ریشهر یا لیان به خاطر موقعیت جغرافیایی که دارد پل ارتباطی میان تمدن شرق و تمدن غرب بوده است. اردشیر بابکان در زمان فرمانروایی خود شهرهای متعددی را ایجاد کرد و ریشهر که در جنوب شهر بوشهر قرار دارد خلاصهشده ریوارد اردشیر است و با تجدید بنای شهر لیان حاصلشده است. منطقهای که از هنر، ادب و مراکز علمی بسیاری لبریز است و کتابهای درزمینهٔ فلسفه، روایات مذهبی، علوم طب در آن تدوین و به ثبت رسیده است. مطالعه تاریخ در اسناد پرتغالیها نشان میدهد که ریشهر بهعنوان یکی از مراکز تجاری بزرگ بعد از اسلام محسوب میشده است. ویژگیها و آثار کشفشده در این منطقه موجب شد که در سال 1310، ریشهر بهعنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شود.
1. معرفی
1-1. شهر باستانی ریشهر
شهر باستانی ریشهر که ترکیب تاریخ، سر سبزی طبیعت و موج های خروشان آب های نیلگون خلیج فارس است در بخش مرکزی شهرستان بندر بوشهر قرار دارد و به عنوان اثر تاریخی استان بوشهر شناخته شده است. در مطالعات باستان شناسی که توسط باستان شناس فرانسوی ” پزار ” در سال 1914 میلادی صورت گرفته، نشان داده شده است که آثار کشف شده در این شهر باستانی به هزاره سوم تا هزاره اول پیش از میلاد می رسد. فعالیت های باستان شناسی پزار موجب شد تا کتیبه های میخی مربوط به عهد شوتروک ناهونته یافت شود و ثابت کند که شهر باستانی ریشهر از شهرهای مهم امپراطوری عیلام از هزاره دوم بوده است.
اردشیر بابکان در زمان حکومت خود شهرهای متفاوتی را بنا کرد که از آن جمله ریواردشیر می باشد. شهرباستانی ریشهر که خلاصه شده ” ریواردشیر ” است از تجدید بنای شهر لیان در زمان امپراتوری عیلام به شمار می آید. موقعیت این تفرجگاه تاریخی موجب شده بود که با داشتن جمعی از دانشمندان (پولس ایرانی: فیلسوف ایران باستان) و نویسندگان در زمان ساسانیان به عنوان یکی از مهم ترین مراکز علمی و ادبی محسوب شود و تا سده هایی چند بعد از اسلام از رونق خوبی برخوردار باشد.
1-2. از غروب بی نظیر ساحل ریشهر کجا بریم؟
1-2-1. موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس
این موزه که در سال 1858 در استان بوشهر و منطقه سبز آباد تأسیس شده است در فاصله کوتاهی به سرکنسول گری انگلیس تبدیل می شود. و بعد از جنگ جهانی دوم در سال 1325 با انتقال سیاسی نمایندگی انگلیس به بحرین، این عمارت در اختیار نیروی دریایی دولت جمهوری اسلامی قرار می گیرد.
1-2-2. عمارت ملک شهر
1-2-3. عمارت کازرونی
عمارت کازرونی متعلق به محمدرضا کازرونی در دوره قاجار است و در محله بهبهانی احداث شده است. این اثر تاریخی در سال 1380 به عنوان یکی از آثار ملی کشور توسط سازمان میراث فرهنگی به ثبت رسیده است.
2. طبیعت
3. آداب و رسوم استان بوشهر
زبان مردم استان بوشهر گویش بوشهری است و تنوع قومیتی در این استان بسیار جالب توجه است و این تنوع گویش های قومیتی در میان مردمان ساده زیست روستا پررنگ تر است. زبان فارسی در میان بوشهریان با گویش های بردستانی، تنگستانی، کازرونی، اچمی و دشتی مشاهده می شود. اکثر ساکنین استان بوشهر پیرو اسلام هستند و بیشتر آن ها از مذهب شیعه بوده و اهل سنت در جزیره شیف و شهرستان کنگان و عسلویه درکنار سایر برادران و خواهران دینی خود زندگی می کنند.
