هر وقت نام تبریز به میان می آید همه ما به یاد تاریخ پرافتخار، دلاوری مردمان خطه آذربایجان، عمارت های باشکوه، هتل های شکیل و خاص مانند
هتل لاله کندوان تبریز و
هتل کایا لاله پارک تبریز، بازارهای مسقف، تفرجگاه های بزرگ و زیبا و شاعران به نام تبریز می افتیم. اما آن چه در این بین مورد غفلت قرار گرفته غذاهای رنگارنگ و خوش عطر و طعم تبریزی هاست. سفره های رنگینی که حاصل هنرمندی زنان تبریزی است. گستره ای متنوع از انواع آش ها و کوفته ها و دسرها متناسب با هر ذایقه ای که برای هر بیننده ای جذاب است. غذاهای تبریزی بازتابی از سرگذشت پر فراز و نشیب این خطه است. تبریزی که گاه روزگار با برکت خود روی خوش نشان می داد و گاه با بی وفایی کامل رنگ قحطی به روی شهر می پاشید، اما زنان تبریز با هنر خود و با کمترین مواد غذایی در دسترس در هر برهه ای سعی در رنگین نگه داشتن سفره های خود داشتند. این بار میخواهیم در سفری بر سر سفره های مردم تبریز از این همه زیبایی و طعم دلچسب لذت ببریم. تبریز جشنواره مزه ها و رنگ هاست.
غذا خوردن فرصت یک کشف جدید
امروزه غذاها از اهمیت بالایی برخوردارند، نه صرفا برای برطرف کردن حس گرسنگی، بلکه برای کسب لذت بیشتر لذتی همانند کشف یک طعم جدید. یک غذای لذیذ سبب آرامش روح و جسم شده و به شما کمک می کند لذت بیشتری از لحظاتتان ببرید. حال اگر لذت خوردن غذای لذیذ را با تجربه هیجان انگیز کشف یک طعم تازه ترکیب کنید لذت تان دو چندان می شود. گاه برای یک کشف جدید یا برای بدست آوردن هیجان بیشتر یا کسب یک تجربه نو باید سفر کرد، اما گاهی می توان تجربه کرد بدون تحمل کردن مرارت های سفر. غذا یکی از راه های کسب تجربه جدید و هیجان انگیز بدون سفر کردن است. غذای هر منطقه ای آمیزه ای پیچیده از طبیعت، فراز و نشیب های تاریخی، آداب و رسوم، مذهب و علایق آن منطقه است. در این بین غذاهای سنتی جایگاه ویژه ای دارد چرا که میراثی ارزشمند به جای مانده از پیشینیان است. در کشور چهار فصل ما اقوام مختلفی زندگی می کنند که بسته به شرایط اقلیمی و یا آداب و رسوم خود غذاهای متنوعی دارند. این غذاها در اصل ریشه در فرهنگ چند هزار ساله آن ها دارد و در طول زمان تغییراتی یافته تا امروزه بدست ما رسیده اند. غذاهایی لذیذ که اغلب منطبق با ذایقه ما ایرانی هاست. در این بین اقوام آذری سهم عمده ای در شکل گیری فرهنگ غذایی ما دارند. تبریز، کهن شهری به اصالت ایران و به قدمت تاریخ. نگینی بر پیشانی آذربایجان، با پیشینه ای سراسر افتخار، زادگاه ستارخان و باقر خان و شهریار ملک سخن، شهر باغ ها و تفرجگاه ها، شهر فراز و نشیبها و همیشه سربلندی ها. اما این بار به جای دعوت از شما برای سفر به تبریز برای دیدن این شهر زیبا از شما دعوت میکنم تا میهمان سفره رنگین و خوش عطر و بوی تبریزی ها باشید و با انواع غذاهای سنتی و محلی تبریز آشنا شوید. تجربه سفری انرژی بخش بر سر سفره مردم میهمان نواز تبریز.
کوفته تبریزی نگین آشپزی تبریز
کوفته تبریزی یکی از اصیل ترین و لذیذترین غذاهای تبریز است، که مرز های شهر تبریز را درنوردیده و در لیست غذاهای محبوب اغلب خانواده های ایرانی خودنمایی می کند. البته شهرت این غذای خوشمزه مرزهای ایران را هم درنوردیده و در برخی کشورها نیز با اندکی دخل و تصرف در دستور اولیه سرو می شود. برای درک اهمیت این غذا همان بس که اگر کدبانوی خانه از پس درست کردن کوفته بربیاید یا به عبارتی کوفته اش وانرود نشان از کسب مهارت کافی در آشپزی است.این غذای لذیذ ترکیبی از گوشت چرخ کرده، لپه، برنج، تخم مرغ، پیاز، زرشک، گردو، آلو، مرزه، ترخون، گشنیز، جعفری، رب، روغن، نمک، فلفل است. کوفته تبریزی نماد هنرنمایی کدبانوی تبریزی.
