گزارش شادی بین المللی توسط شبکه راه حل های توسعه بادوام سازمان ملل در 20 مارس که توسط این سازمان روز بین المللی شادی نامگذاری شده منتشر گردید. در این گزارش، کشورهای جهان بر اساس 6 متغیر و فاکتور کلیدی که رفاه زندگی انسانی را ممکن می سازند رتبه بندی شده اند. این فاکتورها عبارتند از: درآمد، آزادی، اعتماد، امید به زندگی سالم، حمایت اجتماعی و بخشندگی.
جان هیلول، از تهیه کنندگان گزارش و استاد بازنشسته اقتصاد در دانشگاه بریتیش کلمبیا در این باره می گوید: «10 کشور بالای فهرست در تمامی 6 متغیر رتبه های بالایی را کسب کرده بودند، همچنین در زمینه بررسی های احساسی از رفاه». و البته این موضوع تنها به ساکنان بومی این کشورها خلاصه نمی شود. هلیول می افزاید: «درست که است که سال گذشته تمام فنلاندی ها شادتر از ساکنان دیگر کشورهای جهان بوده اند اما مهاجران آن ها نیز شادترین مهاجران جهان بوده اند».
آن ها هزینه های بالایی برای شبکه امنیت اجتماعی پرداخت می کنند، به دولت های خود اعتماد دارند، در آزادی زندگی می کنند و نسبت به یکدیگر بخشنده هستند. به گفته هلیول، «آن ها به یکدیگر اهمیت می دهند. این جایی است که مردم می خواهند زندگی کنند». تفاوت ها در میان 8 کشور اول فهرست چنان کم است که رقابت سختی هر ساله برای قرار گرفتن در میان 5 رتبه اول وجود دارد. سوییس در رتبه ششم فهرست قرار گرفته و سوئد، نیوزیلند، کانادا و اتریش نیز در رتبه های بعدی جای دارند.
فهرست سال 2019 نسبت به سال قبل تفاوت اندکی داشته که از آن میان به بیرون رانده شدن استرالیا توسط اتریش از فهرست 10 کشور برتر اشاره کرد. در فهرست جدید استرالیا یک پله سقوط داشته و به رتبه یازدهم نزول رفته است.
حمایت در روزگار سخت
داشتن رتبه بالا در خوشحالی از مردم یک شکور در مقابل خشونت و تروما محافظت نمی کند همانطور که حملات اخیر به مساجد در کرایس چرچ نیوزیلند نشان می دهد. اما واکنش مردم نیوزیلند به این حملات نقش مهمی در مقابله با خشونت و آسیب های آن ایفا کرد. نیوزیلند امسال نیز مانند سال گذشته رتبه هشتم شادترین کشورهای جهان را به خود اختصاص داد.
هلیول در این باره تصریح می کند: «چیزی که در مورد شادترین و جوامع دارای بهترین ارتباط جلب توجه می کند انعطاف پذیری و توانایی آن ها برای کنار آمدن با چیزهای بد است. بعد از زلزله سال 2011 و اکنون حملات تروریستی در کرایس چرچ- که سرمایه اجتماعی بسیار بالا بوده و مردم ارتباطات قوی با یکدیگر دارند- مردم راهپیمایی کرده و به یکدیگر کمک می کنند و به سرعت بازسازی ها را از سر می گیرند».
ایالات متحده در این گزارش رتبه نوزدهم را به خود اختصاص داده است که نسبت به سال گذشته یک رتبه نزول و نسبت به سال 2017 پنج رتبه تنزل را نشان می دهد. به غیر از رتبه دهم برای درآمد، ایالات متحده در هیچ کدام از دیگر مولفه هایی که بر اساس گزارش سازمان ملل باعث شاد بودن مردم یک کشور می شود در میان 10 کشور برتر قرار نگرفته است. این کشور در زمینه بخشندگی رتبه دوازدهم، در زمینه حمایت اجتماعی در رتبه سی و هفتم، در عرصه آزادی در رتبه شصت و یکم و در زمینه فساد نیز رتبه چهل و دوم را بدست آورده است.
