در بین تمام ادیان در گوشه گوشه جهان می توان آئین ها و رسوماتی را از سال های دور تا كنون دید. در كشورهای “اروپای شرقی” كه اقوام “اسلاو ها” در آن از گذشته های دور تا كنون ساكن بوده اند، رسومات جذابی رواج داشته است كه در این مقاله به یكی از فاخر ترین این رسومات كه هم اكنون نیز در برخی از كشور های این منطقه رواج دارد اشاره می كنیم. آئین “ایوان كوپالا” كه شبیه به “چهارشنبه سوری” ایرانیان می باشد همه ساله با حضور افراد بومی و گردشگران از دیگر كشور ها در كشور های “اروپای شرقی” برگزار می شود.
برخی مذاهب در نقاط مختلف جهان وجود دارند كه به “پاگانیستی” یا همان مذاهب غیر “ابراهیمی” معروف هستند. این آئین ها همانند “بت پرستان” در سال های دور همراه با خرافه ها و جادوگری های بسیاری می باشند. این مراسم كه در برخی كشورها از جمله “روسیه”، “بلاروس”، “اكراین” برگزار می شود طرفداران بسیاری را به خود جذب كرده است. البته این مراسم با خرافات برخی بومیان نیز همراه می باشد. مراسمی كه قدمت آن به پیش از میلاد مسیح(ع) می رسد. این آئین طی سالیان مخلف با تغییراتی روبرو شده است. مراسمی كه با رواج فرهنگ ازدواج و شادی و پایكوبی برگزار می باشد.
همان طور كه اشاره شد این مراسم زیبا همراه با خرافه هایی همراه است. برخی اعتقاد دارند در صورت پریدن از روی آتش و سوختن و آسیب دیدن از آن آتش، سالی بد یمن در انتظار آن ها خواهد بود. از طرفی اگر به سلامت از آن گذر كنند سالی پر از زیبایی و بركت در انتظار آن ها خواهد بود. این جشن كه همزمان با آغاز فصل برداشت محصول و نزدیك شدن به بلند ترین روزهای سال برگزار می شود، بر گرفته از فرهنگ گذشتگان “اسلاو ها” ها می باشد. در فرهنگ “اسلاو ها” همیشه آب و آتش جایگاهی مقدس و بالایی داشته است.
به اعتقاد “اسلاو ها” در شب جشن “ایوان كوپالا” كه با مراسم های شاد و ویژه آن همراه است، هیچ كس نباید بخوابد. و تا صبح به شادی و نشاط بپردازد. به اعتقاد “اسلاو ها” در صورت شب بیداری در این شب خاص و جشن و پایكوبی در كنار یكدیگر، ارواح خبیث از آن ها دور شده و آسیبی به آن ها نمی تواند وارد كنند. از دیگر مراسمات خرافاتی كه البته طرفداران بسیاری را در میان این مردم دارد، گرفتن فال به ویژه در بین دختران و زنان به وسیله شمع و آب می باشد. این گونه فال گرفتن تا جایی رواج دارد كه برخی تا نزدیكی صبح با گرفتن فال و صحبت كردن درباره آینده خود لحظاتی شادی را سپری می كنند.
برخی از “اسلاو ها” به این موضوع باور دارند كه در این شب درخت “سرخس” كه البته در حالت معمول شكوفه ای ندارد، شكوفه می دهد و هر كس این گل زیبا را بچیند به خوشبختی پایان ناپذیری دست می یابد. و قدرت فوق العاده ای به دست می آورد. حتی شنیده شده كه گذشتگان بر این موضوع باور داشته اند كه با خوردن این گل می توان حتی زبان دیگر حیوانات را فرا گرفت. همانند دیگر جشن ها در تمام نقاط دنیا در این جشن و پایكوبی نیز می توان انواع شیرینی ها و خوراكی های خوشمزه را تجربه كرد. نوشیدنی “اگ نات” و همچنین كیك “پروگی” از خوشمزه ترین این خوراكی ها می باشد.
در صبح این روز پس از یك شب پر خاطره همه مردم به ویژه دختران جوان به دل طبیعت روانه شده و با قدم زدن و پرسه زدن در طبیعت، با چیدن گل های زیبا و علف های خوش عطر و درست كردن تاج گل هایی برای خود، از طبیعت انرژی مثبت گرفته و به سراغ چشمه ها و بركه های آب رفته و خود را در آن آب ها شست و شو می دهند تا تمام پلیدی ها از آن ها دور شده و خوشبختی به آن ها روی آورد. بیشتر دختر ها تاج گل های خود را كه بر روی آن شمعی روشن می كنند به آب می سپارند. در صورت روشن ماندن شمع و ماندن بر روی آب این را به فال نیك گرفته و منتظر اتفاق های خوب و خوش یمن برای خود می مانند.
این جشن و فرهنگ كهن در میان “اسلاو” ها كه با نام “ایوان كوپالا” شناخته می شود طرفداران بسیاری را در این منطقه دارد. سالانه گردشگران بسیاری به این كشور ها رفته تا شاهد برگزاری این جشن از نزدیك باشند. مراسمی با شكوه و منحصر به فرد كه ریشه در آئین باستانی در میان “اسلاو ها” كه هم اكنون در كشور های “روسیه”، بلاروس” و “اكراین” در شرق “اروپا” ساكن هستند می باشد. مراسمی كه از سالیان دور با فرهنگ این مردم در هم آمیخته است. كشور های اروپای شرقی به دلیل نزدیكی با كشور ما از جمله مقاصد گردشگری بسیاری از گردشگران كشور ما می باشد كه می توان با یك برنامه ریزی دقیق با كمترین هزینه به آن ها سفر داشت.