منطقه ی گردشگری رامیان یا نگین سر سبز گلستان، در 76 کیلومتری شهرستان گرگان واقع شده است. این مکان که حدود 487 کیلومتر با تهران فاصله دارد، به سرزمین اسب های وحشی نیز معروف است. جنگل های سر سبز وصف ناپذیر رامیان همراه با ارتفاعات مه آلود آن، مناظری بکر و رویایی را همراه با جذابیت های کم نظیر به آن بخشیده است. به طوری که توانسته هر ساله نظر بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را به خود معطوف دارد. چشم انداز های زیبا و طبیعی سرزمین تاریخی رامیان که به دلیل محصور ماندن در کوه های البرز شرقی، همراه با چشمه ساران با آبشارهای متعدد بوده است، توجه بسیاری از حکمرانان و اُمرای فارس، مغول، عرب و ترک را در طول تاریخ به خود جلب نموده است. امروزه نیز آب و هوای مطبوع در کنار سایر جاذبه ها نظیر چشمه گل رامیان، منجر شده تا این منطقه هر ساله و خصوصا در فصول گرم سال میزبان بسیاری از گردشگران باشد. با دنبال نمودن نقشه ی رامیان و سفر به این منطقه ی گردشگری، همچنین اقامت در نزدیک ترین اقامتگاه های بومگردی رامیان، همچون اقامتگاه بومگردی شکوفه های انار رامیان یا اقامتگاه بومگردی بهشت پاقلعه رامیان، سفری رویایی و بی نظیر را تجربه نموده و از جاذبه های طبیعی و گردشگری منطقه دیدن نمائید.
معرفی منطقه ی رامیان و مهمترین جاذبه های گردشگری آن
رامیان شهرستانی است با چهار شهر به نام های رامیان، دلند، خان ببین و تاتار و نیز دو بخش مرکزی و فندرسک که در شرق استان گلستان قرار گرفته اند. این منطقه که یک منطقه ی گردشگری با جاذبه های طبیعی بی نظیر به شمار می آید، در ایام مختلف سال میزبان بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی می باشد. شهرستان رامیان دارای جاذبه های گردشگری بی نظیر و متعددی همچون چشمه گل رامیان، آبشارهای سرخه کمر، گرم چشمه، امامزاده بی حلیمه خاتون الهادی، موزه ی مردم شناسی شهر رامیان، مدرسه و کاخ رضا شاهی و …. می باشد، که در اینجا به معرفی برخی از آنها می پردازیم :
چشمه گل رامیان : چشمه گل رامیان یا نگین فیروزه ای گلستان در فاصله ی 5 کیلومتری شهر رامیان و در مسیر بسیار جذاب روستای پا قلعه و در میان جنگل های انبوه پهن برگان قرار دارد. همچنین این چشمه در 85 کیلومتری مرکز استان یا شهرستان گرگان واقع شده است. مسیر دسترسی به چشمه گل، از مسیر جاده ی رامیان به النگ می باشد. در واقع این چشمه حدود یک کیلومتری جاده ی اصلی تهران به مشهد قرار گرفته است. قابل ذکر است که جاده ی چشمه گل از نوع آسفالته بوده و این مساله در سهولت رفت و آمد تاثیر به سزائی دارد. در واقع چشمه گل استخری طبیعی و نسبتا بیضی شکل است، که دارای حدود 90 متر طول و 80 متر عرض می باشد. اسناد تاریخی حاکی از آن است که این چشمه دارای 44 متر عمق و حتی به روایتی 80 متر عمق است، و در حدود ارتفاع 320 متری از سطح دریا قرار دارد.
چشمه گل از سه طرف به جنگل و از یک طرف به زمین های زراعی محدود می باشد که تاثیر چشمگیری بر زیبایی آن داشته است. گفتنی است که سیراب شدن این شالیزار ها و زمین های مزروعی توسط چشمه گل صورت می گیرد. آب این چشمه از کف زمین می جوشد، و از این منظر برای گردشگران جذابیت بی نظیری دارد. درختان پهن برگ، بلوط و نیز درخچه های ولیک پوشش گیاهی اطراف چشمه گل را تشکیل می دهند. به طوری که این پوشش ها ی گیاهی فضایی منحصر به فرد را به آن بخشیده اند. از سایر ویژگی های این چشمه می توان به رنگ سبز تیره ی بسیار جذاب آن اشاره نمود، که به جهت عمق زیاد آن می باشد.
وجود انواع ماهی ها در چشمه گل، که شامل ماهی سفید رودخانه ای، سیاه ماهی و ماهی آبرنوئیدز می باشد، از امتیازات دیگر است که بر خاص بودن این چشمه می افزاید. بیشترین نوع ماهی در این چشمه ماهی سفید رودخانه ای می باشد. ماهی سفید رودخانه ای بیشتر از حشرات آبزی و نرم تنان تغذیه می نماید. این نوع ماهی در منطقه برای بومیان دارای ارزش فراوان می باشد و مردم بعضا با قلاب جهت ماهی گیری به این چشمه آمده و آنها را برای مصرف خود صید می نمایند. چشمه گل رامیان که همچون استخری طبیعی نمود می نماید، یک چشمه ی آب سرد است. و ازدیر باز از نقاط تفرجگاهی برای افراد مختلف بوده است. به طوری که مردم از شهرستان های اطراف آن را به عنوان گردشگاه خود انتخاب می نمودند. این چشمه در ایام نوروز و در فصل تابستان میزبان گردشگران بسیاری از نقاط مختلف ایران می باشد.
