معرفی گنبد مینا
فرقی نمیکند از بزرگ راه همت مسیر خود را آغاز کرده باشید و یا از بزرگ راه حقانی عازم آسمان نمای پایتخت شده باشید با رسیدن به حوالی پل زیبای طبیعت علاوه بر لذت بردن از چشم انداز منحصربفرد و زیبای تهران بر فراز این پل زیبا و دوست داشتنی باید خودتان را به پارک زیبای آب و آتش برسانید که به فواره های زیبای آب و آتش خود شهره است. یکی از بوستان های این مجموعه که در اراضی موسوم به عباس آباد قرار دارد این سال ها با نام بوستان منظومه شمسی شناخته می شود. بوستانی که یکی از چندین بوستان مفهومی پایتخت است. راهی بوستان منظومه شمسی که بشوید چشمتان به بنایی زیبا و منحصربفرد در دل این بوستان خرم خواهد افتاد. بنایی که در ابتدا شما را برای دریافتن مفهوم خود به فکر فرو خواهد برد. برخی در همان نگاه اول متوجه شباهت این بنای زیبا با خورشید تابان می شوند. بنایی که شعله های تابان اما فلزی ش به زیبایی تمام کره مرکزی آن را در بر گرفته اند و کاشی های لاجوردی خورشیدی کاملا ایرانی را به نمایش گذاشته اند. این بنای زیبا که در مساحتی به وسعت 1800 مترمربع ساخته شده است در سال 1393 درهای خود را به روی عموم مردم گشوده است و هم اکنون بزرگ ترین آسمان نما یا به عبارتی دیگر افلاک نمای سراسر ایران و یکی از بزرگ ترین آسمان نماهای پایتخت است که علاقه مندان بسیاری دارد.
اما اگر مشتاقید تا بدانید کار یک آسمان نما چیست و یا فلسفه ساختن آسمان نماها در جهان مدرن امروزی چیست با ما همراه شوید. آسمان نماها در گام نخست برای شبیه سازی آسمان طراحی شده اند تا مکانی برای آشنایی بیشتر با سیارات، ستارگان و دیگر اجرام سماوی باشند. هدف بعدی آسمان نماها بیان مفاهیم نجومی و آشنایی با پدیده های کیهانی و شگفتی های جهان خلقت برای عموم مردم آن هم به زبانی ساده و قابل درک برای همگان است. در نهایت این آسمان نماها قرار است سبب ترویج نجوم و علوم مربوط به کیهان شناسی شوند تا بسیاری از کودکان و نوجوانان راه دست یافتن به رویاهای خود را راحت تر بیابند. بیایید گشتی در بخش های مختلف این آسمان نمای زیبای بزنیم.
بخش اول موزهها
آسمان نمای بوستان منظومه شمسی معماری جالبی دارد که شما را به یاد منظومه شمسی می اندازد با قدم گذاشتن در داخل آسمان نما در همان ابتدا شما شاهد حضور سایر کرات منظومه شمسی خواهید بود. که همگی در کنار هم دور تا دور یک هسته مرکزی قرار گرفته اند. در بخش اول این بنا شما با دنیای علم و تاریخ علم آشنا خواهید شد که با نام موزه علوم شناخته می شود و چیزی در حدود هزار متر مربع فضا را به خود اختصاص داده است. علوم به نمایش گذاشته شده نیز از یکی از مهم ترین کرات منظومه شمسی یعنی زمین آغاز خواهد شد. در نخستین بخش این موزه شما با سیر ایجاد زمین و تحولات آن آشنا می شوید. آشنایی با کانی ها، آتشفشان ها، شهاب سنگ ها و فسیل های مختلف چند هزار ساله نخستین بخش این موزه سرگرم کننده را تشکیل می دهد که شما را با تاریخچه تشکیل زمین آشنا خواهد کرد. در این بخش شما یک جدول آشنا را هم ملاقات خواهید کرد، جدول مندلیف! یکی از برجسته ترین ویژگی های این موزه معرفی مشاهیر برجسته ایرانی در علم نجوم است و نخستین کسی که شما در سیر بازدید خود از موزه او را ملاقات خواهید کرد ابوریحان بیرونی است. وی در زمره نخستین کسانی بود که ابزاری را برای اندازه گیری جرم حجمی کانی ها اختراع کرده است.
شما می توانید این ابزار جذاب را هم بر روی یک میز پیدا کرده و همانند یک جستجوگر واقعی به کند و کاو لایه های مختلف زمین شناختی،کانی ها و فسیل ها بپردازید. در دیوارهای این موزه نیز ویترین های شیشه ای تعبیه شده است که هر کدام اشیا باارزش متعددی را در خود پنهان کرده اند. یکی از جذاب ترین بخش های این موزه دیواری، نمایش اسطرلاب های مختلف به عنوان نخستین ابزار ستاره شناسی در طول تاریخ است که موزه اسطرلابی نام داد. در کنار این موزه موزه ای مهیج تر با نام موزه سحر و جادو قرار دارد که به نمایش برخی ابزار می پرازد و از داستان های مختلفی سخن می گوید که از جهل آن روزهای مردم نسبت به آسمان و علوم سماوی نشات می گرفته است. از دیدنی های ارزشمند این بهش پیل تیسفون مشهور به پیل اشکانی است که قریب به 2000 سال قدمت دارد و نشان می دهد که چطور آدم ها چند هزار سال پیش به فناوری ساخت باطری دست پیدا کرده بودند.
