عید است و فصل سفر کردن برای بازدید از خانواده و آشنایان فرا رسیده است. وقت همراه شدن با خانواده و جمع کردن اسباب و وسایل و
رزرو هتل و بلیط هواپیما و قطار و یا آماده سازی ماشین و سپری کردن دوران عید با عزیزان و دوستانی، که بیشتر سال آن ها نمی بینیم رسیده است ! شما می دانید که انتظاری که ما از این بازه از سال داریم خوشی و سرگرمی در کنار نزدیکان می باشد، اما ممکن است حس اضطراب و استرسی شما را از سفر کردن باز دارد.
” هودوفوبیا، Hodophobia “، ترسی غیر منطقی و شدید نسبت به سفر کردن است و برای هرکسی شدت، نشانه ها و دلایل پیشامد و بروز آن تفاوت می کند. بعضی از افراد مبتلا به این فوبیا، از فاصله گرفتن به میزان مشخصی از منزلشان ترس دارند. بعضی دیگر از وسایل نقلیه ی خاصی مانند ؛ هواپیما ها، قطار ها، کشتی ها و قایق ها و حتی وسایل نقلیه ی سفر های جاده ای، هراس دارند. بعضی هم ممکن است از هرگونه مسافرتی بترسند. باید به این نکته هم اشاره کنیم، که ترس از پرواز کردن خود فوبیای متمایزی به شمار می رود.
– علایم هودوفوبیا:
مانند دیگر فوبیا های شناخته شده، افرادی که از هودوفوبیا رنج می برند با فکر کردن درباره ی سفر دچار ترس و اضطراب شدید می شوند. از نشانه های فیزیکی آن می توان به عرق کردن شدید، لرزش بدن، دل درد، اسهال، سردرد و تنگی نفس اشاره کرد. ممکن است بعضی نشانه ها و علایم خفیف تری داشته باشند و بعضی حتی دچار حملات عصبی هم بشوند.
این احتمال وجود دارد، که ترسی که شما ممکن است تجربه کنید، شما را در فرودگاه سردرگم کند و یا از ورود به صف، پیدا کردن مسیر و خط و شماره ی هواپیما و یا قطار راهتان و هم چنین چک کردن وسایل هم بترساند. شما ممکن است در خواندن نقشه و یا ” چک – این ” کردن به هتل خود هم دچار مشکل شوید و ممکن است از گم شدن و یا از دست دادن کنترل خود نگران باشید. مانند بسیاری دیگر از فوبیا ها، هودوفوبیا می تواند در افراد مختلف، شکل های مختلفی به خود گیرد. عاملی که ترس را در شما ایجاد می کند، با افراد دیگر می تواند متفاوت باشد.
– علت های ایجاد هودوفوبیا:
بسیاری از افرادی که دارای هودوفوبیا هستند، در گذشته ی خود دچار سانحه های شدیدی شده اند، که در زمان سفر برای آن ها اتفاق افتاده است. این تجربه ی ناخوشایند در ذهن آن ها با ایده ی مسافرت کردن در می آمیزد و در زمان اشاره به این موضوع، آن ها را دچار عکس العمل های عصبی می کند. برای مثال، احتمال دارد در زمان کودکی تصادفی برای آن ها پیش آمده باشد و یا از والدین خود جدا شده و گم شده باشند و این حس گم شدگی هیچوقت آن ها را ترک نکرده باشد. ممکن است حتی هیچ موقعی در زندگی خود سفر نکرده باشند و در واقع از چیز هایی که برایشان ناشناخته می باشد بترسند و یا علایم فیزیکی دردناک و ناخوشایندی مانند ؛ دریازدگی و سرگیجه را به مسافرت ربط داده باشند.
با این که علامت ها و نشانه های به وجود آمدن آن معمولاً برای هرکسی متفاوت است، اما هودوفوبیا معمولاً حس اضطراب شدیدی را در افراد ایجاد می کند که می تواند آن ها نا توان و ضعیف سازد. همین حس تضعیف شدگی است، که باعث می شود این افراد نتوانند با خانواده و آشنایان خود جمع بشوند و یا از نظر فرصت های کاری که سفر کردن بخشی از آن ها است، محروم شوند. در صورتی که همسر این افراد هم بخواهد به مسافرت برود، با وجود این ترس و استرس، با مشکل مواجه خواهند شد.