سهم زیادی از این تنزل رتبه را باید متوجه اعتیاد فراوان در میان مردم این کشور دانست که علیرغم ثروتمند بودن باعث ناشاد بودن مردم شده است. گزارش شادی امسال بر این نکته تاکید دارد که اعتیاد می تواند باعث ناشادی و افسردگی قابل توجه شود همان چیزی که اکنون در ایالات متحده دیده می شود. جفری ساکل، مدیر شبکه راه حل های توسعه پایدار در این باره می گوید: «اعتیاد شکل های بسیار زیادی دارد، از سوء مصرف مواد مخدر تا قمار و اعتیاد به رسانه های اجتماعی. جستجوی اجباری مواد مخدر و رفتارهای معتادانه باعث ناشادی زاید الوصفی در میان مردم ایالات متحده شده است». ارتباطات اجتماعی در ایالات متحده در حال کاهش بوده و همزمان استفاده از رسانه های اجتماعی در این کشور بر افسردگی و اضطراب افزوده است، به ویژه در میان افراد بالغ کشور.
هیچ کشور ابر قدرتی نتوانسته در میان ده کشور اول این فهرست قرار گرفته یا دستکم در یک یا چند مورد از فاکتورهای شش گانه جایی در میان 10 کشور برتر کسب کند. بریتانیا رتبه پانزدهم رده بندی کلی را بدست آورده در حالی که سال گذشته رتبه هجدهم این فهرست را داشت. آلمان نیز که سال گذشته رتبه پانزدهم شادترین کشورهای جهان را به خود اختصاص داده بود اکنون به رتبه هفدهم سقوط کرده است. ژاپن رتبه پنجاه و هشتم را در اختیار داشته (پارسال رتبه پنجاه و چهارم)، روسیه به جایگاه شصت و هشتم دست یافته (رتبه پارسال پنجاه و نهم) و چین نیز که سال گذشته رتبه هشتاد و ششم را در اختیار داشت امسال به رتبه نود و سوم تنزل پیدا کرده است. لازم به ذکر است که ایران در این فهرست رتبه یکصد و هفدهم را به خود اختصاص داده که نشان می دهد مردم ایران از لحاظ شادی در میان کشورهای ناشاد دنیا قرار دارند.
مردم سودان جنوبی ناشادترین مردمان جهان در میان 156 کشور مورد بررسی قرار گرفته هستند و پس از آن نیز جمهوری آفریقای مرکزی، افغانستان، تانزانیا و رواندا به ترتیب در رتبه های 155 تا 152 قرار دارند. در نتیجه رشد فزاینده جمعیت جهان، سطح کلی شادی جهانی در سال های اخیر کاهش چشمگیری داشته که کاهش میزان شادی هندی ها بر شدت آن افزوده است. هند سال گذشته رتبه 133 این فهرست را در اختیار داشت اما در گزارش امسال به رتبه یکصد و چهلم نزول کرده است. به طور کلی نگرش ها و احساسات منفی در میان مردم جهان رشد داشته که شامل نگرانی، غم و خشم می شود.
همه چیز از بوتان آغاز شد
نخست وزیر کشور کوچک بوتان در سال 2011، پیشنهاد نامگذاری روزی از سال به نام روز جهانی شادی را به سازمان ملل ارائه داد، پیشنهادی که توجه جهانیان را به مسئله شادی به عنوان یک معیار به خود جلب کرد. بوتان با دو پله صعود نسبت به سال گذشته، امسال در رتبه نود پنجم فهرست شادترین مردمان جهان قرار گرفته است. در سال 2012، انجمن عمومی سازمان ملل، روز 20 مارس را به عنوان روز جهانی شادی تعیین کرد. گزارش امسال هفتمین گزارش سالانه ارائه شده از سال 2012 تاکنون است و رتبه بندی کشورها در آن بر اساس بررسی های انجام گرفته روی داده های جمع آوری شده از 156 کشور جهان صورت گرفته است.
شادترین کشورهای جهان
1. فنلاند
2. دانمارک
3. نروژ
4. ایسلند
5. هلند
6. سوییس
7. سوئد
8. نیوزیلند
9. کانادا
10. استرالیا
ناشادترین کشورهای جهان
1. سودان جنوبی
2. جمهوری آفریقای مرکزی
3. افغانستان
4. تانزانیا
5. رواندا
6. یمن
7. مالاوی
8. سوریه
9. بوتسوانا