فهرست مطالب
Toggleآشنایی با جنگل های مانگرو
جنگل های مانگرو یکی از اجزای مولد غذا در زنجیره های غذایی مناطق ساحلی محسوب شده و منبعی برای تامین انرژی به شمار می روند. تاج درختان مانگرو، آشیانه پرندگانی است که در این مناطق زندگی می کنند وسیستم های ریشه ای منحصر به فرد و بسترآن ها، زیستگاه پیچیده ای را برای جلبک ها، ماهی ها و بی مهرگان دریازی از قبیل اسفنج ها و صدف ها فراهم می کند.
برگ های مانگرو پس از ریزش به وسیله قارچ ها و دیگر تجزیه کنندگان مصرف می شود؛ علاوه بر این ویژگی ها، جنگل های مانگرو، مناطق پست ساحلی را در هنگام طوفان و آب لرزه حفاظت می کنند، از این رو وجود این درختان برای جلوگیری از فرسایش حاصل از امواج و ممانعت از انتقال خاک به درون دریا بسیار ارزشمند است.
جنگل های حرا در قشم
جنگل های حرا یکی از زیباترین جاذبه های قشم به شمار می روند. آن ها با وسعت 22 هزار کیلومتر سواحل خلیج فارس و دریای عمان را فرا گرفته اند. گونه های حرا که نام علمی آن (Avicennia marina) به حکیم و دانشمند ایرانی ابن سینا نسبت داده می شود، گیاهانی از تیره شاه پسند هستند که دانه آن ها روی درخت مادر می روید و تولید نهال می کند. این درختان شگفت انگیز در تمام طول سال سبز بوده و برگ های آن ها سبز و روشن است؛ همچنین این درختان با اندازه های 3 تا 6 متری درآب های شور زندگی کرده و با آن سازگار شده اند.
در میان ویژگی ها و فواید فراوان گیاه مانگرو، سازگاری آن ها با آب شور بسیار حائز اهمیت بوده و آن ها را به گیاهی منحصر به فرد تبدیل کرده است. این گیاهان کمیاب و عجیب مکانیسم خاصی در ریشه، ساقه و تنه دارند، به گونه ای که آب شور دریا را جذب کرده و آن را تبدیل به آب شیرین می کند. سطح آب جنگل های حرا در حالت عادی در حدود 1 و نیم متر است، اما در زمان مد دریا، درختان این جنگل در آب فرو می روند. از آن جا که در هنگام مد، ماهی ها به طرف جنگل حرکت می کنند، این زمان برای ماهیگیران محلی دارای اهمیت ویژه ای است.
جزر و مد در این جنگل ها هر 6 ساعت یک بار اتفاق می افتد و در این حالت بیننده حس می کند درختان بر روی خشکی روئیده اند. جنگل های حرا برای پرندگان بومی و مهاجر نیز زیستگاهی مناسب به شمار می رود؛ پرندگانی مانند اگرت، حواصیل، اگرت ساحلی، سلیم خاکستری، کاکائی، حواصیل هندی، کفچه نوک تیز و گیلانشاه تعدادی از آن ها هستند. با توجه به این موضوع می توان دریافت که جنگل های حرا قشم اهمیت بسیاری برای مناطق جنوبی کشور دارند.
این زیستگاه چشم نواز و بکر از روستای لافت تا روستای طبل در نواری به عرض 50 تا 500 متر کشیده شده است و محدوده ای در حدود 150 کیلومتر را در بر می گیرد تا زینت بخش این گوشه از کشورمان باشد. جنگل های حرای قشم یکی از 11 ذخیرگاه زیست کره در ایران هستند و از سال 1361 به عنوان منطقه حفاظت شده تحت نظر سازمان محیط زیست قرار گرفته اند. نام این جنگل های انبوه در سال 1977 میلادی با عنوان ذخیرگاه زیست کره زمین در فهرست جهانی ثبت شده است.
سخن پایانی