فهرست مطالب
Toggleمجموعه تفریحی و ییلاقی ائل داغی در دامنه کوه گاوازنگ یکی از تفرجگاه های اصلی این شهر است. این تفرجگاه هر ساله میزبان فستیوال آش ایرانی است که در فصل تابستان برگزار می شود. زنجان هرساله میزبان فستیوال غذای جاده ابریشم نیز است. موقعیت جغرافیایی این شهر سبب شده تا مسافرین بسیاری در مسیر سفر خود از آن عبور کنند.
اما این شهر جاذبه های دیدنی متعددی نیز دارد. مردان نمکی 2500 ساله، طولانی ترین بازار سنتی سرپوشیده ایران، بنای منحصربفرد رختشویخانه، طبیعت زیبای روستاهای اطراف و …. از جاهای دیدنی زنجان است. انواع ظروف ملیله، نقره کاری و فرش های دستبافت زیبای زنجان نیز از دیگر دیدنی های این شهر است.
اگر قصد سفر به زنجان و برنامه ریزی برای تماشای این شهر را دارید در ادامه به معرفی بخش های مختلف این شهر می پردازیم. از پارک ها، موزه ها و رستوران ها گرفته تا تفرجگاه ها و آثار باستانی زنجان را در ادامه خواهید یافت.
درباره ی زنجان
تابستان های خنک و زمستان های سرد و سوزناک از ویژگی های آب و هوایی این شهر است. مردم این شهر به زبان ترکی صحبت می کنند. رودخانه زنجان رود از مجاورت این شهر عبور کرده و به قزل اوزن می پیوندد. زنجان دارای صنایع دستی زیبا و چشمگیری همچون ملیله کاری و نقره کاری است. منطقه ییلاقی گاوازنگ و سد زیبای تهم نیز از جمله تفرجگاه های خوش آب و هوای شهر زنجان است.
تاریخچه زنجان
بنابر مطالعات تاریخی این شهر قدمتی سه هزار ساله دارد. حمدالله مستوفی یکی از تاریخ نگاران برجسته ایرانی معتقد است که بنای اولیه شهر زنجان توسط اردشیر بابکان، بنیانگذار سلسله ساسانیان، بنا نهاده شده است. در برخی منابع از این شهر با نام شهین نام برده شده است. اما اغلب منابع تاریخی زنجان را با نام خمسه می شناسند. برخی معتقدند روزگاری این شهر از پنج بلوک مختلف تشکیل شده بود.
با حمله اعراب به ایران، زنجان برای نخستین بار در تاریخ بهطور کامل ویران می شود. این شهر دومین بار در جریان حمله مغول بهطور کامل تخریب می شود تا جایی که تا مدت ها اثری از حیات در این شهر نبوده است. در دوران حکومت ایلخانی انتخاب سلطانیه به عنوان پایتخت دوران ایلخانی شهر را به طور کامل از رونق می اندازد و این شهر تا مدت ها به حالت یک ویرانه باقی می ماند.
با سقوط ایلخانی و متعاقبا از دست رفتن جایگاه سلطانیه زنجان بار دیگر شکوفا می شود. زنجان اما برای بار سوم با قتل عام تیمور گورکانی بار دیگر به طور کامل ویران می شود. شهر فعلی اما از دوران صفویه گسترش یافته است. این توسعه در دوران حکومت قاجار نیز ادامه پیدا می کند. امروزه این شهر امروزه بیستمین شهر ایران از لحاظ جمعیت است.
جاهای دیدنی زنجان
مجموعه تفریحی ائل داغی و سدگاوازنگ نیز از دیگر دیدنی های شهر زنجان است. اگر کمی از زنجان فاصله بگیرید در فاصله سی کیلومتری زنجان می تواند سری به دیدنی های شهر تاریخی سلطانیه بزنید. گنبد سلطانیه، موزه گنبد سلطانیه و معبد داش کسن تنها برخی از دیدنی های این منطقه است.
آثار باستانی زنجان
کاروانسرا سنگی نیز قدیمی ترین آثار تاریخی شهر زنجان است که از دوران صفویه به یادگار مانده است. این بنا تاریخی اکنون به عنوان سفره خانه به کار برده می شود. آب انبار رختشویخانه که بیش از نود سال قدمت دارد توسط نخستین شهردار زنجان احداث شده است. این بنا مکانی برای شستشو لباس و ظروف برای بانوان زنجانی بوده است.
پل میربهاالدین نیز یکی از قدیمی ترین پل های زنجان است که از دوران قاجار به یادگار مانده است.
مراکز تفریحی زنجان
شهربازی ملت واقع در پارک ملت دیگر مرکز تفریحی شهر زنجان است. در این شهربازی تفریحاتی برای بزرگسالان و کودکان در نظر گرفته شده است. پیست اسکی پاپایی در 45 کیلومتری زنجان از دیگر مراکز تفریحی شهر زنجان در فصل زمستان است.
طبیعت زنجان (جاهای دیدنی اطراف زنجان)
منطقه تفریحی ائل داغی و سد گاوازنگ در فاصله 5 کیلومتری شهر زنجان از تفرجگاه های طبیعی اصلی این شهر است. روستای شیت و طبیعت جادویی شیلاندر در فاصله 126 کیلومتری شهر زنجان از جاذبه های نفسگیر طبیعت زنجان است. منطقه حفاظت شده سرخ آباد نیز در فاصله 18 کیلومتری شهر زنجان قرار دارد.
