معرفی کلی
روستای زیارت از توابع شهرستان گرگان واقع در استان گلستان یکی از روستاهای گردشگری ایران است که دیدن از آن می تواند بسیار لذت بخش باشد. تنها با مشاهده تعدادی از تصاویر روستای زیارت گرگان می توان قصد سفر به این دیار را در ذهن پروراند. از جمله جاذبه های این روستا می توان به طبیعت زیبا، اهالی خونگرم و مهربان، خانه های روستایی جالب و وجود چندین امامزاده اشاره کرد. از طرفی این روستا مجال بر پا کردن بساط کمپینگ را هم فراهم می کند و اوقات فوق العاده خوشی را برای گردشگران رقم می زند. از طرفی روستای زیارت گرگان تاریخچه قابل توجهی نیز دارد.
این روستا در میان دره رودخانه ای به نام «خاصه رود» قرار دارد. روستای زیارت با امکانات خوبی که دارد می تواند حتی به مدت چند روز میزبان گردشگران باشد. از این روستا تحت عناوین دیگری مانند روستای زیارت خاصه رود، روستای زیارت خسرو و روستای زیارات هم یاد می شود. ارتفاع این روستا از سطح دریا چیزی حدود 1000 متر است. جالب است بدانید با اینکه روستای زیارت به مرکز شهر گرگان نزدیک است اما حدود 10 تا 15 درجه با آن اختلاف دما دارد. این فاصله کم تا شهر و اختلاف دمای چشمگیر موجب شده تا این روستا به یک منطقه ییلاقی مبدل شود و البته مورد توجه گردشگران قرار بگیرد.
وجه تسمیه روستا
با اینکه نام روستای زیارت این تصور را در ذهن ایجاد می کند که یک مکان زیارتی است اما در حقیقت، بیشتر یک روستای سیاحتی است. برخی معتقدند علت نامگذاری این روستا وجود مقبره امامزاده عبدالله در بافت سنتی آن است اما با توجه به روایات تاریخی و آثار قدیمی موجود، سفر بوداییان به این منطقه در هزاران سال پیش علت اصلی ناگذاری آن می باشد. به هر حال آنچه امروزه مشخص است اینکه روستای زیارت یک روستای زیارتی – سیاحتی و بسیار دیدنی است.
مسیر رسیدن به روستا
روستای زیارت در شمال ایران واقع شده لذا از آن دسته روستاهایی است که مسیر رسیدن به آن خود یک جاذبه دیدنی است. این مسیر در واقع یک جاده سرسبز و زیباست که مانند ماری بر دل زمین می خزد و در اوج زیبایی اندکی خطر دارد. طول این جاده حدود 7 کیلومتر است و همان طور که از آن رو به بالا پیش می روید هر لحظه مناظری را می بینید که شما را به وجد می آورد و حس تعجب و شگفتی را در وجودتان می پروراند. از جمله مزایایی که این مسیر خوش آب و رنگ دارد وجود رستوران ها، کافه ها و کیوسک های کنار جاده است.
عده ای از افراد هستند که ترجیح می دهند با پای پیاده این مسیر را بپیمایند اما از آنجا که مسیر پر از شیب های تند رو به بالاست این کار اندکی سخت است و برای انجام آن باید تلاش بسیاری صورت گیرد. به هر حال از هر طریقی که خود را به روستای زیارت برسانید می توانید با مشاهده قسمت انتهایی جاده که سنگفرش شده است از ورود خود به روستا مطلع شوید و شروع به گشت و گذار کنید.
جاذبه های روستای زیارت
1. معماری روستا
با ورود به روستا می توانید ویلاهای تازه ساخت موجود در آن را ببینید اما کمی که پیش بروید این خانه های قدیمی است که در مقابل چشمانتان خودنمایی می کند.
نمای ظاهری روستا کوچه های باریک و مارپیچی است که دست به دست هم داده و چهره روستای زیارت را ساخته است. خانه های موجود در این روستا دو طبقه اند و در ساخت آنها از سنگ و چوب استفاده شده است. برای اینکه رطوبت به داخل خانه ها وارد نشود دیوار آنها با کرسی چینی بنا شده است و کف خانه ها از نیم تا یک متر نسبت به سطح زمین فاصله دارد. اکثر خانه ها در این روستا به صورت پلکانی گرد هم آمده اند و حیاط شخصی ندارند. بلکه حیاط یک خانه پشت بام خانه دیگری یا یک معبر عمومی است.