– مدیریت هودوفوبیا:
مشابه با تمام فوبیا های شناخته شده، بهترین روش برای مدیریت و کنترل هودوفوبیا مراجعه به یک روانشناس و یا دیگر متخصصان پزشکی با فیلد های مشابه می باشد. چندین راه نیز برای کاهش این ترس و اضطراب وجود دارند:
– سفر خود را از پیش برنامه ریزی کنید:
مهم نیست که از چه وسیله ی نقلیه ای برای سفر استفاده می کنید. حتماً با برنامه کار های خود را پیش ببرید. از یک نقشه برای مشخص کردن مسیر هایی که باید طی کنید استفاده کنید و از ثبت شدن هتل ها و دیگر خدماتی که رزرو کرده اید، چند روز قبل از شروع حرکت خود اطمینان حاصل کنید.
– همیشه آماده باشید:
اگر که با هواپیما سفر می کنید حتماً صندلی خود را از قبل رزرو کنید. در ایستگاه، خلیج و یا فرودگاه نقشه ی داخل قطار، کشتی و یا هواپیما را از بخش اطلاعات بگیرید تا با تمامی سکو های آن و محل قرار گیری کلیه ی نقاط حیاتی ایستگاه و هم چنین وسیله ی نقلیه ی خود آشنا شوید. دانستن محل سرویس های بهداشتی، رستوران ها و دیگر امکانات باعث می شود که احساس آسایش روان بیشتری پیدا کنید.
– به خودتان زمان دهید:
در زمان سفر، همیشه باید انتظار تأخیر در شروع حرکت را داشته باشید. پس به خودتان زمان کافی برای رسیدن به فرودگاه و یا ایستگاه قطار و هم چنین مقصد خود بدهید.
– استراحت کافی داشته باشید:
کمبود خواب باعث افزایش استرس و اضطراب می شود. روز قبل از شروع مسافرت خود، حتماً به اندازه ی کافی بخوابید.
– آب بنوشید:
همیشه یک بطری آب به همراه خود داشته باشید و هر چند دقیقه یک بار، کمی از آن بنوشید. به احتمال زیاد نمی توانید آن را با خود به داخل هواپیما ببرید. پس حواستان را جمع کنید. تشنگی طولانی مدت و کمبود آب در بدن باعث بالا رفتن سطح تشویش و نگرانی است.
– سالم غذا بخورید و به همراه خود تنقلات ببرید:
همانند خوابیدن و نوشیدن آب کافی، گرسنه نبودن هم باعث کم شدن میزان ترس و استرس در بدن می شود.
– از مصرف دارو ها، مواد مخدر و روان گردان و نوشیدنی های الکلی پرهیز کنید:
شاید برای کاهش اضطراب، فکر خوردن چند قرص خواب هم شما را وسوسه کند، اما در اکثر مواقع این متود ها برعکس عمل می کنند و بیشتر باعث بالا رفتن میزان دلهره می شوند. اگر که فکر می کنید برای کاهش میزان استرس خود نیاز به چیزی دارید، با دکتر خود درباره ی دارو های ضد استرس و چگونگی مصرف آن ها صحبت کنید. هیچوقت هم از میزان توصیه شده بیشتر مصرف نکنید.
– با افرادی که به آن ها اعتماد کامل دارید سفر کنید:
از یکی از دوستان و یا خانواده و فامیل خود بخواهید، که به همراه شما بیایند. برای آن ها شرایط خود را کاملاً شرح دهید و آن ها را از هرگونه نشانه ی رفتاری مانند ؛ لرزش بدن و یا سردرگمی و. .. که باید به خاطر بسپارند آگاه کنید. با این روش، در صورت نیاز آن ها به کمک شما خواهند آمد.