر. زمان بازدید ۹ صبح الی ۱۴:۳۰

موزه زیلو و پلاس میبد یزد
ادامه مطلب

کلام آخر

تبریز یکی از شهرهای اصلی و مهم کشور است که علاوه بر جاذبه های دیدنی متعدد، از فرهنگ و آداب و رسوم غنی نیز برخوردار است. غذاهای هر شهر و دیار را می توان بازتابی از فرهنگ مردمان آن منطقه دانست. اگر علاقه مند به سنت و فرهنگ غذاییِ مردمان در گذشته و یا دیگر ملل هستید پیشنهاد می کنیم از موزه مجسمه های خوراکی تبریز اثر استاد بهتونی دیدن نمایید. متاسفانه این استاد فقید در سال 1392 چهره در نقاب خاک کشید.

5/5 - (1 امتیاز)

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برچسب ها :

اشتراک گذاری

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[search_hotel]
  • محبوب ترین ها
  • آخرین مقالات
  • منتخب سردبیر