بافت قدیمی این روستا به قدری زیبا و جالب است که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. برخی از این خانه ها بسیار قدیمی اند به طوری که قدمت آنها به دوران قاجار و پهلوی باز می گردد. تعداد این خانه های بسیار قدیمی چیزی حدود 40 مورد است. علاوه بر خود روستا و خانه های ان محوطه های تاریخی زیادی نیز در اطرافش وجود دارد. سه مورد از این محوطه ها به نام های «کفترخوسه»، «شهربَت» و «پشتلام» به ثبت ملی رسیده اند. طبق گفته اهالی مسن روستا، زیارت در ابتدا یک شهر بزرگ بوده که بعدها به جای اینکه توسعه یابد به شکل روستا درآمده است.
2. آبشارها
3. چشمه آبگرم
از دیگر جاذبه های روستای زیارت که در ضلع شرقی رودخانه خاصه رود قرار دارد چشمه آبگرمی است که با نام چشمه زیارت از آن یاد می شود. آب این چشمه از ۴ محل بیرون می زند. این محل ها را اصطلاحا مظهر می نامند. اولین مظهر چشمه، زیر یک تخته سنگ است. مظهر دوم در ۲۰ متری جنوب مظهر اول و دو مظهر دیگر هر یک در فاصله ۱۰ و 15 متری از دو مظهر اول و دوم دیده می شوند. حجم آب این چهار مظهر چیزی حدود 38 سانتی مترمکعب است. این آب بسیار زلال و شفاف است و گرمای ملایی دارد. ظاهرا این چشمه ابگرم تنها آبگرم موجود در استان گلستان است که خواص درمانی زیادی دارد به طوری که اهالی روستا معتقدند برای انواع بیماری های پوستی و درد مفاصل مفید است.
4. امامزاده های روستا
اولین امامزاده ای که در روستای زیارت می توان از مقبره او دیدن کرد امامزاده عبدالله است که از نوادگان امام موسى بن جعفر (علیه السلام) می باشد و در نزدیکی چشمه ابگرم روستا قرار دارد. از آنجا که این مقبره در کنار رودخانه واقع شده بارها بر اثر سیل خرابی هایی در آن پدید آمده است. با این حال به همت اهالی ساختمانی برای این امامزاده بنا شده و تکه هایی از صندوقچه مربوط به وی در آن نگهداری می شود. در اطراف این امامزاده می توانید از وجود درختان سرو کهنسال نیز لذت ببرید. از طرفی یک گورستان تاریخی نیز در منطقه وجود دارد که قدمت برخی از سنگ قبرهای آن به بیش از هزار سال می رسد.
5. کوه های سر به فلک کشیده
6. جنگل های زیبا و درختان کمیاب
وجود جنگل های هیرکانی در نزدیکی روستای زیارت می تواند خاطرات خوبی را برای گردشگران به ارمغان بیاورد. این جنگل ها نمونه هایی از منحصر به فردترین جنگل ها در جهان هستند و از برخی از آنها با عنوان موزه زنده یاد می شود.
در کنار تمام اینها سومین ذخیره گاه درخت سرخدار جهان نیز در اطراف روستای زیارت قرار دارد. سرخدار درختی با برگ های سوزنی است که همیشه سرسبز است و زرد نمی شود و نمی ریزد. چوب درون این درخت قرمز تیره است و برای دیدن از آن به یک راهنمای محلی احتیاج دارید. مورد بعدی درختان انجیلی است که به قدری مقاوم و سخت هستند که از آنها با عنوان درخت آهن یاد می شود. چهره این درختان در فصل پاییز به اوج زیبایی خود می رسد. منطقه جنگلی ناهارخوران هم که احتمالا نام آن را شنیده باشید در شمال این روستا قرار دارد و به راحتی قابل دسترسی است.
گردش و تفریح در روستای زیارت
1. کوهنوردی
2. چیدن میوه های جنگلی
از جمله میوه هایی که در تابستان در این منطقه یافت می شود می توان به گلابی جنگلی، آلو جنگلی، توت فرنگی، زرشک و … اشاره کرد. میوه های دیگری نیز در پاییز به ثمر می نشیند که از جمله آنها ازگیل جنگلی یا به زبان محلی کندوس و ولیک که نوعی میوه درختی سیاه رنگ است می باشد.
3. خوردن نان محلی
نان محلی که در این منطقه پخت می شود با نان محلی شهرستان گرگان (کلاج) تفاوت دارد. این نان سفید و گرد و زخیم و شبیه فطیر است و طعمی بسیار خوشمزه ای دارد.
نحوه دسترسی به روستای زیارت
نحوه دسترسی به روستا از داخل شهر گرگان و از طریق بلوار مقدور است که در نهایت به میدان ناهارخوران ختم می شود. در اینجاست که جاده پر پیچ و خم روستا در دل جنگلی زیبا شروع می شود و شما را راهی دیاری رویایی می کند.