خانه >> جهانگردی >> مسجد جامع دهلی هند| مسجد جهان نما
مسجد جامع دهلی هند

مسجد جامع دهلی هند| مسجد جهان نما

هند با تاریخ و فرهنگ کهن و پربار خود سرزمین شگفت انگیزی است که آن را سرزمین هفتاد و دو ملت می نامند. هند سرزمین نژادها، زبان ها، آیین ها و فرهنگ های گوناگون است. در این کشور پهناور ادیان و فرقه های مختلفی وجود دارند، که بیشتر آن ها از هندوئیسم، اسلام و بودا نشات گرفته اند. هند بعد از اندونزی و پاکستان بیشترین جمعیت مسلمانان را در خود جای داده است. مسلمانان آن بیشتر در دهلی، بنگال غربی و نواحی شمال غربی آن زندگی می کنند. اولین بار در سال هفتصد و یازده میلادی مسلمانان تا کناره ی رود سند که هم‌اکنون در پاکستان است پیش آمدند. اما در آن زمان و پس از آن و با وجود حمله های پی در پی سلطان محمود غزنوی و تصرف پنجاب هنوزاسلام بر این منطقه حاکم نشده بود، تا این که دهلی به تصرف سلسه ی مملوک(غلامان مسلمان)در آمد و اسلام رسما بر هند حاکم شد. در سال1526 «بابُر» از نوادگان تیمور لنگ بر هند تسلط یافت و سلسله ی گورکانیان یا امپراتوری مغولی هند را بنیان گذاشت.