آش میوه
تبریز مهد انواع آش هاست. بسته به هر فصل کدبانوی خانه آشی را برای اعضای خانواده تدارک می بیند. آش میوه یکی از انواع آش های مورد علاقه مردم تبریز است. آشی مقوی و بسیار خوشمزه که مواد اولیه آن شامل نخود، لوبیا، هویج، کلم برگ، زردآلو، آلو، آلوچه، آلبالو، زغال اخته، تره، جعفری، رب و رشته آشی است. البته این آش در بین خود مردم تبریز رسپی های متفاوتی دارد و گاهی ماده ای را از ترکیب اصلی حذف یا به آن اضافه می کنند. در هر حال آش میوه از آن دست غذاهایی است که حتما باید یکبار امتحان کنید.
داش کلم آشی
داش کلم آشی یا آش کلم قمری مختص تبریزی ها است. غذایی دلپذیر، سرشار از انواع ویتامین ها و مزه ای منحصر بفرد. این آش ترکیبی از کرویز، تره، جعفری، کلم قمری، بلغور، لپه، برنج نیم دانه آشی، گوجه فرغذاهای تبریزنگی رنده شده، پیاز، نمک و فلفل است. این آش با کمی فلفل اضافی طعم دلپذیری پیدا می کند.
قارنی یاریخ
قارنی یاریخ یا بادمجان شکم پر نیز یکی از غذاهای اشتهاآور تبریز است. این غذای لذیذ عطر و بوی فوق العاده ای دارد. پایه اصلی این غذا بادمجان است و تبریزی ها برای عطر و بوی بیشتر این غذا از سیر استفاده کرده و در کنار آن ترشی سرو می کنند. قارنی یاریخ متشکل از بادمجان، سیر، پیاز، گوجه فرنگی، جعفری، گوشت چرخ کرده، رب، نمک و فلفل است. این غذای خوش آب و رنگ و در عین حال خوش عطر و بو پیشنهاد مناسبی برای صرف یک وعده غذایی دلپذیر است.
قورما شورباسی غذایی به اصالت تبریز
قورما شور باسی یکی از غذاهای بسیار قدیمی مردم تبریز است. زنان تبریزی برای نگهداری طولانی مدت گوشت ابتدا آن را با کمی آب و نمک و پیاز نیم پز کرده سپس گوشت را از آب آن جدا کرده و گوشت را با روغن دنبه تفت می دادند وقتی گوشت خوب تفت می خورد آن را در ظرفی ریخته و داخل آن را با همان روغن دنبه پر می کردند به عبارتی گوشت کاملا در روغن فرو میرفت. آنگاه ظرف را در مکان خنکی نگهداری می کردند و بدین ترتیب کدبانوی خانه همواره در طول سال گوشت لازم برای طبخ غذا را در احتیاج داشت. این غذای خوشمزه ترکیبی از سبزی محلی کالش، گوشت قورما، سیب زمینی، تخم مرغ، لپه، رب و نمک و فلفل است و در کنار آن ماست و ترشی نیز سرو می شود.
قیقاناخ یا خاگینه
دسری لذیذ در تبریز که به شیوه های مختلفی طبخ می شود. نوع عمومی تر این خاگینه شامل آرد، تخم مرغ، شکر، هل، داچین و گردو است. این دسر مزه شیرینی دارد و به عنوان شیرینی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
دویماج
یک وعده مناسب و خوشمزه برای صبحانه یا عصرانه. غذای اصیل و سنتی تبریز که اغلب در تابستان با انگور و هندوانه سرو می شود. دویماج ترکیبی از نان خشک، دوغ، پنیر تبریز، گردو و کره است.
یپراخ دولماسی
دلمه برگ مو یکی از غذاهای سنتی و اصیل تبریز است. این غذای لذیذ در اغلب مناطق آذری زبان نیز تهیه می شود اما در تبریز از قدمت و اصالتی دیرینه برخوردار است. شهرت این غذا نیز همانند کوفته تبریزی زبانزد عام و خاص است و امروزه تقریبا در اغلب نقاط کشور نیز سرو می شود. در طبخ دلمه برگ مو از برنج، برگ مو، گوشت چرخ کرده، رب، شکر، برنج، پیاز و انواع سبزی دلمه شامل ریحان، شوید، نعناع، مرزه، ترخون، تره، گشنیز و جعفری استفاده می-شود. تبریزی ها در طبخ این غذا از روغن حیوانی یا ساری یاخ استفاده می کنند.
