خانه >> ایرانگردی >> آبشار اخلمد چناران
آبشارهای اخلمد چناران خراسان رضوی

آبشار اخلمد چناران

وقتی به زندگی های شهری و امروزی نگاهی می کنیم لا به لای این همه تکنولوژی، پیچیدگی، سرعت، تقلا و گاهی هم آلودگی آن هم از انواع مختلفش از صوتی و نوری گرفته تا آلودگی های روحی گم می شویم. گاهی یادمان می رود که آسمان بالای سرمان که این روزها خاکستری است جایی در گوشه ای دور از دنیای این روزهایمان آبی است و زمین جایی به دور از پارک های ساختگی و شلوغ شهرهای کوچک و بزرگمان پر از دره های مه آلود و جذاب است که یک دنیا سکوت و معجزه را در بر گرفته است.

سفر شاید معجزه این روزهای زندگی بشر باشد. آنقدر قدرتمند که ما را از روزمرگی هایمان بیرون کشیده و گاهی دستی به سر و روی زندگی مان می کشد. در میان این سفرها اما هیچ چیز مثل یک طبیعت گردی تمام عیار حال روحمان را عوض نمی کند. فرقی نمی کند مقصدمان کویری سوزان باشد یا دشتی به گل نشسته همین که پایمان را در دامان طبیعت می گذاریم شوقی تمام وجودمان را در بر می گیرد که با هیچ کلمه ای قابل وصف نیست.

ایران به واسطه اقلیم چهارفصلش پر از این دست مقاصد طبیعت گردی بکر و جذاب است که برخی شناخته شده اند و برخی ناشناخته. این بار اما قرار است شما را به یکی از جاهای دیدنی مشهد، روستایی در پهنه خراسان رضوی بزرگ بریم که بیشتر به خیالی شیرین می ماند. به روستایی که همچون تکه ای از بهشت در زمین های خشک و آفتابگیر خراسان جاخوش کرده و چشم و دل خیلی ها را ربوده است.

آبشارهای اخلمد در نزدیکی روستای اخلمد در شهر چناران استان خراسان رضوی مقصد این باره سفر ماست. اگر قصد سفر به این شهر زیبا و دیدار جاذبه های طبیعی حیرت انگیزش را داشته باشید و به دنبال رزرو هتل های چناران و هتل های مشهد هستید حتما سری به ایران هتل آنلاین بزنید. اقامتگاه بوم گردی ارگ رادکان چناران یکی از دو اقامتگاه بوم گردی این شهر کوچک است که می توانید شبی را در آن به صبح برسانید.

اخلمد

اخلمد از جاهای دیدنی اطراف مشهد و برای اهالی خراسان بخصوص مشهدی ها و چنارانی ها نام آشنایی است. اگر مسیر بزرگراه معروف مشهد به قوچان را پیش رو بگیرید 60 کیلومتر بعد به خروجی چناران می رسید. شهری کوچک که ردپای تاریخ را بر سینه اش دارد اما اگر از چناران زیبا هم عبور کنید و خودتان را به پلیس راه چناران برسانید 9 کیلومتری از شهر فاصله گرفته اید. بعد از پلیس راه دوربرگردان را را دور می زنید و تابلوی روستای اخلمد را بر سر جاده ای فرعی خواهید دید. جاده فرعی هم خوشبختانه آسفالته است و از کیفیت خوبی برخوردار است. به محض ورود به جاده فرعی ترکیب طبیعت کوهستانی منطقه بیشتر خودش را به رخ می کشد.

اخلمد یکی از مرتفع ترین روستاهای چناران است و در آغوش بینالود بلند بالا جا خوش کرده است. بینالوب بیش از 3200 متر ارتفاع دارد و همیشه خدا برفی بر روی قله هایش چشم نوازی می کند. کوهی برف گیر که همین برف گیر بودنش سبب شده تا با تابش اولین پرتوهای زندگی بخش خورشید برف ها جایشان را به آبی زلال داده و رودخانه ها و جویبارهای پرشماری بر سینه بینالود جاری شوند. همین آبهای جاری در دره های خفته در آغوش بینالود سرسبزی حیرت انگیزی را سبب شده که روح و جان هر بیننده ای را تازه می کند. بینالود برای اهالی منطقه کوهی پر از برکت است. 14 کیلومتری که در راه فرعی به پیش بروید به تنها ورودی روستا می رسید. اما قبل از رسیدن به ورودی روستا چشمتان به دنبال یک بند تاریخی باشد که یادگاری چند صد ساله از بایسنغر تیموری است که روزگاری حاکم خراسان بوده است.

