سمنان
شاهرود
180 کیلومتری که از سمنان فاصله بگیرید به شهری خوش آب و هوا درست در دامنه جنوبی البرز و در حاشیه شمال کویر خواهید رسید. شهری که آب و هوای معتدل و مرطوبش در این منطقه زبانزد است و در زمره یکی از تاریخی ترین شهرهای ایران قرار دارد. شاهرود را در طول تاریخ با نام های مختلفی همچون چخره، شخره و شاخره خواهید یافت که برخی این نامگذاری را برگرفته از مجاورت شاهرود با رودخانه ای بزرگ می دانند. خیلی ها بنای اولیه این شهر به اقوام آریایی نسبت می دهند که این شهر را در نقطه ای استراتژیک بر بلندای تپه ها و برای مقاومت در برابر حمله احتمالی دشمن برپا نموده اند. شهر در دوران زرتشت نیز دارای اهمیت و جایگاه بالایی بوده است و آتشکده بزرگ آذرفرنبغ که یکی از سه آتشکده مهم زرتشتیان بوده در این شهر قرار داشته است. اما شاهرود هم به سان سمنان در دوره اشکانیان به اوج شکوه و اقتدار خود می رسد و خیلی های این شکوه را مرهون نزدیکی شاهرود به پایتخت اشکانیان می دانند. این شهر تاریخی با قرارگرفتن در مسیر جاده تاریخی ابریشم اهمیت بسزایی داشته است. بازار قدیمی شاهرود، مسجد جامع شاهرود، آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، مدرسه شاهرخیه، خانه یغمایی ها، آبشار آوستا، پارک ملی خارتوران، دشت کالپوش، جنگل ابر، باغ اورس، دره و چشمه هفت رنگ مجن، چشمه نکارمن، پارک آبشار و کویر رضاآباد از جمله جاذبه های گردشگری این شهر کهن و زیباست. اگر قصد اقامت در این شهر خوش آب و هوا را داشتید می توانید روی هتل بزرگ پارمیدا شاهرود حساب کنید.
گرمسار
گرمسار یکی از شهرستان های استان سمنان به مرکزیت شهر گرمسار است که 114 کیلومتری با سمنان فاصله دارد. این شهر تاریخی و کهن در طول هزاران سال خواراز یا خوارزی نامیده می شده است. نامی که تا اوایل قرن بیستم نیز باقی بود و در همان حوالی به گرمسار تغییر پیدا کرد. علت این نامگذاری پایین تر بودن ارتفاع این منطقه نسبت به مناطق اطراف بود که گرمسار را خوارتر از بقیه نقاط می کرد. گرمسار هم جزو آن دسته از شهرهایی است که دوره آریایی ها بناشده و جزو ایالت کومش یکی از شانزده ایالت آن دوران بوده است. اما برخی دیگر خواره را به معنای روشن و تابان می دانند که از ماه و خورشید وام گرفته شده و به سبب نزدیکی گرمسار به کویر و تابش بی امان خورشید آن را سرزمین خورشید تابان می نامیدند. گرمسار در واقع دروازه بین مادها و پارت ها محسوب می شود که اوج دوران شکوهمندی آن به دوران اشکانیان بازمی گردد. کویر تنها همنشین گرمسار است و حبله رود تنها رودخانه ای است که در حوالی آن جریان دارد و دشت ها و روستاهایش را سیراب می کند. این شهر تاریخی اما چندین قومیت مختلف را در خود جای داده است که پیوند فرهنگی بی نظیری را سبب شده است. کاروانسرای قصر بهرام، کاروانسرای عین الرشید، قلعه 3500 ساله استاناوند ناروهه، آب انبار، جاده سیاهکوه، کارخانه پنبه، عمارت باقری ها، روستای رامه، کوه اژدها، کویر ریگ جن و امامزاده سلطان نظر تنها برخی از جاذبه های دیدنی گرمسار است. قصد اقامت در این شهر را اگر داشته باشید می توانید سری به هتل سنتی ستاره کویر گرمسار بزنید.