این سلسله ازسال 1526 میلادی تا سال 1857 میلادی در بخش بزرگی از شبه قاره ی هند فرمانروایی کرد. در زمان حکومت گورکانیان بناهای باشکوه زیادی ساخته شد و از آن جا که گسترش اسلام در آن دوره به اوج خود رسیده بود، مساجد باشکوه و بی نظیری همچون مسجد جامع دهلی در آن ساخته شد. مسلمانان هند همانند دیگر هم کیشان خود ماه رمضان و اعیاد مخصوص را با شور و حال عجیبی برگزار می کنند و علاوه بر جشن ها، در مساجد خود مراسمی مانند دادن افطاری و نماز عید فطر را نیز برگزار می کنند. به همین دلیل مساجد فراوانی در کشور هند ساخته شده و مسجد جامع دهلی یکی از مهم ترین آن ها می باشد. این مسجد زیبا و باشکوه که یکی از جاذبه های گردشگری هند به شمار می رود در شهر دهلی قرار دارد. با ما همراه شوید تا با این جاذبه ی تاریخی و باشکوه شهر دهلی بیشتر آشنا شویم. ایران هتل در تمامی سفرها همراه شماست و با رزرو آنلاین هتل های شیراز برای شما بهترین ها را آرزو می کند.
مسجد جامع دهلی هند
مسجد جامع دهلی یا مسجد جهان نما در منطقه دهلی قدیم واقع شده است، این منطقه توسط شاه جهان گورکانی، پنجمین پادشاه سلسه ی گورکانی بنا شده است. دهلی قدیم بخش تاریخی دهلی است و بناهای باشکوهی همچون مسجد جامع دهلی را در خود جای داده است. مسجد جامع دهلی به دستور شاه جهان بین سال های 1644 تا 1656 با صرف هزینه ی یک میلیون روپیه و با استفاده از 5000 کارگر ساخته شده است. این بنا در 23 جولای 1656 بوسیله ی یک روحانی از بخارا که به دعوت شاه جهان دعوت شده بود افتتاح شد. مسجد جامع دهلی ابتدا جهان نما نامیده می شد، زیرا مسجد در منطقه ای مرتفع و مشرف به اطراف ساخته شده است و چشم انداز بسیار زیبایی را پیش روی گردشگران و زائرین قرار می دهد.
مسجد جامع دهلی هند
معمار مسجد جامع دهلی استاد خلیل می باشد، او این بنا را بر اساس سبک معماری اسلامی- هندی طراحی کرده است. سبکی که از زیباترین شیوه های معماری به شمار می رود و گذر سال ها و ابداع شیوه های جدید معماری هنوز هم نتوانسته زیبایی و شکوه آن را کم رنگ کند. مسجد جامع دقیقا رو به غرب(قبله) قرار دارد. این مسجد دارای سه دروازه بزرگ، چهار برج و دو مناره بلند 40 متری است و از نوارهای ماسه سنگ های قرمز و مرمر سفید صیقلی ساخته شده است.
مسجد جامع دهلی هند
این مسجد بر روی حیاط ماسه ای قرمز رنگی ساخته شده است که حدود 30 فوت(9.1 متر)از نواحی اطرافش بالاتر است، اما در سه قسمت شرقی، شمالی و جنوبی مسجد پله هایی وجود دارد که دسترسی به آن را امکان پذیر می کند. دروازه شمالی مسجد 39 پله دارد و دروازه ی جنوبی 33 پله دارد. دروازه شرقی که ورودی سلطنتی بوده است، 35 پله دارد این دروازه که در گذشته توسط امپراطوران مورد استفاده قرار می گرفت در روزهای هفته بسته می شود. هر سه طرف مسجد با ایوان‌های طاقدار قوسی شکل پوشانده شده است و درگاه برج مانند آن رو به مرکز مسجد قرار گرفته است.
مسجد جامع دهلی هند
این مسجد حدود 80 متر طول و 27 متر عرض دارد و سقف آن با سه گنبد پوشیده شده است که مزین به سنگ مرمر سفید ومشکی هستند و در قسمت بالایی آن ها تزئینات طلایی به چشم می خورد. این گنبدها روی سقف سالن نمازگزاران قرار دارند و زیبایی آن ها بسیار مسحور کننده است. دیوار حیاط از سنگ قرمز و مرمر سیاه و سفید ساخته شده است.
مسجد جامع دهلی هند
این حیاط گنجایش پذیرش 25 هزار نفر را دارد و کف آن با ماسه سنگ های قرمز و رگه هایی از مرمر سفید مفروش شده است. خطوط مرمر سفید جایگاه نمازگزاران را مشخص می کند و دورتا دور محوطه ی اصلی مسجد طاق های سرباز در کنار هم چیده شده است و دروازه ها هم در میان آن ها قرار گرفته است. در وسط حیاط حوضی وجود دارد که دور تا دور آن با مرمر سفید تزئین شده است.
مسجد جامع دهلی هند
مسجد جامع دهلی دو مناره ی 40 متری دارد که در جنوب شرقی و شمال شرقی مسجد قرار دارند. این مناره ها با ماسه سنگ قرمز و مرمر سفید تزئین شده اند. برای رسیدن به بالای مناره ها 130 پله وجود دارد که از طریق آن ها می توان به بالای مناره رفت و شهر را تماشا کرد. در حال حاضر فقط مناره ی شرقی باز است و برای بازدید از آن باید 100 روپیه پرداخت کرد. 7 ورودی طاقی شکل، نمازگزاران را به سوی سالن اصلی نماز هدایت می کنند. در بالای طاق های ورودی لوح هایی از جنس مرمر سفید دیده می شود که با مرمر مشکی تاریخ ساخت مسجد و فضائل شاه جهان بر روی آن ها حک شده است. این کتیبه ها به زبان فارسی و خط ثلث نورالله احمد هستند وسبک نگارشی آن ها مشابه سنگ نوشته های تاج محل است.
مسجد جامع دهلی هند
مسجد جامع دهلی مسیر پرفراز و نشیبی را تا امروز طی کرده است. این مسجد در سال 1857 توسط بریتانیاهایی ها غصب شد. آن ها قصد تخریب این مسجد را داشتند اما به علت اعتراض های مردم موفق به انجام این کار نشدند. این مسجد زیبا مکان مقدسی است که برای ورود به آن نیاز به تشریفات خاصی نیست، اما همچون مکان های مقدس دیگر لازم است آدابی را در آن رعایت کرد. آدابی مانند درآوردن کفش ها در این مسجد الزامی است. در این مسجد باشکوه جلوه های زیبایی از اسلام را می توان مشاهده کرد. سفره های رنگارنگ افطار و مراسمی که در اعیاد بزرگی مانند عید فطر، قربان و میلاد پیامبر در آن برگزار می شوند، بخشی از مراسم پر شور و حال مسلمانانی هستند که یکدیگر را در سفرهای افطار و شادی های خود شریک می کنند، مردمی که یکی از بزرگترین جمعیت های مسلمان را تشکیل می دهند و در کشور شگفت انگیزی به نام هند زندگی می کنند.

سفر ماجراجویانه به پاکستان
ادامه مطلب
امتیاز دهید (چپ بیشترین)

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برچسب ها :

اشتراک گذاری

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[search_hotel]
  • محبوب ترین ها
  • آخرین مقالات
  • منتخب سردبیر