دیزی به سبک تبریز
تصور سفر به تبریز بدون امتحان کردن دیزی سنگی مشهور این شهر تصوری ناممکن است. اگر به تبریز سفر کنید و این غذا را امتحان نکنید به جرأت می توان گفت که سفر شما کامل نشده است. اگر قصد سفر به تبریز را دارید زمانی را هم به خوردن دیزی سنگی تبریز در یکی از رستوران های سنتی این شهر اختصاص دهید چرا که دیزی شهر تبریز یکی از لذیذترین دیزی های ایران است. دیزی سنگی تبریز در زمانی چهار الی پنج ساعته طبخ می شود و در پخت آن از گوشت گوسفندی، دنبه، پیاز، لپه، لیمو عمانی و رب استفاده می شود.
کوکوی لوبیا سبز
کوکوی خوش عطر و طعم تبریزی با رنگی جذاب و دلنشین و البته اشتها آور. تبریزی ها این کوکو را به عنوان پیش غذا در کنار سایر غذاها سرو می کنند. این کوکوی خوشمزه همانطور که از نامش پیداست ترکیبی از لوبیا سبز، هویج، سیب زمینی، تخم مرغ، گردو، زعفران، شیر و پیاز است.
حلوای زنجبیلی
حلوا خوراک قدیمی اغلب مردم ایران زمین است. این دسر در سرتاسر کشور رسپی های متفاوتی دارد. یکی از این حلواها، حلوای زنجبیلی است که به علت داشتن زنجبیل طبع گرم و مقوی دارد و سبب تقویت معده است. این حلوا اغلب در ماه مبارک رمضان در وعده افطار سرو می شود.حلوای زنجبیلی ترکیبی از آرد، روغن حیوانی، پودر قند، زنجبیل، گردو و هل است و با پودر بادام و پسته و گل محمدی تزیین می شود. اگر یک بار طعم این حلوا را بچشید حتما مشتری همیشگی آن خواهید شد.
قرابیه ، مجلسی و گران قیمت
قرابیه شیرینی سنتی تبریز است. این شیرینی در بین مردم تبریز از اهمیت بالایی برخوردار است و هنوز هم در مراسمات رسمی و مهم از این شیرینی استفاده می کنند. قرابیه ترکیبی از سفیده تخم مرغ، شکر، کمی آرد کیک و پسته یا بادام است. این شیرینی شهرهای قزوین و زنجان و همچنین در کشور ترکیه طرفداران زیادی دارد.
آش میوه
از معروف ترین و خوشمزه ترین آشهای منطقهی آذربایجان می توان به آش میوه اشاره کرد. این آش سالم و مقوی دارای انواع و اقسام میوههای خشک است و به عنوان غذایی مناسب برای شستشوی دستگاه گوارش استفاده میشود. روش پخت آش میوه به دو صورت است. در یکی از روش های پخت آن نیازی به استفاده از سبزی نیست و در روش دیگر، سبزی آش نیز جزو مواد اولیهی آش به کار برده می شود. میوههای خشکی مانند زردآلو، آلو خورشتی و آلو قیسی جزو مواد اصلی این آش هستند که وجود آن ها طعمس بسیار عالی به این آش می دهد. این آش میوه برای گیاه خواران نیز غذایی ایده آل و بسیار لذیذ است. توصیه می شود در سفرتان به تبریز تجربه ی طعم بی نظیر آن را را فراموش نکنید.
یک ضرب المثل چینی میگوید ما همان چیزی هستیم که می خوریم. با یک حساب سرانگشتی متوجه می شویم که غذا خوردن تاثیر عمیقی بر روحیات و شخصیت ما دارد. حال اگر یک شهر را در گذر تاریخ دارای شخصیت بدانیم یک بخش مهم و تاثیرگذار در این شخصیت غذاهای محلی و سنتی آن شهر است. غذاهایی که در فراز و نشیب تاریخ همواره بر سر سفره ساکنان شهر باقی مانده است. بنابراین اگر قصد مسافرت به شهری را داشته باشید هیچ چیز مثل غذاهای محلی و سنتی شهر و شیوه پذیرایی به شما در شناخت خلقیات و روحیات مردمان منطقه کمک نمی کند. غذاها همراه با ما مسافران تاریخ بوده اند و همزمان با رشد در سایر ابعاد زندگی به پختگی و کمال رسیده اند. چشیدن طعم غذاهای سنتی هر منطقه ای شریک شدن در تجربه صدها ساله مردمان آن منطقه است، تجربه ای که منجر به خلق طعمی شگرف و دلپذیر شده است.