مقایسه هتل تارا با هتل سارینا مشهد
ادامه مطلب

آبشارهای اخلمد چناران

همین یک نشانه برای اثبات تاریخ بلندبالای اخلمد کافی است اما زمین زیرپایتان هم یادگاری از دوره ژوراسیک است و همین قضیه نشان از ارزش و قدمت بالای این منطقه زیبا و دوست داشتنی دارد. دهنه روستا را که پشت سر بگذارید یک آن حیرت زده خواهید شد. هجومی سبز رنگ که همه چیز را در آغو.ش کشیده و هوایی مطبوع و به غایت دلچسب که فضا را تلطیف کرده است. درختان بلندبالا و کهن سال که از سینه کش کوه بالا رفته اند و گیاهانی سرسبز و نورس که چشمتان را مجذوب خود می کنند. این دره زیبا با وسعت نه چندان زیادش ما بین این کوه های مرتفع و آهکی بیشتر شیه یک رویای شیرین است.

دره ای شکوهمند که هزاران سال است محل زندگی اهالی اخلمد است. تا چند دهه پیش هنوز می توانستید آثار تاریخی دیوار محافظتی اطراف روستا و یا برج و باروهای مرتفع آن را ببینید. آثاری که گواهی بر قدمت هزاران ساله سکونت بشر در این دره حیرت انگیز است.

خراسانی ها این دره را بهشت خراسان می نامند نامی که الحق برازنده این همه زیبایی است. شاید باورتان نشود روزگاری این دره زیبا و روستای پلکانی چشم نوازش که خانه هایش یکی در میان میان درختان بلند و سرسبز پنهان شده اند را به سبب پیچ درپیچ بودن راه ورودی اش و تاریکی دره دره اجنه می نامیده اند.

اخلمد و دره حیرت انگیزش روزگاری محل تاخت و تاز بیگانگان هم بوده است و برخی معتقدند به هنگام حمله اعراب مردمی که در این دره پناه می گرفته اند برای خبرکردن یکدیگر از حضور سرداری عرب با نام خالد فریاد می زده اند خالد آمد، خالد آمد و کم کم نام خالد بر این دره و روستای آن باقیمانده و با گذر زمان به اخلمد تغییر یافته است. برخی دیگر هم می گویند اخلمد ترکیب واژه ای ترکی و واژه ای فارسی است و به معنای سرزمینی پر از دار و درخت است هرچه که باشد این حجم از زیبایی در همان بدو ورود به روستا ستودنی است.

آبشارهای اخلمد چناران

باغات میوه روستایان هم سهم بسزایی در این دلبری ایفا می کنند. درختان سیب این منطقه و محصول خوش عطر و طعمشان در میان ایرانی ها زبانزد است و حتی روزگاری پایش به دفتر سرکنسولگری انگلیس رسیده است.

علاوه بر سیب های مشهور این منطقه می توانید درختان گیلاس، زردآلو، هلو، گلابی و کلی درخت میوه دیگر را هم در باغات پرثمر اخلمدی ها از نزدیک ببینید. درختان توت این روستا هم در فصل بهار هر بیننده ای را وسوسه می کند تا طعم شیرین توت های اخلمد را حتما مزمزه کند. بلوط ها و سپیدارهای کهن هم سهم زیادی در سرسبزی این دره حیرت انگیز دارند. اخلمدی ها از دامان پرمهر بینالود و دره سرسبز و دلچسبش گیاهان دارویی و خوراکی بسیاری برداشت می کنند. قارچ، زیره، بابونه، کاسنی، قسنی، کتیرا، پونه، خاکشیر، گلپر و پرسیاوشون تنها بخشی از سخاوتمندی طبیعت در دل این دره سرسبز است.

آبشارهای اخلمد چناران

در میان روستا هم رودخانه ای زیبا در بستری سنگی آرام از میان باغات و زمین های کشاورزی سر می خورد و به پایین می خزد که رودخانه اخلمد نام دارد. اخلمد از منیژه سرچشمه می گیرد. درواقع اخلمد را سه کوه بلند بالا و مرتفع که هر کدام سر و شکلی متفاوت دارند در بر گرفته اند. محلی ها به سبک و سیاق خودشان کوه ها را نامگذاری کرده اند. یکی منیژه، دیگری پرآو و یکی دیگر هم میزان نام دارد.

