فهرست مطالب
Toggle
کلانشهر شیراز مملو از جاذبه های دیدنی اعجاب انگیزی است که هر کدام از آن ها پر از رمزوراز هستند. گهواره دید در شیراز یکی از آن جاذبه های سحرآمیز است که بازدید از آن می تواند برای بسیاری از افراد جالب توجه باشد. شاید برایتان جالب باشد از گهواره ای دیدن کنید که درآن خواب به چشم نمی آید؛ چه تناقض عجیب و زیبایی بین اسم این مکان و کاربرد معمولی که ما از آن سراغ داریم وجود دارد. مادرها از گهواره برای خواباندن نوزادهایشان استفاده می کنند اما در این گهواره، خواب به چشمان حرام است. شاید اینجا تنها گهواره تاریخ باشد که هرگز در آن لالایی شنید نشده است. گهواره دید (گهبانه دید) چهار طاقی است با چهار ستون که بر فراز آن گنبدی مخروطی شکل با طول و عرض ۴×۴ متر از جنس سنگ و ساروج قرار دارد. گهواره دید به گنبد عضد ( گهواره زید ) و گهواره دیو نیز مشهور است. در سفر به شیراز مهمترین مسئله رزرو هتل مناسب است چراکه بهترین هتل های شیراز مانند هتل بزرگ شیراز در اکثر ایام سال مملو از گردشگرانی است که برای بازدید از شهر یاد شده به آن سفر کرده اند.
گهواره دید در شیراز را بیشتر بشناسید
این بنا در دوره دیلیمیان ساخته شده است و در قله کوه شرقی دروازه قرآن شیراز، سمت چپ تنگ الله اکبر قرار دارد . بنای کلی این گهواره شبیه معماری بناهای دوره ساسانی است. چهار درگاه در چهار ضلع بنای مذکور وجود دارند که طول و عرض هر ضلع 4 متر و ارتفاع آن ها 3 متر است؛ ارتفاع گنبد نیز سه و نیم متر می باشد. دلیل ساخته شدن این چهار طاق بر روی قله کوه تاسیس مکانی جهت دیده بانی و خبررسانی بوده است. به عنوان مثال برای پیام رسانی های فوری و مهم از نشانه هایی مانند: تابش نور آیینه، راه انداختن دود، دمیدن در بوق و شیپور استفاده می کردند و در شب با روشن کردن آتش به برج های دیگر خبررسانی می کردند؛ بنابراین همانطور که انتظار می رود این بنا جایگاه سربازان و دیده بانان بوده است.
گهواره دید در سال 1352 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. از این گهواره تمام شهر شیراز قابل مشاهده است. چند سال پیش در کنار آن، بنای قبور شهدای گمنام توسط سازمان بسیج سپاه پاسداران ساخته شد و صبح های جمعه گروه های مذهبی برای خواندن دعای ندبه به آن محل می روند. در حال حاضر نیز اطراف بنای یاد شده درختکاری شده و مکان بسیار زیبا و مناسبی برای گردشگری پدید آمده است. برای رفتن و رسیدن به گهواره دید باید از پلکان سیمانی پارک کوهپایه عبور کرد.
پارک کوهپایه
این پارک درسینه کش کوه ساخته شده و به همین دلیل به آن کوهپایه می گویند. دورتا دور پارک غرفه های نارنجی رنگ است و به همین دلیل به آن پارک نارنجی پوش نیز گفته می شود. این غرفه ها اکثرا برای فروش مواد خوراکی هستند. سمت دیگر پارک وسایل بازی مانند قطار کودکان، استخر توپ، سینما سه بعدی و غیره وجود دارند و سمت دیگر وسایل ورزشی قرار گرفته اند. به واسطه همین وسایل متنوع ورزشی و برخورداری از طبیعتی زیبا و هوایی پاک برخی صبح ها ورزش گروهی در این مکان برگزار می شود. قسمت مرکزی پارک یک آبنمای موزیکال بسیار زیبا قرار دارد. در هر اوج و فرود این فواره زیبا می توان به پستی ها و بلندی های زندگی فکر کرد؛ موسیقی که همراه با آبنما خودنمایی می کند، موجب نوازش حس شنوایی انسان می شود. به دلیل جغرافیای خاص این پارک و محاصره آن توسط ابنیه تاریخی اگر با دقت درآن قدم بزنید ودر حس و حالی که تجربه می کنید غرق شوید متوجه تفاوت عمده آن با سایر پارک ها خواهید شد. ضمنا می توان در این پارک ازمزیت نشستن روی چمن های سبز و تازه بهره مند شد و یا به پله نوردی پرداخت و خود را به گهواره دید رساند.
چاه مرتضی علی
چاه مرتضی علی که به چاه مرتاض علی نیز مشهور است سه متر عمق دارد و کنار آن بنایی است که چند اتاق گچی و دو آب انبار دارد. طاق ایوان ها کوتاه و هلالی شکل است و روی کاشی کاری آن، آیات و احادیثی نوشته شده است. رو به روی ایوان ها چند پله به سمت پایین و رو به دخمه قرار دارد. این زیرزمین بسیار تاریک است اما از شمع های نذری نیمه سوخته ای که دور و بر ورودی دخمه پیدا می شود می توان برای روشنایی استفاده کرد و از طناب هایی که به دیوار آویخته شده برای پایین رفتن کمک گرفت. اگراز 15 پله و یک راهرو عبور کنید به فضایی می رسید که یک سنگ یاد بود وسط آن نصب شده است.
