برای اقامت در شهر فسا می توان بعد از مراجعه به وب سایت ایران هتل آنلاین لیست هتل های فسا را مشاهده کرد. از جمله هتل های آن مهمانسرای جهانگردی فساست که در بلوار شهید بهشتی، روبروی ترمینال قدیم قرار دارد. این مهمانسرا با حدود 60 سال فعالیت در زمینه ی هتلداری از هتل های با سابقه در ایران محسوب می شود. هتل جهانگردی فسا که در سال 1388 بازسازی شده است در یک طبقه با 10 باب اتاق در فاصله ی 4 کیلومتری از دانشگاه علوم پزشکی فسا واقع شده است.
معرفی کلی
فسا یکی از شهرهای زیبای استان فارس است که از شمال به شیراز، از غرب به جهرم، از جنوب شرقی به داراب و از شمال شرقی به شهرستان نی ریز می رسد. فاصله ی آن تا شیراز (مرکز استان فارس) 135 کیلومتر است. فسا در جنوب شرقی استان فارس و در منطقه ای نسبتا کوهستانی واقع شده است و بیشتر شهرستان ها و روستاهای آن در مناطق مرتفع قرار دارند. دنباله ی رشته کوه های زاگرس در شهر فسا حضور دارد و از مهم ترین ارتفاعات آن می توان به خرمن کوه،کوه گچ، کوه درز و قلات باغی اشاره کرد.
قدمت شهر فسا به ۷۵۰۰ سال پیش یعنی عصر هخامنشیان بر می گردد. نام فسا در لوح های گلی که در تخت جمشید موجود است به صورت (پسه) یا (باشیا) آمده است. این شهر علاوه بر بناهای تاریخی و مذهبی، با آب و هوای گرم و معتدلی که دارد دارای چشم اندازهای طبیعی زیبایی نیز می باشد. از جمله غذاهای محلی فسا می توان به یخنی، ته چین پلو، شیر برنج، کباب بادمجان، حلیم بادمجان، کشک بادمجان، بادمجان روتاوه، بادمجان زیربریزه ای، آب پیازک، آب ماشکی، آب شملیز، کدو یتیمی (یتیمک)، دو پیازه آلو و … اشاره کرد. از جمله سوغاتی های فسا نیز می توان از کماچ یا همان نان فسایی که معروف ترین سوغات فساست و صنایع دستی مانند گیوه ملکی، قالی و قالیچه های عشایری، حصیر و … نام برد. زبان مردم فسا فارسی است و لهجه ی آن ها با گذشت زمان به فارسی سلیس تبدیل شده است. با این حال در برخی از روستاها هنوز هم کلمات و اصطلاحات پهلوی قدیم شنیده می شود.
وجه تسمیه
فسا در قرن چهارم یکی از مهم ترین شهرهای دارابگرد بوده و وسعت آن برابر با شیراز ذکر شده است. از فسا در کتیبه ها و سنگ نوشته های پرسپولیس با عنوان «پشی یا» و «بشی» یاد شده است. در برخی منابع دیگر نیز، نام فسا در زمان هخامنشیان «پسه» یا «پسا» عنوان شده است. نام این شهر پس از حمله اعراب به نام فسا تغییر کرده است.
تاریخچه
جاذبه ی گردشگری رصدخانه فسا
آسمان فسا یکی از بهترین آسمان ها برای رصد کهکشان راه شیری و ستارگان است. به همین خاطر رصدخانه ی شهرداری فسا این امکان را برای مردم فراهم کرده است. این رصدخانه در واقع مکان مناسبی برای مشاهده ی آسمان و اجرام آسمانی است و می تواند مناظر زیبایی از آسمان را در مقابل چشمانتان به نمایش بگذارد.
جاذبه های طبیعی
منطقه ی حفاظت شده ی میان جنگل
چهل چشمه نام یکی از تفرجگاه های اهالی شهر فسا است. این تفرجگاه قدیمی در دامنه کوه مشهور تودج قرار دارد. اهالی فسا در روز طبیعت و یا در ایام تعطیلات نوروز همواره سری به این تفرجگاه زیبا میزنند. خشکسالی ها و حفر چاه های متعدد سبب شده بود این چشمه نیز به سان اغلب چشمه سارهای استان فارس خشک شود اما بارندگی های اخیر سبب جوشش دوبار این چشمه شده است. آب این چشمه روزگاری آنقدر زیاد بوده است که بسیاری برای شنا به چهل چشمه می رفتند. در اطراف چشمه نیز گیاهان خودروی فراوانی به چشم می خورد.