بسطام
بسطام یکی از شهرهای شهرستان بزرگ شاهرود است که درست در فاصله شش کیلومتری شهر شاهرود قرار گرفته است. بسطام را بسیاری از ما به واسطه بایزیدبسطامی عارف شهیر این دیار می شناسیم که نام بسطام را با عرفان و عضق بی حدوحصر به خداوند پیوندی ناگسستنی زده است. قدمت سکونت در بسطام براساس تپه سنگ چخماق معروف این شهر به بیش از هشت هزار سال می رسد اما تاریخ دقیق تاسیس شهر کنونی به طور دقیق مشخص نیست و برخی تاسیس شهر به دوران خسروپرویزساسانی و به فردی با نام بسطام نسبت می دهند. مسجد جامع بسطام، برج کاشانه، مجموعه بایزیدبسطامی متشکل از مسجد، بقعه، گنبد، ایوان، صحن و … و تکیه دولت، مدرسه شاهرخیه، گنبد غازان خان، برج سرآسیاب، جنگل اولنگ و کوه های شاهوار تنها برخی از جاذبه های این شهر جذاب و دیدنی است. اطراف شهر را باغات میوه بخصوص زردآلو فراگرفته و در درون شهر نیز چنارهای کهنسال گوشه گوشه شهر را به تسخیر خود درآورده اند. بسطام بدون شک نگینی بر تارک کویر است با آب وهوایی خنک و دلچسب که تابستان را در کنار کویر دیدنی تر می کند. بسطام شهر قنات های کهن نیز هست. قنات هایی که هنوز هم به بیش از پانصد سال قدمت رگ حیاتی شهر محسوب می شوند. هتل قصر بسطام پیشنهاد ما برای اقامت در این شهر زیبا است.
جام
جام نام روستایی کهن در حوالی شهر سمنان است که 60 کیلومتری با این شهر فاصله دارد. روستای جام درست بین دو روستای آبخوری و دورهیز قرار گرفته است و 5 کیلومتری با آن ها فاصله دارد. آب وهوای مطبوع اولین نکته ای است که اهالی سمنان در رابطه با این روستا به زبان می آورند. خانه های قدیمی با معماری کهن، باغات انبوه و سرسبز، کوچه باغ های قدیمی و نزدیکی به کویر از این روستای قدیمی یک مقصد ایده آل ساخته است. در نزدیکی این روستا روستای تاریخی آبخوری قرار گرفته است. اقامتگاه بوم گردی سرای جام تنها واحد اقامتی این روستای زیبا و دیدنی است.
دامغان
دامغان که مرکز شهرستان بزرگ دامغان است درست در فاصله 116 کیلومتری سمنان قرار گرفته و یکی از کهن ترین شهرهای استان سمنان است. شهری که بنابر اسناد تاریخی در واقع همان پایتخت اشکانیان است که صددروازه نام داشته است و در زمره قدیمی ترین شهرهای پارتی ایران قرار دارد. برخی دامغان را ترکیب دو واژه ده و مغان می دانند. آشوری ها اما از این شهر مهم با نام پات نانه یعنی شهری که نود و نه نگهبان دروازه دارد نام برده اند. دامغان یا همان قومش یکی از ایالت های مهم در میان 16 ایالت نام برده شده در اوستاست. دور تا دور شهر را دیواری ضخیم که قابلیت حرکت همزمان دو درشکه بر روی آن وجود داشته فراگرفته بود که هنوز هم آثاری از آن به چشم می خورد. دامغان هم همانند شاهرود از دو جریان هوایی خشک و معتدل برخوردار است و باغات انبوه میوه اطراف ان را فرا گرفته اند. مقبره شاهرخ تیموری، مسجد تاریخانه قدیمی ترین مسجد ایران، خانه تاریخی لطفی، قراولخانه، عمارت فتحعلی شاهی، تپه حصار، بازار تاریخی دامغان، امامزاده محمد، چهل دختران، کویر حاج علی قلی، آبشار خوشتر، انگورستانی، تنگه زندان، تنگه دروار، چشمه علی، روستای نمکه، غار شیربند و برج طغرل تنها بخشی از جاذبه های طبیعی و تاریخی این شهر کهن است. هتل جهانگردی دامغان یکی از راه های اقامت در شهر زیبای دامغان است.
