آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری این استان، مسافران و گردشگران زیادی را هر ساله به سمت خود جذب می کند. رزرو هتل در قزوین، اغلب در نیمه اول سال مخاطب بیشتری دارد. دریاچه آوان، یکی از جاذبه های طبیعی این استان است که زیبایی بی نظیری دارد.
امکانات دریاچه اوان، این منطقه را به یکی از پر بازدیدترین اماکن استان مبدل ساخته و گردشگران زیادی در اقامتگاه دریاچه اوان، به اسکان می پردازند. در ادامه بیشتر به زیبایی های این دریاچه می پردازیم.
آشنایی با استان قزوین
قزوین یکی از استان های شمال غربی ایران است که مرکز آن نیز شهری با همین نام است. این استان با مساحتی بالغ بر ۱۸۵۴۹ کیلومتر مربع، یک درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده است. قزوین در سرشماری نفوس و مسکن سال های اخیر، دارای ۱۳۰۰۰۰۰ نفر جمعیت بوده است. بر خلاف وسعت کم این استان، قزوین حدود هشت درصد از تولیدات کشور را به خود اختصاص داده است. از این رو می توان گفت که قزوین نقش مهمی در اقتصاد کشور دارد.
اما این استان زیبا با استان های مازندران، گیلان، البرز، همدان، مرکزی و زنجان همسایه است. اما پیشینه تاریخی قزوین، قدمتی ژرف داشته و از این رو می توان آثار تاریخی زیادی را در این استان مشاهده کرد. این استان همچنین یکی از قطب های تولید فندق و زغال اخته و انگور در ایران است. قالی بافی و گلیم بافی، دو نمونه از هنرهای دستی این استان است.
دریاچه اوان
دریاچه ها یکی از مهم ترین مناظر طبیعی هستند که می توانند چشم هر بیننده ای را به خود خیره نمایند. تجمع حجم عظیمی از آب در یک منطقه با ویژگی های جغرافیایی ویژه، سبب ایجاد دریاچه می شود. قزوین، یکی از مناطق نزدیک به تهران است که مقصد خوبی برای پیک نیک ها و گردش های یک روزه محسوب می شود. در ۷۵ کیلومتری قزوین، منطقه ای کوهستانی وجود دارد.
این منطقه در واقع در دامنه خشچال، در منطقه الموت واقع شده است. دریاچه اوان، در واقع یکی از ده ها دریاچه طبیعی ایران است که از زیبایی بی اندازه ای برخوردار می باشد. دریاچه اوان، در نزدیکی روستاهای زرآباد، زواردشت، وربن و اوان واقع شده است. مختصات جغرافیایی این دریاچه شامل ۳۶ درجه و ۲۸ دقیقه و ۵۸ ثانیه شمالی و ۵۰ درجه و ۲۶ دقیقه و ۳۷ ثانیه شرقی می شود.
دریاچه آوان، هشتاد و نهمین جاذبه طبیعی است که در سال ۱۳۸۹ ه.ش، در فهرست آثار طبیعی ایران جای گرفت. مساحت دریاچه آوان بیش از هفتاد هزار متر مربع است. این دریاچه همچنین در ارتفاع ۱۸۱۵ متری از سطح دریا قرار دارد. عمیق ترین بخش دریاچه اوان دارای ۶.۸ متر عمق است که در بخش جنوب شرقی آن واقع گردیده است. بخش عمده ای از آب دریاچه توسط چشمه های زیر زمینی که در کف آن قرار دارند، تامین می شوند. اما قسمتی از این آب هم حاصل بارش های سالیانه در منطقه الموت است.
رسوبات و گل و لای موجود در کف دریاچه، حاصل از نشست املاح آب است که میدان دید را در اعماق دریاچه به کمتر از یک متر رسانده است. بر اساس عقیده زمین شناسان، دریاچه اوان در ۵۰۰ سال پیش، بر اثر لغزش لایه های زمین به وجود آمده است. بهترین زمان برای سفر به این دریاچه، فصل تابستان است. با توجه به کوهستانی بودن منطقه، می توان در گرمای تابستان، در بخش هایی از دریاچه اوان به شنا و آب تنی پرداخت. قایق سواری و ماهی گیری از دیگر تفریحات این دریاچه در فصل تابستان است.
اما در فصل پاییز، مسافران کمتری برای بازدید از دریاچه اوان به منطقه الموت سفر می کنند. از این رو این دریاچه مامن خوبی برای پرندگان مهاجر می شود. غاز، قو و مرغابی از جمله مهم ترین نوع پرندگان مهاجر در فصل پاییز در دریاچه اوان می باشند. اما زمستان این منطقه بسیار سرد است. سطح دریاچه در این فصل دچار یخ زدگی می شود. قطر این یخ به میزانی زیاد است که می توان بر روی آن به اسکی پرداخت.
ماهی قزل آلا، اردک ماهی و کپور سه نوع از ماهی های موجود در دریاچه اوان قزوین هستند. اما این دریاچه و مناطق اطراف آن، زیست گاه طبیعی بسیاری از جانوران است که برخی از آنها در خطر نابودی قرار دارند. پلنگ، خرس قهوه ای، گربه وحشی، شاهین، جغد، قورباغه، سبزقبا، لاک پشت و غیره از جمله حیواناتی هستند که در اطراف دریاچه اوان زندگی می کنند.
اما در اطراف دریاچه می توان پوشش گیاهی مختلفی را دید. از آنجا که آب دریاچه اوان در هنگام سر ریز شدن، مانند رود، مزارع کشاورزی روستاهای اطراف را تامین می کند، در نتیجه می توان گونه های گیاهی متنوعی را در این منطقه مشاهده کرد. شیرین بیان، گون، کنگر، نی بن، خوشاب، بید، چنار و غیره از جمله گیاهان و درختان موجود در این منطقه می باشند.
اما یکی از نکات مهم که کمتر کسی از آن با خبر است، وجود دریاچه الوبوم در نزدیکی دریاچه اوان است. تعداد معدودی از گردشگران و مسافران، حتی نام این دریاچه را شنیده و از آن بازدید نموده اند. این دریاچه زیبا نیز دارای مناظر بسیار دیدنی می باشد. اما سوال مهم این است که چگونه به دریاچه اوان سفر کنیم؟ برای شروع باید ابتدا از اتوبان تهران-قزوین، به سمت میدان غریب کش بروید. با دیدن تابلوی الموت در سمت راست میدان، وارد جاده قزوین به الموت شوید.
پس از گذشت از رجایی دشت و طی مسیر ۳ ساعته، به دو راهی الموت و دریاچه اوان می رسید. اکنون تنها ۸ کیلومتر با این دریاچه زیبا و دیدنی فاصله دارید. در حین سفر می توانید از مناظر بکر و زیبای روستای زرآباد لذت ببرید. در تمام مسیر گردنه های خطرناکی وجود دارد که رانندگی در آنها باید با نهایت دقت صورت پذیرد. وجود امکانات رفاهی نظیر پارکینگ خودرو، سرویس های بهداشتی و مکان بر پایی چادر، اسکان مسافران در این منطقه را آسان نموده است.