کوه تودج نیز خود یکی از زیباترین ارتفاعات شهر فسا است. در این ارتفاعات شما می توانید انواع درختان بادام کوهی، پسته کوهی، ارژن، بنه، ارس و انواع گیاهان دارویی همچون آویش و جاشیر را پیدا کنید.
جاذبه های تاریخی
مسجد جامع فسا
مسجد جامع فسا که در خیابان امام خمینی، پشت بانک مرکزی، در کوچه ی مسجد جامع واقع شده است مربوط به دوران قاجاریه می باشد و با قدمتی در حدود 800 سال به عنوان یک اثر ملی در ایران به ثبت رسیده است. این مسجد دور از راسته بازار و در کنار گورستان فسا قرار گرفته و امروزه تنها بخشی که از آن به جای مانده بقایای شبستانش می باشد.
عمارت نقاره خانه (عمارت محمدی)
نقاره خانه ی فسا که در خیابان امام خمینی، بازار شمالی، مقابل بانک سپه، جنب بانک ملت قرار دارد مربوط به اواخر دوره ی قاجار (اوایل دوره ی پهلوی) است. عمارت نقاره خانه با کاشی هایی با نقش پادشاهان گذشته تزئین شده است. تزئینات به کار رفته در این بنا هر انسان خوش ذوقی را به وجد می آورد. این عمارت که به سفارش حاج عبدالوهاب و حاج میرزا منصور شیرازی بنا شده است برای آگاه کردن مردم از اخبار مهم روز بوسیله ی نواختن ساز و نقاره کاربرد داشته است.
تل ضحاک
تل ضحاک در فاصله ی سه کیلومتری از جنوب شهر فسا قرار دارد. این تل که حدود بیست و پنج متر ارتفاع دارد به صورت تپه ای خاکی به چشم می اید. تل ضحاک بر اثر تخریب بناهای خشتی و گلی زمان های دور به وجود آمده است. در مورد تاریخچه ی آن نظرات مختلفی ذکر شده است. برخی معتقدند در گذشته بر فراز این تل قصری وجود داشته است. برخی نیز آن را شهر کوروش کبیر نامیده و معتقدند پایتـخت هخامنشــیان بوده است. آنچه انکارناپذیر است اینکه این تل یک مکان بسیار قدیمی و باستانی است که مورد توجه تاریخدانان و باستان شناسان می باشد.
تل نخودی
تل نخودی یکی دیگر از آثار قدیمی موجود در شهرستان فساست که از دوران باستان بجا مانده است. این تل در شهرستان پاسارگاد، بخش مبارک آباد، دهستان مادر سلیمان، در سمت غربی پاسارگاد واقع شده است. این اثر در سال ۱۳۸۲ به عنوان یک اثر ملی در ایران به ثبت رسیده است.
قمپ آتشکده
در بیست كیلومتری شمال فسا در كنار دریاچه ی كوچكی آثاری از دوره ی ساسانیان به جای مانده است كه در میان آنها یك آتشكده نیز دیده می شود كه سقف آن فرو ریخته است. این دریاچه ی کوچک در لهجه ی محلی، قمپ خوانده می شود. اهالی منطقه این آتشكده را به نام قربانگاه می شناسند و آن را به طهمورث، پادشاه پیشدادیان نسبت می دهند. در كنار آتشكده آثاری از یك شهر مربوط به دوره ساسانی نیز دیده می شود، اثاری از جمله سنگ سلمان به طول ۲ متر و عرض نیم متر که خطوط گرانبهایی روی آن حک شده و برخی آن را مربوط به دروازه شهر فسا در زمان ساسانیان می دانند. درختانی به نام مورد MURD»» كه یكی از انواع درختان مقدس زردتشتیان است نیز در سراسر منطقه دیده می شود و با این كه در دل زمین های كشاورزی دهقانان قرار دارد ولی قطع و از ریشه درآوردن آنها را جایز نمی دانند. این اثر در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۱۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستاهای تاریخی
از قدیمی ترین روستاهای شهرستان فسا می توان به روستای کچوییه و روستای غیاث آباد اشاره کرد. از جمله روستاهای بخش مرکزی نیز کوشک قاضی است. این روستا در سمت جنوب شرقی شهرستان فسا واقع شده است که مناطق تاریخی مانند تل نخودی و قلعه رحمت آباد در حاشیه آن و در سمت کوه توده قرار گرفته اند. روستای تاریخی بعدی نوبندگان است که پیشینه ی آن متعلق به دوره ی تمدن ایلام است.