مراکز خرید زنجان
خیابان سعدی نیز یکی از اصلی ترین مراکز خرید در شهر زنجان است که در بافت مرکزی این شهر قرار دارد. پیاده راه سبزه میدان نیز مکان مناسبی برای خرید انواع سوغات زنجان همانند ملیله، چاروق و چاقو زنجان است.
آداب و رسوم زنجان
در شب یلدا نیز کوچکترها و جوان ترها به منزل بزرگ ترها می روند و شب را در کنار یکدیگر سپری می کنند. عزاداری محرم در زنجان از جایگاه خاصی برخوردار است. دسته حسینیه اعظم که در روز هشتم محرم حرکت می کند یکی از باشکوه ترین دسته های عزاداری کشور است. این دسته عزاداری بیش از یکصد سال قدمت داشته و از دوران قاجار برگزار می شود.
دسته عزاداری زینبیه نیز که در روز یازدهم محرم حرکت می کند از شهرتی فراملی برخوردار است. مراسم طشت گذاری نیز قبل از آغاز ماه محرم برگزار می شود.
غذاهای سنتی زنجان
حلوای اوماج نیز یکی از خوشمزه ترین خوراک های سنتی شهر زنجان است. این حلو از آرد، روغن حیوانی و شیره انگور تهیه می شود. حلوای ترک نیز با آرد، آب، روغن و شیره انگور تهیه می شود. خشیل نیز یکی از قدیمی ترین غذاهای سنتی زنجان است. این غذا ترکیبی از گندم، برنج، روغن، شیره انگور و دارچین است.
رستوران های زنجان
این کاروانسرا اکنون به عنوان یک رستوران سنتی مورد استفاده قرار می گیرد. دیزی سرای عابدینی در بافت قدیمی زنجان و در مجاورت بازار مکانی مناسب برای صرف یک دیزی سنتی است. رستوران زرتشت، رستوران مشاهیر، رستوران گلریز و رستوران صدف نیز انواع غذاهای ایرانی را سرو می کنند. رستوران چنگال طلایی و رستوران نفیس نیز از رستوران های مطرح شهر زنجان است.
هتل های زنجان(هتلهای خوب زنجان)
هتل بزرگ زنجان، محبوب ترین هتل این شهر از منظر مهمانان ایران هتل آنلاین است. این هتل 5 طبقه تنها هتل چهار ستاره شهر زنجان است. هتل بزرگ زنجان در ورودی شهر زنجان قرار دارد. هتل آسیا، هتل پارک و هتل جهانگردی زنجان نیز از دیگر هتل های محبوب شهر زنجان است. برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با هتل های زنجان می توانید سری به ایران هتل آنلاین بزنید.
سوغات زنجان
مس زنجان نیز از شهرت بسیار زیادی برخوردار است. شما می توانید انواع ظروف مسی را از بازار سنتی و یا فروشگاه های متعدد خریداری کنید. فرش دستبافت و گلیم زنجان نیز از دیگر سوغاتی های این شهر است. گیوه بافی، محصولات چرم، قلم زنی و سنگ های زینتی تراش خورده نیز از دیگر صنایع دستی زنجان است.
موزه های زنجان
در این موزه علاوه بر تماشای عمارت ذوالفقاریه می توانید از تماشای مردان نمکی 2300 ساله لذت ببرید. موزه هنرهای سنتی و صنایع دستی واقع درعمارت دارایی نیز شما را با انواع صنایع دستی تاریخی زنجان آشنا می کند. باغ موزه گیاهان دارویی زنجان واقع در سرای ناصری در بازار تاریخی زنجان یکی دیگر از موزه های جذاب شهر زنجان است.
موزه تاریخ طبیعی در پارک ارم نیز مکان مناسبی برای تماشای انواع گونه های جانوری است. اگر سی کیلومتر از زنجان فاصله بگیرید می توانید از موزه های گنبد سلطانیه واقع در شهر سلطانیه نیز دیدن کنید.
پارک های زنجان
پارک ارم یکی از مشهورترین پارک های جنگلی زنجان است. این پارک در ابتدا اتوبان زنجان به میانه قرار دارد. در این پارک جنگی امکاناتی همچون آلاچیق، سرویس بهداشتی و .. وجود دارد. پارک جنگلی گلستان نیز در فاصله کوتاهی از پارک ارم و در نزدیکی دانشگاه زنجان قرار گرفته است. پارک بانوان نیز یکی از وسیع ترین پارک های زنجان است که مختص بانوان است.
در این پارک نیز امکانات گوناگونی همچون آلاچیق، فروشگاه، سرویس بهداشتی، وسایل ورزشی و .. در دسترس قرار دارد. پارک ملت نیز با وجود شهربازی ملت یکی از محبوب ترین پارک های زنجان است. بوستان مسافر و پارک شهید رجایی از دیگر فضاهای سبز شهر زنجان است.
شما چه فصلی را برای سفر به شهر زنجان انتخاب می کنید؟ کدام یک از جاذبه های دیدنی این شهر نظر شما را جلب کرده است؟ چه خاطره ای از سفر به زنجان دارید؟ آیا برنامه ای برای سفر به این شهر دارید؟ آیا تاکنون در فستیوال آش این شهر شرکت کرده اید؟