سیستان مهد میوه های گرمسیری
نگاهی به جغرافیایی گسترده این استان که بیاندازید خواهید دید که در بافت مرکزی و شمالی استان سیستان و بلوچستان شاهد اقلیمی کوهستانی و معتدل هستیم که اغلب تابستانی معتدل تر به نسبت سایر نقاط استان را به نمایش می گذارد. اما نظری به جنوب این استان که بیاندازید به سبب همسایگی با اقیانوس هند و دریای عمان آب و هوایی گرمسیری و استوایی تمام این منطقه را در برگرفته است که شما را به یاد شبه قاره هند می اندازد. این تنوع اقلیمی سبب شده تا سیستان و بلوچستان بتواند به طور همزمان به تولید محصولات گرمسیری و سردسیری بپردازد و در عبارتی کلی تر در چهار فصل سال قابلیت کشت و زرع داشته باشد. ویژگی منحصربفردی که تنها در اخیتار این استان است و سبب شده تا این استان وسیع و زیبا بخش وسیعی از تولیدات گلخانه ای کشور را هم از آن خود کند. شاید باورتان نشود اما سیستان و بلوچستان در کنار تولید انبوه باکیفیت ترین و متنوع ترین نوع خرما از توت فرنگی، کدو، خیار و گوجه فرنگی گرفته تا بی ضررترین نوع پسته جهان، انار، خوشمزه ترین نارنگی پاکستانی، زردآلو، انگورهای یاقوتی، هلو، گیلاس، گردو، فندق و حتی شاتوت را تولید کرده و به اغلب شهرها و کشورهای همجوار صادر می کند.
اگر سری به جنوب استان سیستان و بلوچستان بزنید این میوه خوش آب و رنگ را به وفور خواهید یافت. چابهار، قصر قند و سرباز از جمله شهرهای استان سیستان و بلوچستان اند که انبه در آن ها در مقیاسی بزرگ کشت می شود. شاید جالب باشد اگر بدانید که بزرگ ترین باغ انبه کشور در شهرستان سرباز قرار دارد.
انبه سوغات همسایه های جذاب سیستان و بلوچستان یعنی هند و پاکستان است. انبه بومی سیستان بسیار شیرین اما کم گوشت است. در عوض انبه موسوم به پاکستانی گوشتی تر است. انبه مصارف گوناگونی دارد از حضور در سبد میوه گرفته تا انواع ترشی، آبمیوه، پودر انبه و حتی مصرف در صنایع این میوه را به شاهزاده میوه های گرمسیری تبدیل کرده است. انبه بمب انرژی است و انواع ویتامین ها و مواد مغذی را به شما هدیه می دهد.
چیکو نام یکی از محبوب ترین میوه های گرمسیری این استان است که در نگاه اول شما را به یاد کیوی می اندازد. البته این میوه به صورت کروی و گاه بیضوی است و گوشت آن بسیار شیرین و البته آبدار است این میوه زیبا بر روی یک درخت همیشه سبز قرار دارد که در مقایسه با سایر درختان از ارتفاع کوتاه تری برخوردار است و تا هشتاد سالگی محصول می دهد. وزن این میوه خوشمزه بین 100 الی 400 گرم متفاوت است اما گاه نمونه هایی از این میوه با وزن یک کیلوگرم هم مشاهده شده است! یکی دیگر از ویژگی های چیکو علاوه بر طعم بسیار مطبوع آن عطر دلنشین این میوه خوشمزه است. چیکو خواص درمانی بسیار متعددی دارد تا جایی که هسته آن در دفع سنگ کلیه بسیار تاثیر گذار است. حتی میوه نارس چیکو هم مملو از خواص درمانی است و به سبب داشتم تانن و شیرآبه فراوان در درمان اسهال بسیار مفید است. دم کرده برگ چیکو هم یکی از درمان های رایج در درمان سرفه و سرماخوردگی است. شما برای پایین آوردن فشارخون هم می توانید از این دم کرده استفاده کنید. اما تمامی چیکوها هم خوردنی نیستند. چیزی در حدود 15 درصد چیکوها طعم مطلوبی ندارند و قابل خوردن نیستند. شما می توانید از این میوه پرخاصیت در تهیه شربت، مربا و سالاد نیز استفاده کنید. چیکو یکی از میوه هایی است که از درخت آن در ساخت خمیردندان و چسب نیز استفاده می شود.
