دره شمخال کجاست؟ دره زیبا و بی نظیر شمخال دارای طول 18 کیلومتر بوده و از روستایی کوهپایه ای به همین نام در کیلومتر 70 جاده قوچان به سمت باجگیران شروع می شود؛ این دره در جهتی دیگر به اراضی درونگر قوچان به سمت باجگیران آغاز می گردد و در جهتی دیگر به اراضی درونگرِ قوچان به سمت درگز منتهی می شود. دره شمخال درگز دارای شیب ملایم ِ بسیار زیبایی است و دیواره های عظیم و صخره ای، آب روان و زلال، آبشار های زیبا و بی نظیر و نیز درختان تنومند و سر به فلک کشیده آن منجر شده تا این دره رویایی هر ساله در کانون توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار گیرد. دالان های چشمگیر و تورفتگی های غارگونه دره حس بی نظیری را تداعی می نماید و آرامشی که به گردشگران هدیه می کند به جهت نوای دلنشین آب و نسیم خنک و ملایم آن است. در مطلب پیش رو سعی بر آن است تا با ارائه مطالبی مفید درباره دره شمخال درگز گردشگران و علاقه مندان را به سمت این دره بی نظیر هدایت کرده و اینگونه در ثبت لحظات خاطره انگیزشان ایفای نقش نماییم.
فهرست مطالب
Toggleدره شمخال درگز کجاست؟
موقعیت جغرافیایی دره شمخال درگز در حدود 65 کیلومتری شهر قوچان در استان خراسان رضوی می باشد. ابتدای دره شمخال در حوزه شهرستان قوچان و انتهای آن نیز در حوزه شهرستان درگز قرار گرفته است. به طور کلی این دره زیبا در سمت کناری شمال شرقی ایران و در مجاورت شهر مرزی باجگیران و نیز کشور ترکمنستان واقع شده است. اگر قصد سفر به دره یاد شده را دارید بهتر است ابتدا با رزرو هتل های قوچان یا هتل های مشهد از محل اقامت خود مطمئن شده و سپس یک روز کامل را به تفریح و گشت و گذار در دره شمخال بپردازید.
به جهت رفتن به دره شمخال می بایست از شهر قوچان به سمت درگز حرکت کنیم. در میانه جاده دو مسیر به سمت باجگیران وجود دارد، یک جاده ای قدیمی است که از امام قلی عبور می نماید و دیگری جاده آسفالت بسیار خوبی است که از کنار امامزاده ای به نام امام باد می گذرد. جاده دوم کمی مسیذ شما را به مقصد دورتر می کند اما تردد در آن آسان تر است. در میدان فلسطین شهر قوچان نیز سواری های شخصی مسافربری به روستای شمخال مستقر هستند، که با هماهنگی قبلی می توانید با آن ها از انتهای دره شمخال به شهر قوچان برگردید. جاده دسترسی تا روستای شمخال آسفالت بوده و عبور از تونل باجگیران بر جذابیت مسیر می افزاید.
معرفی دره شمخال درگز و جاذبه های آن
نام دره شمخال همان طور که قبلا نیز ذکر شد، از روستایی زیبا و کوهپایه ای به همین نام گرفته شده است. این روستا از جهت شمال شرقی به کوهی به نام آسلمه و نیز از جهت جنوب شرقی به رودخانه ای دائمی به نام کال شمخال منتهی می شود. وجه تسمیه شمخال اشاره به یک نوع تفنگ قدیمی دارد که بسیار قوی بوده و با دست ساخته می شده است. این نام ریشه در زبان کردی کرمانجی نیز داشته است؛ سازهای محلی کردی، سازهای محلی دو تار، دهل و سُرنا از انواع موسیقی منطقه به شمار می آیند که بسیار مورد توجه گردشگران بوده و بر جذابیت سفرشان افزوده است.
از دیگر جاذبه های منطقه می توان به پوشش محلی و زیبای زنان روستای شمخال اشاره نمود. این لباس ها به صورت پیراهنی بلند، شلوار کردی و نیم تنه است، که رنگ های قرمز و سفید داشته و در بردارنده نقوش گل و بوته های بی نظیر هستند. روسری بلند آن ها نیز نقوش رنگی مزین به زیور آلات را در بر دارد. از غذاهای محلی منطقه می توان به آبگوشت، کباب، انواع اشکنه و آش اشاره کرد؛ فطیر مسکه نیز نوعی نان محلی است که با کره تازه گوسفندی پخته می شود.
وجود رودخانه فصلی در دره، زیبایی چشمگیری را به آن هدیه نموده و در تمامی مسیر گردشگران را همراهی می نماید. این رودخانه در آغاز عمق و آب چندانی ندارد، اما چشمه سارهای فراوان و آبشارهای صخره ای پر آب در طی مسیر بر شفافیت و عمق رودخانه می افزایند. دیواره های عظیم و صخره های زیبا که صلابت را تداعی می کنند، در تمامی مسیر این رودخانه را در بر گرفته اند. وجود سبزه های زیبا و زلالی آب در کنار شکست ها و شکاف های صخره ها که بر اثر گذشت زمان ایجاد شده اند، تضاد بی نظیری را به وجود آورده است که زیبایی آن را دو چندان می کند. همانطور که گفته شد طول دره حدود 18 کیلومتر بوده و ارتفاع دیواره های دو طرف دره در بلند ترین نقاط تا 200 متر نیز برآورد شده اند.
عطر درختان گردو با بوی نم و رطوبت صخره ها در هم می آمیزد و حس فرح بخشی را ایجاد می کند. پیچ و خم های متعدد و بسیار زیبای دره شمخال درگز که در انتهای هر یک از آن ها چشم اندازی بی نظیر نهفته است، هر گردشگری را شگفت زده خواهد کرد. این دره مارگونه، در تمامی طول مسیر دارای جذابیت های بی شماری است. حس تنهایی و صفای بی نظیر در طول مسیر، که با شکوه و عظمت دره گره خورده است، نوعی افسون گری را جلوه می کند و بینندگان را در در خود محو می نماید. چشمه های ابتدای دره شمخال که رودخانه ای پر آب را ایجاد کرده اند، وظیفه سیراب نمودن شالیزارها را به عهده دارند. در مسیر گاهی نرده بان هایی تعبیه شده اند که به بلندای آبشار ها منتهی می شود و هر بیننده ای را در آن مکان از دیدن مناظر اطراف مبهوت می سازد.
دره شمخال متعلق به شهر قوچان می باشد