آبشار زیبای سرخه کمر رامیان : مجموعه آبشار های سرخه کمر در حدود 3 کیلومتری جنوب شرقی شهر رامیان قرار گرفته اند، که ارتفاع بلند ترین آنها 28 متر می باشد. محیط آبشارها در میانه ی جنگل های سر سبز و انبوه شرق رامیان واقع شده است. به طوری که این ویژگی طبیعت بی نظیر و جذابی را به آن بخشیده است. سرخه کمر نخستین آبشار از مجموعه آبشارهای سرخه کمر به شمار می رود. گفتنی است که بیش از 8 آبشار در مسیر سرخه کمر وجود دارند و ارتفاع نخستین آن حدود 23 متر برآورد شده است. قابل ذکر است که در فاصله ی زمانی کمتر از 30 دقیقه، سه آبشار دیگر قابل رویت می باشند.
قلعه ماران : قلعه ماران که به قلعه میران، قلعه موران یا دژ تاکی معروف است، قله ای به ارتفاع حدود 2430 متر می باشد. و در 22 کیلومتری جنوب رامیان واقع شده است. این منطقه از نقاط بسیار دیدنی و با شکوه همراه با چشم انداز های زیبا و بی نظیر می باشد. همچنین بر فراز این قله، زمینی مسطح به مساحت حدود 3 کیلومتر مربع قرار گرفته است. این زمین مسطح در طول تاریخ، مرکز برخی حکومت های نظیر پارتیان یا اشکانیان بوده است. درواقع عنوان شده که قلعه ماران از شهر های اصلی هیرکانیا در عصر اشکانیان به شمار می آمده است. همچنین قلعه ی مذکور به دلیل موقعیت نسبتا مناسب، دژی مستحکم جهت پناه گرفتن و برقراری امنیت به شمار می آمده است. نام این قلعه در بسیاری از متون تاریخی ذکر شده است.
غار شیر آیاد: غار شیر آباد یکی از جاذبه های طبیعی و جالب در شهرستان رامیان می باشد. این غار به جهت جاری بودن آب از آن و نیز ایجاد آبشارهای گوناگون به ریستگاهی مناسب و مهم برای بسیاری از گونه ها نظیر سمندر کوهستانی مبدل شده است. در خصوص ایمن غار افسانه ها و روایات گوناگونی وجود دارد. به طوری که عده ای آن را غار دیو سپید نامیده اند. تاریکی وسیعی بر قسمت اعظم این غار حاکم می باشد. منشاء ایجاد غار مذکور، وجود چشمه ای در قسمت انتهایی آن می باشد که در طی قرن های گذشته موجود بوده است. و گفتنی است که حرکت آب در این منطقه به جهت ویژگی های ساختمانی و جنس زمین، منجر به تشکیل استخر و سنگ های حوضچه ای و استالاکتیک ( به معنی قندیل هایی آهکی است که از سقف غار آویزان هستند.) شده است.
آبِ آبشارهای موجود در غار که دارای درخشندگی و صدای خاصی از این ارتفاع می باشد، به داخل استخر های پایین دست فرو می ریزند. به طوری که می توان آن را به عنوان یک عنصر ممتاز طبیعی معرفی نمود. این ویژگی یک امتیاز حائز اهمیت جهت جذب جهانگردان و محققان ایرانی و خارجی به شمار می آید. محیط های پیرامونی غار، به صورت کوهستانی و جنگلی می باشد. گفتنی است که مجموعه ی غار و آبشارهای شیر آباد تحت عنوان یک اثر طبیعی ملی به سازمان حفاظت محیط زیست معرفی گردیده است. در واقع غار و آبشار های این منطقه در شهرستان رامیان و در همجواری شهر خان ببین واقع شده است. فاصله ی روستای شیر آباد و خان ببین حدود 5 کیلوترمی باشد. غار مذکور پس از دومین آبشار و نرسیده به آبشار سوم واقع شده است. دهانه ی نسبتا بزرگ غار در جهت راست کاملا آشکار و قابل رویت می باشد.
جاده ی رامیان به شاهرود : جاده ی رامیان به شاهرود یکی از جاذبه های دیگر منطقه به شمار می آید. این جاده در واقع یکی از جاده های سر سبز کشور محسوب می شود، که در جنوب شهرستان رامیان واقع شده است. طول مسیر جاده ی مذکور حدود 100 کیلومتر می باشد. در فاصله های مختلف راه، تفرجگاه های مناسب و نیز چشمه های زلال جهت استراحت وجود دارند، که بر زیبایی و جذابیت جاده افزوده اند. مناظر منحصر به فرد و رویایی مسیر چشم ها را خیره می نماید و رانندگی در طی مسیر را بدون خستگی فراهم می کند. این جاده یکی از پر مخاطب ترین جاده های منطقه می باشد که نظر بسیاری از بومیان و گردشگران را به خود معطوف داشته است.
جنگل نیلبرگ رامیان : در حدود چهار کیلومتری جنوب شرقی مرکز شهر رامیان جنگل و چشمه های نیلبرگ قرار دارند. جنگل نیلبرگ یکی از جاذبه های بی نظیر و زیبای منطقه به شمار می آید. آب های روان چشمه های نیلبرگ مناظری رویایی را در دل جنگل آن به نمایش نهاده اند. به طوری که دیده ها را به خود خیره نموده است. گفتنی است که اهالی رامیان آب آشامیدنی خود را از آب چشمه ها و آبشار های فراوان نیلبرگ تامین می نمایند. آنچه بر زیبایی این منطقه می افزاید اتصالاتِ انشعابات چشمه های موجود است که در جایی دیگر با پیوستن به پستی ها و بلندی ها، آبشارهای کوچک و تماشایی را خلق نموده اند.