اما در میان استان، استان خراسان شمالی دارای مناظر بکر طبیعی در کنار اماکن تاریخی است. این تلفیق تاریخ و طبیعت، موقعیت مناسبی را برای رونق صنعت توریسم فراهم نموده است. بجنورد پایتخت این استان به شمار می رود. تعداد زیادی از جاهای دیدنی بجنورد خراسان شمالی، در سطح این شهر پراکنده شده اند.
دانستی هایی از شهر بجنورد
اقوام زیادی در بجنورد به صورت پراکنده زندگی می کنند. در این میان قوم کرمانج بیشترین درصد از ساکنین این شهر را تشکیل می دهند. اقوام کرمانج دارای آداب و رسوم منحصر به فردی هستند که اغلب برای مسافران جالب توجه است.
بجنورد ۴۴ شهر بزرگ کشور است. این شهر با شهرهای اسفراین، شیروان و آشخانه همسایه است. افراد شمال خراسان این شهر را با نام بژنرد می خوانند. این شهر دارای ۳۲۸۹۴۰ نفر است. بجنورد مساحتی در حدود ۳۶ کیلومتر مربع دارد. آبنبات و شکر پنیر مهم ترین سوغات این شهر زیبا است.
بنای عمارت مفخم:
در سال ۱۳۰۰ ه.ق، یار محمد خان شادلو (معروف به سردار مفخم) دستور ساخت عمارتی را برای اقامت خود و خانواده اش در بجنورد صادر کرد. وی حاکم وقت منطقه شمال خراسان بود. این عمارت نیز یکی از بزرگترین و زیباترین بناهای مربوط به دوران حکومت وی (دوره قاجاریه) است. عمارت مفخم دارای دو تالار بزرگ و ۳۴ اتاق مجلل است.
در ساخت این بنا از گچ و و آجر استفاده شده است. در هر طبقه از عمارت دو ایوان در بخش شمالی و جنوبی آن وجود دارد. طرح و نقوش موجود بر روی دیواره های این بنا از قرن ۱۳ به یادگار مانده است. کاشی کاری های متنوع مزین بخش این عمارت زیبا است.
خانه بانک ملی:
در خیابان امیریه جنوبی شهر بجنورد، بنایی تاریخی وجود دارد که بازدید از آن خالی از لطف نیست. خانه بانک ملی یکی از سازه های دوره پهلوی به شمار می رود. نمای این ساختمان تلفیقی از معماری اروپایی و ایرانی است.
حسینیه جاجرمی ها:
این بنای زیبا در خیابان طالقانی، خیابان جاجرمی بجنورد واقع شده است. ساخت حسینیه جاجرمی ها به اواخر دوره قاجار باز می گردد. استفاده از سبک معماری سنتی ایرانی در ساخت این بنا نمایان است. در حسینیه جاجرمی ها، تمام پنجره ها و درب های ورودی بنا رو به حیاط باز می شوند. به عبارت دیگر این بنا از نوع حیاط مرکزی است.
آینه خانه مفخم:
آدرس آینه خانه مفخم، بجنورد، انتهای خیابان شریعتی است. این بنا در دوره ناصری در باغ بزرگی ساخته شد. آینه خانه مفخم مرکز فرمان روایی سردار مفخم، حاکم شمال خراسان بوده است. در اطراف ورودی این بنا ۴ مناره وجود دارد.
مجموعه سبزه میدان:
این بنا که در میدان شهید شهر بجنورد واقع شده است، متشکل از یک حمام، چند قهوه خانه، یک کاروانسرا و یک بازار طویل است. این سازه در دوره قاجار ساخته شده و به وسیله آجرهای قالبی تزیین گشته است. بازدید از این مجموعه قدیمی خالی از لطف نیست.
آرامگاه امام زاده سلطان سید عباس:
آرامگاه اما زاده سلطان سید عباس در میدان دفاع مقدس بجنورد قرار دارد. اغلب مردم این بنا را با نام معصوم زاده می شناسند. سلطان سید عباس فرزند امام موسی کاظم (ع) است. این حضرت در قرن دوم هجری وفات یافته است ولی تاریخ ساخت بقعه مشخص نیست.
پارک بابا امان:
بابا امان در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی بجنورد و در جاده بجنورد به شیروان قرار دارد. این گردشگاه زیبا دارای پوشش جنگلی و استخرهای دیدنی زیادی است. آب این استخرها از چهار چشمه تامین می شود. این استراحت گاه بین راهی دارای یک متل و یک آرامگاه نیز می باشد.
بش قارداش:
با حرکت به سمت جنوب غربی بجنورد و پیمودن حدود ۴ کیلومتر، به مرکز تفریحی زیبایی می رسیم. وجود یک آرامگاه زیبا که از دوره قاجاریه به جا مانده است، جذابیت این مکان را افزایش داده و هر ساله مردم زیادی را به سمت خود می کشاند.
مقبره شهدا:
در شهر بجنورد و در بلوار جوادالائمه، بنایی وجود دارد که قدمت آن به دوران پهلوی باز می گردد. این بنا در حقیقت محل دفن چند تن از افسران رضا خان بوده است. این افسران در واقعه سرکوب شورش لهاک خان کشته شدند.
مقبره شهدای بجنورد یک بنای چهار ضلعی در مرکز یک باغ زیبا است. در هر گوشه این بنا یک مناره کوچک وجود دارد. نوع معماری مقبره شهدای بجنورد از معماری صدر اسلام الهام گرفته است.