اما اگر به زمین و سرگذشت آن در طی میلیون ها سال گذشته علاقه مندید باید خود را به نمایشگر جالبی برسانید که با یک فرمان قابل کنترل است. فرمان را که بچرخانید بر اساس دورهایی که فرمان را چرخانده اید هزاران سال در دل تاریخ جابجا خواهید شد و علاوه بر تماشای سرگذشت زمین در قالب انیمیشینی جذاب اطلاعات بسیار مفیدی از شرایط زمین همانند آب و هوا در آن دوران به دست خواهید آورد. گشت و گذار خود را که ادامه بدهید به بخش دوم این موزه وسیع یعنی زمین گهواره حیات خواهید رسید. آنچه بیشتر در این بخش بر روی آن تاکید می شود این است که زمین تنها سیاره قابل سکونت در منظومه شمسی است و حالا حالاها هم امکان ندارد بتوانیم نمونه مشابه آن را پیدا کنیم پس باید بیشتر هوای سیاره محل سکونت خودمان را داشته باشیم.
تماشای نمونه های گیاهی و جانوری منحصربفرد از جمله بخش های جالب این قسمت از موزه است. حکیم جرجانی هم چهره برجسته این بخش از موزه است که با وی ملاقات کرده و البته با چند نمونه از گیاهانی بومی مختص ایران نیز آشنا خواهید شد. اگر به تماشای گونه های تاکسیدرمی شده علاقه مندید این بخش برای شما سرگرم کننده خواهد بود. مسیر خود را که ادامه بدهید به نمایشگرهای بسیار بزرگی بر روی دیوارها خواهید رسید که در کنار یکدیگر قرار دارند و برای شنیدن صدای آن ها باید به نمایشگر نزدیک شوید تا بدین ترتیب صدای هیچ نمایشگری با باقی نمایشگرها تداخل نداشته باشد. این نمایشگرها که با نام ویدئووال شناخته می شوند همواره مشغول پخش فیلم های علمی و تخیلی با محوریت فضا هستند که حتما برای شما نیز مهیج خواهد بود.
بخش سوم موزه شما را برای حضور در جهان فضایی آماده خواهد کرد. در این بخش شما شاهد رویای پرواز بسیاری از ایرانیان در طول تاریخ از ابتدا تا به امروز خواهیدبود. حتی کیکاووس پادشاه افسانه ای ایران هم سودای پرواز در سر داشته و البته ابزاری را هم برای سفر به آسمان طراحی کرده بود که اموزه ماکت فرضی آن به نمایش گذاشته شده است. عباس ابن فرناس شاید یک از گمنام ترین دانشمندان مسلمان این مجموعه باشد اما وی یکی از پیشروترین افراد در امر پرواز بوده و ماکت وسیله ای که برای پرواز طراحی کرده بوده است نیز در این موزه به چشم می خورد.
اطلاعاتی که می توان در موزه ی علوم به دست آورد شامل موارد زیر است:
- اطلاعاتی در مورد چگونگی پیدایش زمین
- اتفاقاتی که قرار است در آینده برای کره ی زمین بیفتد
- گردشی در فضا و آنچه در آن است
سالن نمایش گنبد مینا تهران
به جذاب ترین بخش آسمان نمای تهران خوش آمده اید. یکصدوپنجاه صندلی که درچند ردیف دور تا دور این سالن قرار دارند سکوی پرتاب هر یک از بازدیدکنندگان به خارج از مرزهای جهان اطراف است. بر فراز این سالن شیب دار پرده ای گنبدی شکل قرار دارد که قریب به هجده متر قطر دارد. به محض آغاز نمایش شما به یکباره خود را در فضایی بی کران و در میان ستارگان و سیارات خواهید یافت. سه فیلم به نمایش درامده در هر سانس این سالن نمایش اطلاعات بسیار مفیدی از فضا و فضانوردی را در اختیار کودکان و نوجوانان خواهد گذاشت. دو فیلم نخست به صورت دو بعدی اکران می شود اما فیلم سوم به صورت سه بعدی به نمایش در می آید. می توانید صندلی های خود را به پشت بخوابانید و از تماشای این جهان رازآلود نهایت لذت را ببرید. تماشای آسمان خیال انگیز این گنبد مینایی را هرگز از یاد نخواهید برد. نمایش این فیلم ها چیزی در حدود یک ساعت زمان می برد.
لذت رصد کردن در آسمان نمای پایتخت
هزینه بلیط
برای دریافت بلیط این مجموعه باید به آسمان نما تهران مراجعه کنید. هزینه بلیط ورودی این مجموعه 25000 تومان به ازای هر نفر است. این هزینه ممکن است تغییر کند بنابراین برای اطلاع از اخرین قیمت بلیط، بهتر است سری به وب سایت این مجموعه بزنید.
آدرس گنبد مینا تهران
بزرگ راه حقانی، پارک آب و آتش، بوستان منظومه شمسی