معماری مسجد “ملك”
معماری مسجد “ملك”” در شهر “كرمان” همانند دیگر بناهای بازمانده در این استان، هنر دست هنرمندانی كم نظیر در زمان خود می باشد. پیش بینی تمام امكانات و مكان های مورد نیاز نمازگزاران در این مسجد در زمان خود، نشان از خرد و توانمندی معماران این مجموعه می دهد. حفر قناتی در نزدیكی این مجموعه و هدایت آب آن به سمت مسجد و فراهم كردن محلی مناسب برای وضو گردن نماز گزاران كه البته سال هاست آب قنات خشكیده و محل وضوخانه مسجد را پوشانده اند زیبایی این مسجد را بدون شك چند برابر كرده است. قنات “مستوره” خود از پر آب ترین قنات های شهر “كرمان” بوده است. ورودی زیبای مسجد با سقفی بلند كه در سمت شمال آن قرار گرفته است و با گچ بری های بی نظیر تزئین شده است از جذاب ترین نقاط این مسجد می باشد. سردری مقرنس كاری شده كه با در چوبی كم ارتفاعی تكمیل شده است. با ورود به محوطه داخل مسجد می توان از دیگر جذابیت های این مكان بازدید كرد.
شبستان های مسجد “ملك”
مسجد “ملك” با مساحتی نزدیك به 10 هزار متر از جمله بزرگترن مساجد كشور می باشد. حیاط بزرگ و شبستان های متعدد این مسجد چشم هر بیننده ای را به خود خیره می كند. شبستان ها و سه ورودی این مسجد كه با طراحی و آجركاری های زیبایی به سبك “سلجوقیان” ساخته شده اند. این مسجد با چهار ایوان بزرگ از جمله مساجد چهار ایوانی به شمار می آید. در اطراف مسجد شبستان های بسیاری كه هر كدام به نامی مزین می باشد بنا شده اند. شبستان امام حسن(ع) از بزرگترین و زیباترین شبستان های این مسجد به حساب می آید. شبستان “آقا شیخ حسن فقیه” با ستون هایی بسیار زیبای خود كه تعداد آن ها به 22 ستون می رسد در كنار شبستان های امام موسی بن جعفر(ع) و شبستان “آقا علی” از جمله دیگر شبستان های مهم این مسجد می باشند.
محراب های مسجد “ملك”
مسجد “ملك” در شهر تاریخی و كویری “كرمان” در كنار تمام ویژگی های خود، تفاوتی با دیگر مساجد دارد. وجود محراب های متعدد در این مسجد توانسته است این مسجد را در میان مساجد چند محرابه قرار دهد. “محراب” هایی كه با هنرمندی هرچه تمام تر ساخته شده اند. گچ بری های این “محراب” ها یادگاری از زمان “آل بویه” می باشد. بعضی از “محراب” های مسجد “ملك” به حدود 150 سال قبل از دوران “سلجوقیان” بر می گردند. شبستان امام حسن (ع) در طبقه دوم این مسجد سه “محراب” زیبا را در دل خود جای داده است.
برج سلجوقی
در بین زیبایی های این مسجد در سمت شمال شرق بنا می توان برجی باعظمت را به تماشا نشست. گوشه گوشه این مسجد با آجركاری ها و كاشی كاری های زیبایی پوشیده شده است. ولی در سمت شمال شرقی این مسجد برج آجری بلندی جلب توجه می كند. نوع آجر كاری این برج با وجود تخریب قسمتی از آن هنوز هم از جمله زیباترین ساخته های هنر مندان در زمان “سلجوقیان” می باشد.
دیگر جاذبه های “كرمان”
مسجد “ملك” در “كرمان” در قلب شهر و در نزدیكی بافت قدیم این شهر قرار گرفته است. به همن دلیل می توان در بازدید از این مسجد زیبا به دیگر جاذبه های كم نظیر شهر “كرمان” را نیز سری بزنید. اغلب این زیبایی ها داخل شهر و برخی دیگر در اطراف شهر قرار گرفته اند. می توان به برخی از جاذبه های این شهر از جمله: مجموعه “گنجعلی خان”، حمام “وكیل”، گنبد “جبلیه”، ارگ “راین”، جنگل “پردیسان قائم”، موزه هنر های معاصر، “شازده”، باغ “فتح آباد”، كتابخانه ملی و دیگر زیبایی های این استان پر جاذبه اشاره كرد. هر منطقه ای در كنار جاذبه های تاریخی و طبیعی خود، سوغات و صنایع دستی منحصر به فرد خود را دارد كه یكی از جذابیت های آن منطقه می باشد. برخی از خوشمزه ترین سوغاتی های شهر “كرمان” شیرینی های آن می باشد. سوغاتی همچون: “قطاب”، “كماچ”، “كلمپه”، “قاووت” و زیره معروف این شهر كه بی شك هر گردشگری آن ها را تجربه خواهد كرد.