هفت آبشار تیرکن مازندران
ادامه مطلب

پرآو پر از چشمه های پرآب و پوشیده از انبوه درختان سربز است و منیژه هم مملو از رودخانه ها و چشمه های مختلف که سرچشمه اصلی رودخانه اخلمد و آبشارهای مشهورش درست از دل این کوه جاری می شوند. میزان اما نسبت به دو همراه دیگرش خشک تر است. در میان این ارتفاعات دره های حیرت انگیز و چشم نوازی قرار دارد. وجود این ارتفاعات سبب شده تا اخلمد و کوه ها و دره های اطرافش یکی از محبوب ترین مناطق سنگ نوردی در خراسان رضوی باشد که پای ورزشکاران بسیاری را به این روستا می کشاند.

آبشارهای اخلمد چناران

ارتفاعات این منطقه که گاهی به 200 الی 300 متر نیز می رسند بیشتر به دیواره های سفیدرنگ عمودی می نامد که گیاهان و خزه ها از سر و کولشان بالا رفته اند. جنس این کوه ها هم آهکی است. گاهی به راحتی می توانید خانه ها و باغاتی را ببینید که ماهرانه در سینه کش این کوه ها جاخوش کرده اند و منظره چشم نوازی را پدید آورده اند. اما بیایید مسیر رودخانه را پیش رو بگیریم و خودمان را به آبشارهای زیبای اخلمد برسانیم. آبشاهایی زیبا که در بین خراسانی ها حسابی شناخته شده است.

آبشارهای اخلمد چناران

آبشارهای اخلمد

رودخانه آرام و آهسته جریان دارد البته در فصل بهار غرشش گوش هایتان را حسابی با نوای جذاب آب پر خواهد کرد. دو پیاده راه با بستری سنگی در دو طرف رودخانه قرار دارد که جان می دهد برای پیاده روی. در دو طرف رودخانه درختان میوه سربفلک کشیده اند و طوری سرهایشان را در هم فرو برده اند که گویی قصد جدایی از هم را ندارند و راه رسیدن آفتاب را بسته اند. باغات و درختان را دیواره هایی سنگ چین و نسبتا بلند از پیاده راه ها جدا کرده اند. منظره ای جذاب و خیال انگیز که سبب شده تا اخلمد محبوب ترین ییلاق مشهدی ها و اهالی خراسان باشد. همراه با رودخانه پیاده روی مان را آغاز میکنیم.

در طول مسیر حتما چهارپایانی را خواهید دید که افسارشان به دست کودکان و نوجوانان روستایی است و بار مسافران را تا آبشار جابجا می کنند. مسیر دلچسب و فرح انگیز است و هوا بسیار لطیف. یکی از نقاط قوت اخلمد همین هوای دلچسب است.

آبشارهای اخلمد چناران

هوای که در تابستان آنقدر سوزان و گرم نیست و در زمستان آنقدر سرد و نفس گیر. این اعتدال همیشگی اخلمد را سرسبزتر و جذاب تر کرده است. در مسیر حرکت حتما چشمتان به تخت هایی خواهد افتاد که جایی در اعماق باغات و درختان و گیاهان سرسبز جاخوش کرده اند. آلاچیق ها و کافه ها و رستوران های متعددی هم در طی این چند سال در مسیر آبشار ساخته شده است. امیدوارم کفش پیاده روی مناسبی به همراه داشته باشید تا از پیاده روی تان نهایت لذت را ببرید. در طی مسیر حتما چشمتان به روستاییانی خواهد افتاد که بساط فروش محصولات روستا یا لواشک های خوشمزه دست سازشان را علم کرده اند و حسابی دلبری می کنند.

