در میان كشور های آسیای جنوب شرقی كشور “هندوستان” از لحاظ جمعیت در كنار كشور “چین” نزدیك به یك سوم جمعیت كره زمین را در خود جای داده اند. در “هندوستان” علاوه بر جمعیت بالا، تعدد آئین ها و مذاهب نیز بسیار رواج دارد. این تعدد آئین ها و رسومات برای اغلب گردشگرانی كه به این سرزمین سفر می كنند بسیار جذاب می باشد. كشوری كه در یك سو شهر نشینی و تجملات و در سوی دیگر حاشیه نشینی و فقر به چشم می آید. شما می توانید به این كشور و یا کشور ایران هوشمندانه سفر كنید و بهترین هتل های ایران برای اقامت رزرو كرده و یا اینكه به صورت كاملا سنتی در محله های قدیمی هند این كشور اتاقی كوچك اجاره كرده و در طول سفر با رفتار و فرهنگ اقشار مختلف مردم آشنا شوید. در این مقاله شما را با مقدسات این كشور آشنا می كنیم.
شاید برای بسیاری از ما این سوال پیش بیاید كه آیا تعدد خدایان و ادیان در “هندوستان” نشانه كفر و شرك می باشد یا به خدای واحدی نیز اعتقاد دارند. البته اغلب ادیان در “هندوستان” شاید در ظاهر نماد های مادی را می پرستند ولی اغلب آن ها به خدایی واحد اعتقاد دارند و تقدس مظاهر مادی بیشتر به دلیل دوستی با طبیعت می باشد. همانند احترام به برخی حیوانات، رودها، درختان و گیاهان و … .
رودخانه های مقدس در هندوستان
دوستی با طبیعت و گرفتن انرژی های مثبت از آن ها باعث شده از قرن ها پیش این دوستی به احترام و پرستش تبدیل شود. با نگاه و نحقیق در حوزه دینی می توان به این نكته دست یافت كه برخی ادیان با وجود اینكه خدای یگانه را می پرستند از طرفی نیز به برخی از مادیات و حیوانات و جانداران به دیده احترام و نشانه ای از قدرت خداوند می نگرند كه طی زمان برای آن ها مقدس به حساب می آید. یكی از این تقدسات كه در كشور “هندوستان” بسیار مورد اعتقاد مردم می باشد رودخانه های این كشور می باشد. در ادامه به برخی از مقدس ترین و مورد احترام ترین رود های كشور “هندوستان” اشاره می كنیم.
گنگ
اگر به هندوستان سفر داشته باشید و از شهر های “بنارس”، “هردوار” و “الله آباد” دیدن كنید، خواهید دید كه از میان این شهر ها رودخانه ای می گذرد. رودخانه “گنگ” از جمله مقدسات كشور هندوستان می باشد. بهتر است بگوییم مقدس ترین رودخانه “هندوستان” می باشد. “هندوها” بر این باورند این رود كه از كوه های “هیمالیا” سر چشمه می گیرد از كنار پای خدای نگهدارنده زمین و زندگی یا همان “ویشتو” سرچشمه می گیرد. مراسم های مختلفی از جمله سوزاندن اجساد مردگان و ریختن خاكستر آن در آب رودخانه “گنگ” و همچنین غسل كردن در این رود از مراسمات مورد توجه مردم این كشور می باشد.
سند
یكی دیگر از مقدس ترین رودخانه ها در كشور “”هندوستان” رودخانه “سند” می باشد. رودخانه “سند” كه البته به دلیل اهمیت و تقدس این رود است كه نام كشور “هندوستان” نیز برگرفته از نام این رودخانه است. نام این رود “سندو” بوده كه ایرانیان باستان آن را “هندو ” نام گذاری كرده اند. رودخانه “سند” با سرچشمه گرفتن از فلات “تبت” و گذر از “پاكستان” وارد كشور “هند” شده و سالانه بسیاری از مراسمات آئینی در كنار این رودخانه برگذار می شود.
دیگر رودخانه های مقدس
برهماپوترا، جمنا، سرسوتی، گوداوری، كاوری، نرمدا و تاپی از دیگر رودخانه هایی می باشد كه در میان مردم “هندو” از تقدس بسیاری برخوردار می باشد. برخی از این رودخانه ها مانند “سرسوتی” از كنار “تاج محل” گذشته و عظمت بی پایانی در دل مردم “هندوستان” دارد. رودخانه “سرسوتی” نیز از رودخانه هایی می باشد كه سالانه قربانی های بسیاری را در كنار آن انجام می دهد.
كوهستان های مقدس
رشته كوه “هیمالیا” و “ویندهیا” در كشور هندوستان از مقدس ترین كوه های این كشور می باشد. “هیمالیا” كه در لغت به معنی خانه برف می باشد در آئین هندوها محل زندگی خدایان می باشد. به همین دلیل همیشه از به كوه نگاه همراه با احترامی را دارند. البته كوه های بسیاری در جنوب “هندوستان” وجود دارد كه برای بومیان از تقدس خاصی برخوردار می باشند.
گیاهان مقدس
گیاهان به عنوان موجوداتی زنده و جاندار كه برای انسان ها همیشه مفید بوده اند نیز در برخی از كشور ها از جمله “هندوستان” همیشه مورد احترام بوده اند. در آئین “هندوها” رسم است در صورتی كه نیاز باشد درختی قطع شود، قبل از آن طبق مراسمی از آن عذرخواهی می كنند. در كشور “هندوستان” و برخی كشور های دیگر “هندوها” درخت “انجیر مقدس” را بسیار ارزشمند و مورد احترام و مقدس می دانند. علاوه بر “هندو ها” پیروان آئین “بودا” نیز به این درخت احترام فراوانی قائل می شوند. “هندو ها این درخت را نماینده “ویشتو” می دانند. از دیگر گیاهان مورد احترام “هندو ها ” گل نیلوفر، گل زرد، گل انبه و نیلوفر سرخ می باشد كه هر كدام نماینده یكی از الهه ها و خدایان خود می باشد.
شهر های مقدس هندوستان
اجودهیا
اوانتی
متهورا
دیگر شهر های مقدس
گایا، كاشی، كانچی، دواركا، هردورا و پوشكر نیز از دیگر شهر های مقدس كشور “هندوستان” می باشند كه هر كدام آداب خاصی را برای اهالی خود دارند. برای مثال: در شهر “هردورا” كشتن حیوانات و حشرات ممنوع می باشد و به این موجودات با مهربانی برخورد می شود.
خدایان هندوستان
همان گونه كه در ابتدای مقاله اشاره شد، تعدد خدایان به منظور كفر و بت پرستی نبوده، البته هستند افرادی كه هنوز به مظاهر مادی خدایان اعتقاد دارند ولی اغلب به خدایی یگانه اعتقاد دارند و هر آنچه را می پرستند مظاهری از خداوند می دانند نه خود خداوند.
ویشنو: خدای بقاء و زندگی روی زمین و كره خاكی
شیوا: خدای وحشت آور و نابودی
سرسوتی: الهه علم دانش و همسر برهما می باشد
لكشمی: الهه ثروت و خوشبختی و همسر ویشنو
دیگر خدایان مقدس “هندوها” عبارتند از شكتی، گانشا، كالی، رام چندر، كریشنا، ایندرا، اگنی، گروده، خورشید كه هر كدام مظهر خدایی و نماد یكی از ویژگی ها و صفات خداوند می باشد.