جاذبه های مذهبی
آستان شاهزاده قاسم
شاهزاده قاسم از نوادگان حضرت عقیل، برادر حضرت علی و از طرف جد مادری نیز باز به حضرت علی (ع) می رسد. آرامگاه ایشان در میدان شاهزاده قاسم، در مرکز شهر فسا مکانی فرهنگی و مذهبی برای دوستداران اهل بیت (ع) است. این مکان دارای بخش هایی مانند کتابخانه و دارالقرآن و دفتر فرهنگی است و برنامه های هفتگی دعای ندبه، مراسم تلاوت با حضور قاریان برجسته فسا و سخنرانی امام جماعت و مراسمات جشن و عزاداری و دعا در آن برگزار می شود.
مقبره امامزاده زاهد کبیر
شاهزاده ابراهیم ملقب به زاهد کبیر فرزند امام موسی کاظم (ع) در مناطق فسا، نی ریز، استهبان و داراب رهبری مبلغین اسلام را بر عهده داشته است. مقبره ایشان یکی از بناهای تاریخی و مذهبی مربوط به قرن هشتم هجری و دوران سلطنت مغولان است. این مقبره که در ورودی شمالی زاهدشهر در 20 کیلومتری فسا قرار دارد در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مقبره امامزاده حسن (ع)
امامزاده حسن از فرزندان امام موسی بن جعفر (ع) و از نوادگان امام جواد (ع) بوده است که در سال ۱۰۳۰ هجری قمری در شهر فسا فوت کرده است. ایشان از نوادگان حضرت عقیل، برادر حضرت علی (ع) هستند که به گفته برخی حاکم فسا در دوره حجاج بوده اند و مردم آنها را شاهزاده نامیده اند. مقبره ایشان در ۳۵ کیلومتری جاده فساـشیراز قرار دارد.
مقبره سید شمس الدین
سید شمس الدین یکی از امامزادههای مقدس در استان فارس است که مقبره اش بر سر راه داراب با یک گنبد فیروزه ای رنگ قابل رویت است. این بنا مربوط به دوره صفوی است و در طول سالیان دراز چندین بار مرمت و بازسازی شده تا به شکل امروزی درآمده است.
دیگر جاذبه های دیدنی فسا
فسا شهر زیبایی است که دارای جاذبه های تاریخی، مذهبی و طبیعی بسیاری است. در ادامه به سایر جاذبه هایی که در این مقاله به آنها پرداخته نشد اشاره می شود.
روستای تاریخی خورنگان (خرنجان)
روستای چهل چشمه
آثار شهری مربوط به دوران ساسانی در حوالی روستای تنگ کرم واقع در ۱۵ کیلومتری شهر فسا به نام شهر ازبرا
تل نعلکی در نزدیکی روستای جلیان از بخش نوبندگان که دارای قبور ماقبل تاریخ است.
منطقه گره بایگان و جنگل مصنوعی کوثر با وسعت هزار و پانصد هکتار در بخش شیب کوه
امامزاده اسماعیل
شاه ابوالفتح
پارک تفریحی آزادی
منطقه گلیان
منطقه باستانی کوزه گر خانه (واصل آباد)
منطقه گردشگری امامزاده شهیدان
روستای تاریخی امیرحاجیلو
امامزاده شیخ صالح نوه امام حسن (ع) واقع در روستای غیاث آباد
آثار قدیمی و باتمدن شهر تیران (زاهدشهرکنونی)
خیلی زیبا بود ان شالله قسمت بشوم بیایم
دوست عزیز از اینکه تونستیم رضایت خاطر شما رو به دست بیاریم، بسیار خرسندیم. جای جای ایران زیباست. انشالله که همه ی ما در کنار حفظ طبیعت، بتونیم از جاهای دیدنی بکر ایران بهره ببریم.
سلام ممنون ازراهنماییتون من امیرم از زنجان
امیر عزیز خوشحالیم که تونستیم نظر شما رو جلب کنیم