در پیچ و خم مسیر، رودخانه حسابی بازیگوشی می کند و گاهی اوقات وسوسه تان می کند تا از مسیر سنگ فرش دل کنید و پاهایتان را به آب بسپارید. زیبایی این مسیر تمام شدنی نیست و کوه ها هم رفته رفته بیشتر در آغوشتان می کشند و با دیواره های عمودیشان ابهتشان را به رخ می کشند.درخت ها هم با نوای دل انگیز پرندگان و نسیمی که هر از چند گاهی هوس وزیدن به سرش می زند حسابی همراهیتان می کنند. بعد از یک پیاده روی 2.5 کیلومتری چشمتان به جمال یک آبشار زیبا و چشم نواز روشن می شود. آبشار از بلندای کوه به پایین می خزد و پاشیده شدن ذرات آب به اطراف حسابی همه چیز را جذاب تر کرده است.

بازار گل خیام مشهد
ادامه مطلب

حوضچه ای کوچک در پایین دست آبشار قرارگرفته و خیلی ها را به پای آبشار می کشاند. اگر هوس آب بازی به سرتان زده می توانید در پای آبشار حسابی تنی به آب بزنید اما این پایان ماجرا نیست و راه تازه آغاز شده است اگر به مسیر ادامه دهید و آبشار را پشت سر بگذارید در طی مسیر پیاده روی به مکانی فراخ و سرسبز می رسید که محلی ها تخت شاه عباسی می نامندش و اغلب یک یا چند چادر مسافرتی در آن به چشم می خورد و بسیار جذاب است. اما تخت شاه عباسی را هم که پشت سر بگذارید به مسیری که نرم نرمک سنگلاخی و بکرتر می شود به یک دوراهی می رسید.

آبشارهای اخلمد چناران

سمت راستتان را اگر پیش رو بگیرید صدای غرش یک آبشار حسابی هیجان زده تان می کند. آبشاری شکوهمند و استثنایی که بالغ بر 40 متر ارتفاع داشته و از بلندای یک صخره عمودی به پایین می ریزد و حوضچه ای پرآب را زیر پایش پدید می آورد. رنگین کمانی ظریف در میان قطرات آب جداشده از تن آبشار خودنمایی می کند و این همه شکوه قطعا ستودنی است. فصل بهار اوج شکوه آبشارهای منطقه است بخصوص اگر سالی پرآب را پشت سر گذاشته باشیم اما زمستان را هم دست کم نگیرید. آبشار یخ زده اخلمد یکی از باشکوهترین جلوه های طبیعت است که یخ نوردان و طبیعت گردان بسیاری را به سوی خود می کشاند.
تابستان هم به واسطه خنکای آبشار و هوای دلچسبش فصلی پرطرفدار است. پاییز اما با آن طبیعت شکوهمند و دلربایش در کنار آبشار تماشایی تر است اگرچه آبشار دیگر به اندازه بهار پرآب نیست.

آبشارهای اخلمد چناران

اما اگر در دوراهی تصمیم به انتخاب مسیر سمت چپ گرفتید گرچه مسیر کمی طولانی تر است اما دو آبشار زیبا و جذاب دیگر در انتهای مسیر به انتظارتان نشسته اند. دره خارق العاده اخلمد 7 آبشار زیبا را در خود پنهان کرده است که 4 آبشار آن دائمی و سه آبشار آن فصلی است و در فصل بهار خودنمایی می کنند. طبیعت حیرت انگیز، آب وهوای مطبوع، آبشارهایی زیبا و دل انگیز و پوشش گیاهی غنی این ییلاق محبوب مشهدی ها سبب شده تا اخلمد تقریبا در تمام فصول سال پر از مسافرین و گردشگرانی باشد که دل به این طبیعت افسون گر سپرده اند اگرچه در فصل تابستان با حجم بیشتری از مسافرین روبرو هستیم.

آبشارهای اخلمد چناران

چادر زدن در کنار رودخانه و یا در مجاورت آبشارها یکی از راه های اقامت در اخلمد است البته می توانید روی کرایه برخی خانه های روستاییان نیز حساب باز کنید. یکی از مشکلات سال های اخیر اخلمد زباله هایی است که یادگاری نه چندان زیبنده از مسافرینی است که برای تفریح به این منطقه می آیند و چهره این طبیعت زیبا و دلربا را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند. یادمان باشد حق نداریم چیزی در طبیعت جا بگذاریم به جز خاطرات خوب!

امتیاز دهید (چپ بیشترین)

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برچسب ها :

اشتراک گذاری

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[search_hotel]
  • محبوب ترین ها
  • آخرین مقالات
  • منتخب سردبیر