درجزین
درجزین که با نام درگزین نیز شناخته می شود یکی از شهرهای شهرستان بزرگ مهدیشهر است که تا سمنان تنها 5 کیلومتر فاصله دارد. این شهر تازه تاسیس بیشتر به باغ های انار و زردآلویش شهره است و چشم اندازی سرسبز و چشم نواز دارد. درجزین را سمنانی ها بیشتر با نام یاقوت سرخ می شناسند. درجزین هم به تا همین چند سال قبل روستایی بزرگ و کهن بود چندین رشته قنات را در خود جای داده است که هنوز هم برخی آن ها فعال اند. رودخانه گل رودبار نیز از نزدیکی این شهر عبور می کند. این شهر زیبا و کوچک نیز در گذشته های دور یکی از مراکز مهم زرتشتیان بوده است. درجزین امروزه بیشتر با درخت چنار هشتصد ساله و یک درخت چنار چهارصد ساله ای شناخته می شود که حیرت بینندگان را برمی انگیزد. قبرستان زرتشتیان از دیگر جاذبه های دیدنی درجزین است. تقابل سرسبزی و کویر اینجا در درجزین به خوبی پیداست. اگر قصد اقامت در این شهر کوچک و زیبا را داشتید حتما سری به هتل پاسارگاد درجزین بزنید.
سرخه
سرخه که در 23 کیلومتری شهر سمنان قرار گرفته است مرکز شهرستان سرخه است. اطراف این شهر را کوه های سرخ رنگی فرا گرفته اند که در سبب نامگذاری این شهر با نام سرخه شده است. البته سرخه در گویش بومی مردمان ساکن این دیار سور نامیده می شود که به معنای سرخ است و محلی ها هم سرخه را با نام سور می شناسند. سرخه نیز یکی دیگر از شهرهای کهن و باستانی استان سمنان است که قدمت آن به دوران پیش از اسلام بازمی گردد. آب انبار بیرون دژ، چشمه معدنی تلخاب، روستای تاریخی لاسجرد، کاروناسرای لاسجرد، خانه ساسانی، مسجد جامع سرخه با بیش از هزار و صد سال قدمت، خانه حشمت، مسجد چهلستون، یخچال بیابانک، آرامگاه شیخ علاالدوله، یارتگاه سیدرضا(ع)، آرامگاه شيخ محمود مزدقاني، امامزاده طاهر، خانه سلطان و غار افتر برخی از دیدنی های طبیعی و تاریخی سرخه است. باغان میوه و کوچه باغ های زیبا و قدیمی اطراف این شهر نیز در کنار انارستان ها و گندم زارها از دیگر جاذبه های دیدنی این شهر است. اقامتگاه بوم گردی عمارت مسین بابا سرخه تنها واحد اقامتی این شهر کهن و زیبا است.
شهمیرزاد
شهمیرزاد که یکی از شهرهای شهرستان مهدیشهر است در فاصله 28 کیلومتری شهر سمنان قرار گرفته است. سرسزمینی سرسبز و خرم با آب و هوایی مطبوع که تصورتان از سمنان کویری را زیر رو می کند. شهمیرزاد یا همان بهشت گمشده کویر به داشتن بزرگترین باغ گردوی جهان شهره است. برخی قدمت این ناحیه را بیش از سه هزار سال می دانند و معتقدند که در دوره اشکانیان شهمیرزاد بسیار پررونق و آباد بوده است. شهمیرزاد که در دوره قاجار به این نام خوانده شد تا چند دهه قبل بخشی از استان مازندران بود که در تقسیمات جدید به سمنان پیوست. کوچه باغ های زیبا و جذاب این شهر زبانزد عام و خاص است. درخت گردوی کمان رستم، شیرقلعه، دژ وهل، آبشار روزیه و هفت چشمه از آثار دیدنی این شهر زیبا است. هتل سنتی خانه گل شهمیرزاد تنها واحد اقامتی این شهر است.
آرادان
آرادان که با نام آردوان و اردهان نیز شناخته می شده است یکی از مهم ترین شهرهای دوران پارتی و اشکانیان بوده است که درشهرستان گرمسار و در فاصله 97 کیلومتری سمنان قرار دارد. بازار، امامزاده علی اکبر، تکیه، قلعه پاده، قلعه یاتری، آب انبار و کاروانسرای ده نمک و رامه از جمله جاذبه های دیدنی آرادان تاریخی است.
مهدیشهر
مهدیشهر مرکز شهرستان مهدیشهر در 16 کیلومتری سمنان است که تا قبل از انقلاب با نام سنگسر شناخته می شده است. مهدیشهر جزو تاریخی ترین شهرهای سمنان است که برخی آن را به دوره پادشاهان پیشدادی و باستانی نسبت می دهند. از سنگسر بارها در شاهنامه و دیگر مکتب تاریخی با نام هایی همانند سگساران نام برده شده است. روستای ملاده، پرور، رودبارک، غار دربند، منطقه دربند، چاشند، روستای خزند، کافر قلعه و امامزاده قاسم از جمله جاذبه های این شهر تاریخی و کهن است.