فهرست مطالب
Toggle1. معرفی کوه های مینیاتوری چابهار
وقتی از منطقه کچو به سمت بندر گواتر سفر میکنید در 50 کیلومتری از شهر چابهار استان سیستان بلوچستان در سمت چپ جاده کوههایی را میبینید که شکلی شبیه ناهمواری سطح مریخ دارند و قدمت آنها به دوره سوم زمینشناسی یعنی 5 میلیون سال پیش برمیگردد. مطالعات انجامشده نشان داده است که ماده اصلی این کوهها از بقایای بدن سخت پوستان و ماهیها با وجود ماسه و خاک رس است. هماکنون در میان این کوهها فسیل آبزیان به چشم میخورد. این کوههای زیبا که از خاور چابهار شروع میشود و به طول 10 کیلومتر تا دهکده صیادی تیس امتداد مییابند از گونههای نادر زمینشناسی در جهان هستند و بد بوم نامیده شدهاند؛ و فقط در جنوب استان سیستان و بلوچستان دیده میشوند.
فرسایش شدیدی که رخداده است موجب سر برآوردن این کوههای زیبا شده است که کمتر نمونه آن در جهان دیده شده است. کوههای مریخی با توجه به جنس رسوبی که دارند فاقد پوشش گیاهی هستند.
2. جاهای دیدنی کوه های مینیاتوری چابهار
– در منطقه کوههای مینیاتوری، قابلیت رصد 14 صورت فلکی وجود دارد.
– دارای ویژگی جانوری مانند فلامینگو، حواصیل، تیهو و عقاب دشتی است.
– دارای سرویس بهداشتی است.
– دارای اقامتگاه است
– دارای پوشش شبکه است.
3-1. تالاب لیپار (تالاب خون، تالاب صورتی)
این تالاب به دلیل زیست محیطی از سایر تالابها متمایز شده است. دلیل رنگ قرمز در این تالاب وجود باکتریها و پلانکتونهای گیاهی است؛ که در آذرماه وجود پلانکتونها به بیشینه خود میرسد.
3-2. روستای تیس
این روستا از توابع شهرستان چابهار است که در 5 کیلومتری شمال غربی آن واقعشده است. از بندرها مهم ایران در دریای مکران است. پیشینه آن مربوط به دوره هخامنشیان است و دارای آثار تاریخی فراوانی است. اهمیت بندر به قدری است که کالاهایی از آسیای شرقی و هند به این بندر وارد میشده است و در میان خاورمیانه، قفقاز و آسیای میانه توزیع میگردیده است.
3-2-1. مکانهای دیدنی روستا؟
در سفر به این روستا میتوانید از رودخانه لاوری، قلعه پرتغالیها، قلعه پیروز گت، قلعه بلوچ گت، سدهای تیس، کوههای شهباز، پیلبند و لاوری و … دیدن کنید و لذت خود را از سفرتان با تماشای هنر سوزندوزی خانمهای روستای تیس چند برابر کنید.
4. آداب و رسوم مردم چابهار
با توجه به وسعت استان سیستان، شاهد آدابورسوم بسیاری در آن خواهید بود. ذکر چند مورد از آنها در این نوشتار خالی از لطف نیست.
4-1. عروسی
یکی از آداب و رسوم خاص مربوط به شهر چابهار جشنها و اعیاد آنها است که در برخی از آنها باشکوه تر ظاهر میشوند و در برخی شکل معمول دارد. مثلاً در مراسم عروسی، تأکید زیادی بر ازدواج خویشاوندی وجود دارد تا از این طریق بتوانند به گسترش تیره و طایفهها استمرار ببخشند. در مراسم عروسی در میان بلوچها 8 مرحله وجود دارد که شامل: گِندونِن، هِبَرجنی، بربند مال، جُل بندی، حِنا دوزوکی، حِنا راستکی، سرآپی و شب یکجایی است. در سالهای پیشین مراسم عروسی 8 شبانه روز به طول میانجامید اما متناسب با شرایط اقتصادی فعلی این زمان به 3 روز کاهش پیداکرده است. نکته جالبتر اینکه در این مراسم سفره عقد و جهیزیه ای وجود ندارد.
4-2. عزاهای عمومی و خصوصی
استان سیستان دارای مردمانی از مذهب شیعه و سنی است که با وحدت در کنار هم در حال گذران زندگی هستند. عزاداریهای خصوصی در میان این دو گروه تفاوتهایی دارد و از اهمیت زیادی برخوردار است.
4-3. موسیقی
بیشتر ترانههای محلی در میان استان سیستان در مراسم عروسی و اعیاد خوانده میشود که برخلاف روح خشن منطقه سیستان، ترانهها با حسی لطیف بعد زندگی مادی و معنوی را توصیف میکنند. این موسیقی شامل طبل، دهل و سرنا است.
4-4. لباس محلی
5. سوغاتیهای چابهار
استان سیستان و بلوچستان، بندر چابهار، 50 کیلومتری چابهار مسیر کمب، رمین، کچو تا بندر گواتر بهترین مسیر برای تماشای کوههای مینیاتوری در کنار سواحل دریای عمان است.
علاوه بر اینکه گردشگران میتوانند از کمپینگ گردشگری کوه های مریخی بهرهمند شوند، امکان رزرو هتل لاله چابهار، هتل لیپار چابهار و چندی دیگر از هتلهای چابهار وجود دارد.
خلق چنین پدیدههایی بر روی زمین از قدرت لایزال الهی دور نیست و برای مخلوق اش ستودنی است. نقاش جهان هستی آنچنان خلق کرد که میفرماید: همه چیز را برای تو آفریدم و تورا برای خودم، باشد که سپاسگزار باشید.