فیروزکوه
فیروزکوه برای عشاق طبیعت گردی نامی آشنا است. شهرستانی در ۱۴۳ کیلومتری تهران و در همسایگی استان مازندران، با طبیعتی کوهستانی، زمستان های سرد و طولانی و تابستان های معتدل که به سبب طبیعت سرسبز و خرم و آب و هوای مطبوعش در تابستان و زمستان میزبان طبیعت گردان بسیاری است. فیروزکوه جاذبه های منحصربفرد زیادی را در خودش جای داده است، نام هایی همانند تنگه واشی، لزور، خمده و میشینه مرگ که حتما شما را هم از دیدن این طبیعت منحصربفرد در حوالی پایتخت شگفت زده خواهد کرد. روستای ییلاقی لزور تنها یکی از روستاهای زیبای این منطقه است که باید سری به آن بزنیم. این روستا مملو از دیدنی های هیجان انگیز است.
روستای ییلاقی لزور
لزرو را بیشتر به سبب دریاچه لزور یا همان سد سیاه می شناسیم. روستایی ییلاقی و خوش منظر در 45 کیلومتری شمال غربی فیروزکوه که اطراف آن را رودخانه ها و نهرهای کوچک متعدد فرا گرفته اند و باغات زیبا و سرسبز آن همچون زمردی درخشان در همان نگاه اول چشم و دلتان را خواهد ربود. در کنار ارتفاعات پرابهت البرز و قله های متعدد آن، رودخانه های پرآب، مراتع سرسبز، باغات پرمحصول و چشم اندازهای بکر و طبیعی تنها بخشی از زیبایی های لزور است. لزور که در مرز استان های تهران و مازندران قرار دارد به سبب داشتن ارتفاعات مناسب یکی از مقاصد مورد علاقه کوهنوردان نیز می باشد. اما اگر کمی از روستا فاصله بگیرید در دل طبیعت استثنایی این منطقه بازهم شگفتی های بسیاری برای دیدن وجود دارد. در حوالی روستا تنگ زیبایی قرار دارد که یکی از زیباترین تنگ های حوالی تهران و شهرستان فیروزکوه و مقصد این باره ما است. برای رسیدن به روستا باید مسیر جاده تهران به فیروزکوه را پیش رو بگیرید، چند کیلومتر مانده به شهر فیروزکوه دوربرگردانی قرار دارد که شما را به سمت بخش ارجمند می برد. وارد جاده که بشوید بعد از طی یک مسیر دوازده کیلومتری پس از پشت سر گذاشتن ارجمند به روستای زیبای لزور در دامان ارتفاعات البرز شرقی خواهید رسید.
میشینه مرگ، جست و جو در شکاف کوهستان
روستای زیبا و آباد لزور با همه زیبایی هایش مبدا حرکت ما به سوی تنگ زیبای میشینه مرگ است. تنگی که در ابتدا نام عجیب و غریب آن نظرتان را جلب خواهد کرد. اما از آنجا که همیشه پای یک افسانه در میان است اینجا هم داستان های بسیاری بر سر زبان ها است. خیلی ها می گویند که روزگاری یک مسیر مخفی در دل ارتفاعات میشینه مرگ قرار داشته است که این مسیر با مجسمه های میش علامت گذاری شده بود و تنها یک نفر از اهالی روستا این راه مخفی را می شناخته است. تکلیف بخش نخست این نام گذاری با همین افسانه تا حدودی مشخص می شود اما از آنجا که یک چشمه گوگردی کوچک بر بالای کوهستان قرار داشته است که پرنده ها با خوردن آب آن جان خودشان را از دست می دادند، باقی داستان هم برملا می شود و نام میشینه مرگ بر تارک این منطقه زیبا نقش می بندد. اکنون که اندکی استراحت کرده اید باید مسیر حرکت خود به سمت تنگ میشینه مرگ را انتخاب کنید.