استان بوشهر که لقب پایتخت انرژی ایران را دارد سرشار ار منابع نفت و بخصوص گاز است و اقتصاد استان بوشهر به حوزه های کشاورزی، دامداری، شیلات و تا حد زیادی به صنعت وابسته است و در حوزه تجارت با کشورهای حوزه خلیج فارس بسیار موفق عمل کرده است.
اگر در استان بوشهر گوجه را در فصل خارج از کشت مشاهده کردید تعجب نکنید چون این استان مهمترین مرکز کشت گوجه خارج از فصل است. دومین محصول ناب حاصل از کشاورزی درختی در استان بوشهر، خرما است که در نوع خود بسیار اعلا است و شهرت دارد.
4. صنایع دستی
به دلیل ساحلی بودن استان بوشهر یکی از صنایعی که در آن بسیار رونق دارد کشتی و لنج است. اما این تنها محصول تولیدی استان نیست و سفال، گلیم، گبه، کوزه، توربافی در میان صنایع دستی استان مشاهده می شود. بوشهر به عنوان نخستین ایرانیانی هستند که با روزنامه و مجله آشنا شدند و کارخانه چاپ سنگی را به کشور وارد کردند.
بازار قدیم بوشهر که یادگار دوره قاجاریه است به عنوان قلب تپنده شهر بوشهر شناخته می شود و شما درآن علاوه بر تأمین مایحتاج روزانه خود می توانید به خرید سوغات استان بوشهر و کالاهای وارداتی از کشورهای همسایه بپردازید اما فراموش نکنید که حمایت از کالای ایرانی، رفاه ایرانی را به دنبال دارد.
اگر تمایل دارید که از مکان های با بافت قدیمی خرید به یادماندنی داشته باشید، پاساژ نادر گزینه مناسبی برای شما خواهد بود. در این پاساژ که یکی از مراکز قدیمی برای خرید در شهر بوشهر است گشت و گذار کنید و حتما با خرید خرما و انواع حلواهای بی نظیر بوشهر لذت ببرید.
با پیشرفت فنّاوری و توسعه شهرنشینی لازمه به روز بودن و کارآمدی بهخصوص در بازارها احساس میشود به همین منظور بازارهای مدرن در کنار بازارهای قدیمی شهر بوشهر احداثشده است تا پاسخگوی افراد با تنوع و سخت پسند باشد. مجتمع تجاری زیتون در دسته بازارهای نو اولین مرکز خرید مدرن شهر بوشهر در خیابان شهید مطهری محسوب میشود.
6. راههای ارتباطی به استان بوشهر
اگر با مطالعه این نوشتار مصمم شدید که حتماً از استان بوشهر و جاذبههای گردشگری آن بازدید کنید و برگ دیگری بر خاطرات زندگی خود بی افزاید، این امکان به از طریق راه هوایی، زمینی و بندرها برای شما میسر شده است.
استان بوشهر دارای پنج فرودگاه در شهرستانهای خارک، عسلویه، بوشهر، بندر امام حسن و جم است که فرودگاه بندر بوشهر قدیمیترین فرودگاه این استان است. در آیندهای نهچندان دور برای رفاه حال هممیهنان عزیز و کمک به صنعت گردشگری، فرودگاهی با پنج هزار هکتار وسعت در 25 کیلومتری بندر بوشهر احداث خواهد شد.
راه زمینی که بهعنوان امنترین مسیر ارتباطی نسبت به سایر راههای ارتباطی دانسته شده است سعی شده که در استان بوشهر پروژههای جهت تسهیل ارتباطات در نظر گرفته شود که مهمترین آنها بزرگراه بوشهر- شیراز از محور چغادک- برازجان و مسیر اهرم- فراشبند است.
7. اقامتگاه
داشتن اقامت در هتل های بوشهر نظیر هتل جهانگردی دلواربوشهر و…شهر ساحلی با موج های شکوهمند و صدف های با صلابت در کنار یک غروب دل انگیز با دریای بیکران خلیج فارس حس غرورتان را بر می انگیزد تا با افتخار فریاد بزنید، این خلیج همیشه فارس خواهند ماند.