بیش از چهل گونه درخت سدر در سراسر جهان وجود دارند. کنار میوه درخت سدر است اما کنار تولید شده در سیستان و بلوچستان مزه و عطر و طعمی متفاوت دارد. این میوه ارزشمند که در بیشتر در شهرستان سرباز استان سیستان و بلوچستان کشت می شود از نوع پیوندی است و به نسبت سایر میوه های کنار درشت تر، آبدارتر، شیرین تر و خوش عطرتر است. مزه کنار چابهار، باهوکلات و زرآباد هم به نوبه خود بسیار خوشمزه و دلنشین است. کشت کنار در سیستان به پنجاه سال گذشته باز می گردد و درخت این میوه خوشمزه هم از پاکستان و هند به این نقطه آورده شده است. درختی کوتاه، خاردار و بسیار مقاوم که محصول آن میوه ای خوش طعم شیرین است. این میوه گرمسیری هم به دو صورت گرد و بیضوی دیده می شود و میوه ای گوشتی و آبدار است. برداشت این میوه از ماه دی آغاز می شود و شما می توانید تا اوایل فصل بهار این میوه را در بازارهای سیستان پیدا کنید. کنار مملو از ویتامین ث، ب، ای، آهن، فسفر و کلسیم است که میزان ویتامین سی موجود در آن چندین برابر پرتقال است. درخت کنار هم اکنون به صورت خودرو در اغلب نقاط جنوبی استان سیستان و بلوچستان می روید. این میوه یکی از ارزان ترین میوه های گرمسیری است که می توانید در سیستان و بلوچستان تهیه کنید.
پاپایا در بین اهالی سیستان با نام خربزه درختی شناخته می شود. میوه ای گوشتی که رنگ گوشت آن نارنجی است و دانه های سیاه رنگی نیز در هسته میوه به چشم می خورد که به راحتی جدا می شوند. دانه های پاپایا را لایه ای ژلاتینی در بر گرفته اند. اگر نگران ابتلا به انواع سرطان ها هستید باید حتما مصرف این میوه خوشمزه را در برنامه های خود قرار دهید چرا که پاپایا منبع غنی از آنتی اکسیدان است و احتمال ابتلا به انواع بیماری ها را کاهش می دهد. پاپایا یکی از روش های درمان مشکلات پوستی نیز است و برای درمان انواع عفونت های قارچی و یا مشکلات پوستی همچون زگیل بسیار مفید است. مصرف این میوه به سبب جلوگیری از رسوب کلسترول از سکته های قلبی نیز پیشگیری می کند. پاپایا در ابتدا به رنگ سبز است اما با قرارگرفتن در معرض نور و رسیدن به رنگ زرد زیبایی در می آید. پاپایا به سبب داشتن ترکیبات موثر در هضم غذا نیز بسیار کمک کننده است. این میوه شیرین و خوش طعم یکی از گزینه های اصلی تهیه سالاد میوه در جهان است. در کنار تهیه سالاد شما می توانید برای تهیه پوره نیز از این میوه خوشمزه استفاده کنید. استفاده از هر دو صورت نارس و رسیده این میوه بسیار معمول است. پاپایا یکی از معمول ترین و متداول ترین میوه های گرمسیری در جهان نیز است. علاوه بر آنتی اکسیدان ها شما می توانید ویتامین ث، آ، فیبر و بسیاری از مواد معدنی مورد نیاز خود را در این میوه ارزشمند پیدا کنید.
درختچه های نسبتا کوتاه فالسا در کنار گل های زرد و نارنجی خوش رنگ خود میوه های ریز و خوش مزه ای دارند که با طعم ترش خود شما را شگفت زده خواهند کرد. میوه هایی کوچک و ریز درست به اندازه گیلاس که بیشتر به رنگ بنفش و قرمز دیده می شوند. فالسا یکی از میوه های گرمسیری کم یاب و منحصربفرد استان است که برداشت آن در کمتر از چهارهفته پایان می پذیرد بنابراین شما تنها در فاصله نیمه دوم اردیبشهت تا نیمه نخست خرداد این میوه را در بازار خواهید یافت. هرچه از زمان رسیدن میوه بگذرد ظاهر میوه چروک تر می شود. از فالسا در تهیه سالاد استفاده می شود.
جمبو نام درختی است که به همیشه سبز بودن شهره است. این درخت زیبا دارای میوه ای به همین نام است که در ابتدا سبز رنگ است اما به محضر رسیدن به رنگ سیاه درمی آید. جمبو که به صورت خوشه ای می روید در هند از محبوبیت زیادی برخوردار است و سرکه آن شهرتی جهانی دارد.