نخستین مسیر از نزدیکی امامزاده ای کوچک و ساده با نام امامزاده خوشنام در محله کشک ریز روستای لزور آغاز می شود که در میان درختان محسور شده است. در کنار امامزاده چشمه ای کوچک و جوشان قرار دارد که حتما باید مزه آب گوارای آن را بچشید. مسیر مجاور امامزاده از میان باغات و زمین ها زراعی اهالی روستا می گذرد و ناهموار است. از اینجای مسیر به بعد هم انتخاب با شماست. اگر کمی به عقب بازگردید با ادامه مسیری ساده و پاکوب به اواسط جاده لاسک می رسید و بعد باقی مسیر را در این جاده خاکی طی می کنید تا به تنگه برسید اما اگر به گذر از مسیرهای سرسبز و از میان باغات پرمحصول روستا علاقه مندید مسیر نسبتا ناهموار و رو به بالایی پیش روی شماست که با دورزدن مسیر پایین جاده لاسک شما را یکراست به تنگ میشینه مرگ می رساند. این مسیر را که پیش رو بگیرید در ادامه راه چشمتان به جمال آبشاری کوچک هم روشن خواهد شد.
مسیر دوم جاده ای عریض و خاکی است که با نام لاسک شناخته می شود و می توانید بدون پیاده روی باقی مسیر روستا تا تنگ را با وسیله نقلیه خود طی کرده و در حوالی تنگ وسیله نقلیه خود را پارک کرده و بعد پیمایش تنگ را آغاز کنید. جاده لاسک هم جاده ای خوش منظر با انبوه درختان سپیدار است و باغات روستاییان اطراف ان را فرا گرفته است. برای دسترسی به جاده می توانید خود را به مخابرات روستای لزور برسانید. طی کردن این مسیر خاکی هم چیزی در حدود چهل و پنج دقیقه ای طول می کشد. این مسیر اغلب مسیر مورد علاقه کوهنوردانی است که قصد پیمایش قله میشینه مرگ را دارند. جاده لاسک را که تا انتها بروید دیگر ارتفاعات بلند و پرغرور البرز اجازه ادامه راه را به شما نخواهند داد. باید باقی مسیر را با پای پیاده طی کنید. رودخانه پرآب و زیبای فرح رود که از شکاف میان کوه ها بیرون می زند نخستین راهنمای شما در یافتن مسیر تنگ میشینه مرگ است. این رودخانه درست از میان تنگ عبور می کند. ورودی تنگ با آب وهوای خنک و مطبوع به نسبت محسوسش با سنگ های بزرگ مشخص می شود. بهتر است در همان ابتدای مسیر کفش مناسبی به همراه داشته باشید تا این مسیر نسبتا ناهموار را به راحتی طی کنید. تنگ از همان ابتدا مسحور کننده است. دیواره های بلند عمودی و تخته سنگ های بزرگ که در برخی قسمت ها کاملا به یکدیگر نزدیک شده اند. شیطنت رودخانه محبوب فرح رود هم در میان این شکاف کوهستانی زیبا بسیار دل انگیز است. برای پیمایش تنگ گاه مجبور به عبور از میان رودخانه شده و گاهی تا زانو در آب رودخانه فرو خواهید رفت بنابراین کفش مناسبی به پا کنید تا هم بتوانید سنگ های تیز کف رودخانه و هم خنکی و سردی آب آن را تحمل کنید.
قله میشینه مرگ
بهترین زمان سفر به مشینیه مرگ
طبیعت کوهستانی میشینه مرگ سبب شده تا دسترسی به این طبیعت منحصربفرد در فصول سرد سال سخت و طاقت فرسا باشد اما با فرارسیدن بهار و دمیدن روح زندگی در طبیعت میشینه مرگ زیباتر از همیشه به نظر می رسد. آب وهوای مطبوع و خنک تابستان هم اینجا را به ییلاقی محبوب تبدیل می کند. از نظر طبیعت گردان و کوهنوردان از اواسط اردیبشهت ماه شما شاهد زیباترین چشم اندازهای میشینه مرگ خواهید بود در حالی که می توانید از هوای مطبوع و بهاره لذت ببرید. اما اگر قصد سفر به این منطقه را دارید تا انتهای فصل تابستان می توانید از تماشای چشم اندازهای زیبا و دلپذیر این منطقه لذت ببرید. تنگه ساواشی و چشمه خمده نیز از دیگر زیبایی های شهرستان فیروزکوه است که فاصله چندانی با روستای ییلاقی لزور ندارند. فیروزکوه قطعا یکی از زیباترین و خوش آب و هواترین شهرستان های استان تهران است که حتما باید سری به آن بزنید.