دیدنی های تربت جام:
از گذشته تا به امروز این شهر اصیل با نام های متعددی از جمله: بوزگان، بوزیگان، بوزجان، پوچکان، زام، سام، جام، تربت شیخ جام و تربت جام معروف گشته که دارای جاذبه و مکان های پرشماری است که یکی یکی به معرفی ان ها خواهیم پرداخت.
آرامگاه شیخ احمد جامی:
این بقعه و آرامگاه دیدنی که در شمال شرقی شهرستان تربت جام واقع شده است، از مجموعه بی نظیری مانند: ایوان بسیار مجلل، گنبد خانه، مسجد عتیق، گنبد سفید، مسجد کرمانی، مدرسه امیر جلا الدین فیروزشاهی و مسجد جامع نو تشکیل شده است که هر کدام به بهترین نوع معماری بنا شده است.
آرامگاه شاه قاسم انوار:
این مقبره دیدنی که با خشت، گل و اجر ساخته و تزیین شده است متعلق به یکی از بزرگترین صوفیان قرن هشتم و نهم یعنی: سید معین الدین علی بن نصیر هارون ابوالقاسم حسینی سرابی تبریزی می باشد که چهره زیباتری به شهرستان تربت جام داده است.
مسجد زیر زمینی:
بنای این مسجد که با معماری خاصش بر سرزبان ها افتاده است، شامل دو بخش جداگانه زمستانی و تابستانی می باشد و به طورشگفت انگیز و چشم نوازی بنا شده است. قسمت زمستانی مسجد شامل بخش زیرزمینی و پایین تر ازسطح معابر می شود که با شکل های هندسی و معماری ایرانی بنا شده است.
سنگ قبر صندوقی:
یک سنگ قبر در قسمت شمال غربی مرقد شیخ الاسلام احمد جام به چند دلیل تبدل به جاذبه ای دیدنی برای شهرستان تربت جام شده است. این سنگ قبر صندوقی شکل که با دیگر سنگ قبرها تفاوت بسیاری دارد، از جنس سنگ خارا ساخته شده و با تزیینات مقرنس های ظریف و انواع نقوش گیاهی و با خط های بسیار زیبا مزین شده است.
مدرسه امیر شاه ملک:
مدرسه ای برای تحصیل و تربیت علوم های مختلف به دست امیر شاه ملک که از امرای تیمور گورکان بوده، بنا شده است که بخش اعظمی از این بنای ارزشمند تخریب شده است. اما بازمانده همین بنا نیز از زیبایی و اهمیت فروانی برخوردار می باشد.
گنبد فیروزشاهی:
این گنبد که مانند اسمش با رنگ فیروزه ای جلا یافته، در کنار صحن شیخ جام با نقشه ای چلیپایی و با چهار ایوان بنا شده است و ماننده فیرروزه ای خوش رنگ و لعاب در تربت جام می درخشد.
بنای آب انبار:
این آب انبار نیز در کنار مزار شیخ جام بنا شده و با دیوار های اجریش چهره زیبا را به ورودی مزار شیخ جام داده است. بنا که متعلق به سال 1010 هجری قمری می باشد، در دوره صفوی و به فرمان ” فیروز جنگ ابن حسین” بنا شده است. نوشته های کتیبه ای که در این اب انبار وجود دارد، نشان می دهد که بنا در دوره ناصر الدین شاه قاجار مرمت و بازسازی شده است.
گنبد خانه:
گنبد خانه که با اشکال و تزیینات متنوع و جالبی و با گچ بری های شکیل در دوره سلطان سنجر سلجوقی ساخته شده است، نماینده شایسته ای از معماری پر نقش و نگار دوره سلجوقی می باشد.
مسجد جامع نو:
مسجد جامع نو هم در ضلع غربی مزار شیخ جام واقع شده است که با شبستان های ستون دار، فضای دلنشینی را به وجود اورده است. نقشه چلیپایی در این بنا نیز خود نمایی می کند و تزیینات اجری و مقرنس های هنرمندانه به زیبایی هرچه تمام تر بنا کمک شایانی کرده اند.
مسجد خانه نور:
این مسجد کوچک و نقلی که با سنگ و خشت بنا شده و در کنار مسجد جامع نور به سقا خانه این مسجد معروف بوده است و ان هم به این دلیل که حوضچه ای در این بنای کوچک وجود داشته که مقادیر زیادی اب در آن جمع می شده و امروزه به عنوان یک بنای قدیمی به یادگار مانده است.
رباط سمنگان:
کاروانسرای سرپوشیده با معماری متعلق به دوره تیموری و صفوی که تا به امروز پابرجا مانده است به خوبی تاریخ گذشته را برایمان یاداور می شود.
رباط جام:
این بنای چهار ایوانی که گرداگرد یک سکوی کوچک در حیاطی به نسبت بزگ بنا شده است و از تزیینات اجری ومعماری شهر های کویری بهره برده و تبدیل به بنایی تماشایی در خیابان کوثری تربت جام گردیده است.
دربند(دروازه ارغون شاه):
باغ کشمیر:
تپه ای پر از گل های رنگی و ماهور های زیبا که در منطقه ای خوش اب و هوا و بکر یعنی 55 کیلومتری شمال شهرستان تربت جام واقع شده است. این جنگل که خاستگاه درختان پسته وحشی می باشد جزء مناطق حفاظت شده ای به شمار می رود که ذخیره گاه ژنتیکی پسته کشور ایران نیز می باشد.
و در اخر اشاره می کنیم که شهرستان تربت جام به دلیل برخورداری از نعمت اب و خاک مناسب از کشاورزی پررونقی پرخوردار است که محصول این کشاورزی صادرات گندم، جو، تره بار، چغندرقند، پنبه، زیره،سیب، گلابی، انگور، انار و انجیر به کشورهای دیگر و نقاط مختلف ایران می باشد. همچنین صنایع دستی و سوغاتی های معروفی مثل: زعفران اعلا، خربزه شیرین، قالی، کرباس، خورجین، پلاس، جوال و چادر شب نیز در این شهر متمدن وجود دارد.
شهرستان تربت جام در استان خراسان رضوی قرار دارد نه جنوبی!
متین عزیز این مورد اصلاح شد.