خانه >> ایرانگردی >> کلیساهای ایران
کلیساهای ایران

کلیساهای ایران

عیسی مسیح به‌عنوان یک پیامبر الهی با سجایای اخلاقی خاص، اصول رفتاری وزندگی عملی او می‌توانیم به آموزه‌های اخلاقی و رفتاری درست و زیبایی دست پیدا کنیم که با به‌کارگیری آن‌ها در زندگی روزمره، به جامعه‌ای با آرامش و احترام متقابل که لازمه‌ی رشد و دمکراسی است برسیم. برای احترام به پیامبر خدا و گاهی واسطه شدن اش میان پیروان مسیح (ع) و پروردگار هستی به مکانی نیاز است تا بتوان با خضوع کامل او را صدا زد. وجود کلیساهای متعدد در شمال، جنوب، شرق و غرب کشور گواه خوبی بر این موضوع است. آنچه مهم است هاله‌ای از ابهام در خصوص قدمت مسیحیت در ایران است؛ اما بر اساس روایاتی که وجود دارد سرآغاز مسیحیت در ایران را مقارن با فرهاد پنجم از سلسله اشکانیان می‌دانند. کلیساها نمایش‌دهنده دنیای آئین مسیحیت هستند که امروزه در ایران تعداد آن‌ها به 600 کلیسا رسیده است و 90 مورد از آن‌ها در آثار ملی به ثبت رسیده است.

در این نوشتار بیشتر سعی می‌شود به مواردی از کلیساهای شمال، جنوب، شرق و غرب کشور اشاره شود.

1. کلیسای ننه مریم (مارت مریم)
این کلیسا در شهر ارومیه که دومین و از قدیمی‌ترین کلیساهای جهان و ایران بعد از بیت لحم فلسطین است. آنچه از نویسندگان آشوری و مسیحی در خصوص کلیسای مارت مریم آورده شده است این بوده که قبلاً این کلیسا از معابد زرتشتیان و آتشکده بوده است. زرتشتیانی که ساکن معبد بودند در تولد مسیح (ع) با دیدن ستاره‌ای در حال حرکت به سمت شرق را دلیل تولد منجی گرفتند و به سمت اورشلیم حرکت کردند. زمانی که به ارومیه برگشتند آتشکده را تبدیل به کلیسا کردند و به گسترش دین مسیح پرداختند.

مرمت این کلیسا در سال 642 برای اولین بار توسط یک شاهزاده خانم چینی که نامش بافری بود صورت پذیرفت اما بعدها در سال 1342 و 1343 مجدداً مرمت شد و معماری آن ترکیبی از معماری دوره ساسانیان و پارتی است. درون کلیسا سنگ‌قبرهای وجود دارد که متعلق به روحانیان مسیحی است اما نه نیمکتی وجود دارد نه جایگاهی برای وعظ کشیش اما در سمت راست محراب یک اجاق درون دیوار تعبیه‌شده است که در آن نان مقدس پخت می‌شده است همچنین در کنار اجاق حوضچه‌ای برای غسل‌تعمید کودکان وجود دارد.

2. کلیسای یعقوب مقدس (حضرت مریم (س) و هاکوپ) و وانک (آمنا برکیج)

2-1. کلیسای وانک
در زمان شاه‌عباس دوم کلیسای وانک (در زبان ارمنی به معنی صومعه آمده است) برای مسیحیان ارمنی ساخته شد. شهرت دیگر این کلیسا آمنا پرکیج (نجات‌دهنده) است. این کلیسا بیش از 800 متر مساحت دارد که شامل ساختمان و فضای سبز است. نکته قابل‌توجهی که در این کلیسا به چشم می‌خورد و سبب تمایز آن از سایر کلیساهای دیگر است، وجود گنبدهایی شبیه گنبد مساجد ایرانی است. تفاوت دیگر این کلیسا جایگزین شدن خشت خام با سنگ در ساختمان کلیسا است. شخصی به نام ماردیروس هوردانانیان ساعتی به وزن سیصد کیلوگرم را به کلیسا هدیه می کند که در طبقه دوم ساختمان نصب‌شده است.
کلیسای وانک

بعدازآنکه وارد کلیسا می‌شوید بر دیوارهای داخلی آن نقاشی‌هایی از انجیل مقدس، روز معاد، بهشت و سیمای حضرت مسیح را به هنگام تولد و عروج ایشان مشاهده می‌کنید که به‌وسیله نقاشان ارمنی: خلیفه هوانس مرکوز، کشیش استپانوس و میناس ایجاد شده‌اند.
2-2. کلیسای یعقوب مقدس
کلیسای یعقوب مقدس
این کلیسا قدیمی‌ترین کلیسای شهر اصفهان است که متعلق به دوره صفوی است. بدون علت نیست چون روزی اصفهان پایتخت حکومت صفویان بوده است. بعدها در کنار این کلیسا، کلیسای مریم مقدس نیز در سال 1613 ساخته شد به‌طوری‌که کلیسای مریم مقدس، کلیسای هاکوپ را دل خود جای‌داده است و به‌عنوان یک اثر ملی ثبت‌شده است.

3. کلیسای قلب مقدس مسیح
استان کرمانشاه به دلیل موقعیت توپولوژی که دارد دارای کلیساهایی مانند نمازخانه، قلب مقدس مسیح و پنطی کاستی است. اسقف یوحنانیان دستور ساخت کلیسای فعلی را در سال 1914 میلادی صادر کرد. کل فضای این کلیسا 160 متر است. در نمای خارجی کلیسا سه طاق‌نما به چشم می‌خورد که ورودی کلیسا در طاق نمای میانی است. در کنار این طاق‌نماها پنجره‌هایی قوس‌دار با آجر تعبیه‌شده است که بر زیبایی کلیسا افزوده است.
کلیسای قلب مقدس مسیح

4. کلیسای سورت گاراپت

همان‌طور که ابن‌بطوطه و اسطخری به وجود معابد و مساجد در آبادان اشاره‌کرده‌اند و این شهرستان را شهری مسلمان با ادیان مختلف معرفی کرده‌اند در آبادان سه کلیسا ارامنه وجود داشته است. اولین کلیسا در سال 1928، کلیسای کریستوفر در منطقه بریم آبادان برای مسیحیان پروتستان ساخته شد و در سال 1951، کلیسای آشوری برای مسیحیان آشوری در فلکه الفی آبادان بنا شد اما اثری از آن‌ها برجای نمانده است این کلیسا یعنی گاراپت آبادان در سال 1319 بنا شد؛ اما به دلیل حملات جنگ عراق علیه کشور دچار آسیب شد. باوجوداینکه تعداد مسیحیان آبادان اندک است مراسم خاصی در کلیسا انجام نمی‌گیرد. کلیسای گاراپت تنها کلیسایی است که از 3 کلیسای ارامنه در شهرستان آبادان باقی‌مانده است.
کلیسای سورت گاراپت

این کلیسا علاوه بر آن‌که محل عبادت پیروان مسیح (ع) است به‌عنوان یکی از آثار ملی کشور شناخته‌شده و هرسال میزبان سیل کثیری از گردشگران داخلی است. مدیریت کلیسا زیر نظر شورای خلیفه‌گری ارامنه جنوب و اصفهان است. این کلیسا در ابتدای خیابان زند و در کنار مسجد بهبهانی بناشده است که مفهوم گفتگوی ادیان ازاینجا برای اهل آن قابل استنباط است. بعدازآنکه کلیسا در جنگ دچار آسیب شد تمام تلاش برای بازسازی آن متوقف نشد و سرانجام در سال 1378 با حضور ارامنه جنوب ایران و اصفهان، مهمانانی از کشور لبنان، تهران، اصفهان و شیراز هرچه باشکوه‌تر بازگشایی شد.
5. مسیر دسترسی به کلیساها به همراه اقامتگاه

5-1. کلیسای ننه مریم
این کلیسا در شهر ارومیه، خیابان قدس، واقع‌شده است. مدت بازدید از این کلیسا برای بازدیدکنندگان نیم ساعت تعیین‌شده است. کلیسای فوق دارای امکاناتی مانند وسیله نقلیه، پارکینگ، سرویس بهداشتی، اقامتگاه، رستوران و پوشش شبکه است.
5-1-1. اقامتگاه
علاوه بر وجود اقامتگاه در کلیسا، شما می‌توانید با انتخاب هتل‌های ارومیه از قبیل مهمانسرای جهانگردی، هتل آریا ارومیه و هتل پارک ارومیه برای بازدید از کلیسای ننه مریم بهره‌مند شوید.
5-2. کلیسای یعقوب مقدس و وانک
5-2-1. کلیسای وانک
در منطقه جلفا شهر اصفهان، چهارراه حکیم نظامی، خیابان نظر میانی، خیابان کلیسا واقع‌شده است. برای بازدید از این کلیسا مبلغی متناسب بازمان بازدید شما دریافت خواهد شد.
5-2-2. کلیسای مریم و هاکوپ
محله جلفا، خیابان نظر شرقی، میدان بزرگ، خیابان توحید.
5-2-3. اقامتگاه
این امکان برای شما وجود دارد که در شهر جلفا با رزرو هتل بتوانید به‌ راحتی از کلیساهای فوق بازدید کنید.
5-3. کلیسای قلب مقدس
کلیسای فوق در استان کرمانشاه، شهر کرمانشاه، خیابان مدرس (جلوخان) قبل از مسجد جامع کوچه بانک تجارت بناشده است.
5-3-1. اقامتگاه
برای بازدید از کلیسای معرفی‌شده در استان کرمانشاه و تجربه استراحت در هتل‌های این شهر، هتل پارسیان کرمانشاه، هتل لاله بیستون، هتل‌آپارتمان کوروش و چندین هتل دیگر وجود دارد که به‌راحتی امکان اقامت را برای شما فراهم آورده است.
5-4. کلیسای سورت گاراپ
این کلیسا در شهرآبادان، ابتدای خیابان زند، جنب مسجد بهبهانی‌ها بناشده است. امکانات موجود در این کلیسا: وسیله نقلیه، سرویس بهداشتی، رستوران و پوشش شبکه اما بدون اقامتگاه است.
5-4-1. اقامتگاه
به دلیل اینکه کلیسای سورت گاراپ آبادان اقامتگاه ندارد ولی نگران نباشید در شهرآبادان هتل پارسیان آزادی آبادان، هتل پارس کارون سرا آبادان میزبان خوبی برای شما خواهند بود.

کاروانسرای گردنه صائین (شاه عباسی)، یادگاری از معماری عصر صفوی
ادامه مطلب

4.9/5 - (27 امتیاز)

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برچسب ها :

اشتراک گذاری

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[search_hotel]
  • محبوب ترین ها
  • آخرین مقالات
  • منتخب سردبیر