روی سنگ نقش یک شمع کشیده شده است و درون شعله شمع نوشته شده: “یا هو، ای تو را با هر دلی رازی دگر” و بالای شمع نوشته شده: “حضرت مرتاضعلی شاه که در قرن دوم هجری در این مکان به وصال معشوق رسید”. زیر این نوشته هم غزلی از حافظ هست با این مضمون: “گلغذاری ز گلستان جهان ما را بس”. تاریخ نشان داده اکثر عرفا و بزرگان ساعات زیادی را در یک جای دنج و خلوت به خودشناسی و نیایش می پرداختند و این محل از این لحاظ بسیار معنوی و مقدس است. به گفته برخی مکان یاد شده قدمگاه حضرت مرتضی علی (ع) بوده، به اعتقاد برخی دیگر دخمه و معبد زرتشتی ها بوده است؛ همچنین عده ای بر این باورند که این چاه محل عبادت زاهدی به اسم مرتاض علی شاه بوده است.
در حال حاضر نیز برخی اعتقاد دارند که اگر کسی چهل شب جمعه یا شنبه در آنجا چله نشینی و عبادت کند به حاجت و خواسته اش می رسد. این گودال ( دخمه ) احتمالا چاه طبیعی یا غاری با شیب تند بوده که در حال حاضر چند پله برای آن ساخته شده است. در قسمت ورودی دخمه زیرفرش ماشینی «بسم الله الرحمن الرحیم»، یک کتیبه هست که تاریخ 1253هجری قمری روی آن نوشته شده است. کتیبه های دیگری نیز دوتادور آنجا وجود دارند که به دلیل محوشدن نوشته ها ، قابل خواندن نیستند .
تنگه الله اکبر
در کوه های شمال شیراز دره های عمیق و باریکی وجود دارد که به آن ها تنگه می گویند. تنگه الله اکبر بین کوه های چهل مقام و باباکوهی قرار دارد و آب چشمه رکنی و قنات رکن آباد در آن جاری است. این تنگه را باید دروازه جلگه شیراز نامید، چراکه مشرف بر شهر شیراز بوده و دور نمای کلی و باشکوه شهر را بهتر از هر جای دیگری به یک باره و در یک لحظه نشان می دهد. به باور برخی دلیل این نام گذاری آن است که در گذشته مسافران پیاده، خسته و گرسنه بعد از پیمودن مسیری بسیار طولانی که در آن فقط گرد و خاک و خار و خاشاک دیده اند، یک مرتبه قله ای را فتح می کنند که نشان از رسیدن آن ها به یک آبادی است.
مضاف بر آن این افراد در حال تماشای منظره ای دل انگیز و باشکوه از شهری دوست داشتنی نیز بودند و در همان لحظه از شدت وجد کلمه ” الله اکبر” را به کار می برند. به دلیل اینکه که تنها راه ورودی از شمال ایران به شهر شیراز از این دره بوده است و در واقع تنها راه ورودی به شهر تلقی می شده است، دروازه قرآن را بر روی مسیر آن ساختند تا مسافرین از زیر قرآن رد شوند و در پناه برکت آن قرار گیرند. در سال 1384 سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نقش برجسته رستم که در تنگ الله اکبر نصب شده بود را در فهرست میراث ملی ثبت کرد.
این تنگه از دوران قدیم تا سال ۱۳۶۷ به صورت طبیعی وجود داشته است، اما در زمان صمد رجا شهردار وقت، کانال بزرگی روی دره ساخته شد؛ متاسفانه طی ده سال تمام زباله های ساختمانی به این دره ریخته شد و به همین دلیل تنگه باریک شد؛ از این رو مجبور شدند کوه های اطراف تنگه را بتراشند تا دره عریض تر شود. در اطراف تنگه الله اکبر پروژه ای در دست اقدام است و هدف از طرح آن ایجاد فضایی گردشگری است که شامل پارکینگ، اسکله قایق سواری، دریاچه و فضای سبز در اطراف این تنگه می باشد. در حال حاضر دریاچه ای با دیوارهای سنگی با ارتفاع دو متر و وسعت۸/۱ هکتار در حال ساخته شدن هستند و با احداث چاه، آب دریاچه را تامین کرده اند. زمان مناسب برای بازدید از این منطقه پاییز است چراکه هوا بسیار مطبوع و لطیف بوده و مناظر به واسطه رنگ برگ درختان بسیار زیبا هستند. لازم به ذک است که در این فصل شیراز خلوت می شود و می توان به راحتی و بدون نگرانی از ازدحام و عدم امکان رزرو هتل مناسب به گشت و گذار پرداخت.
رزرو هتل برای بازدید از جاذبه های شیراز
حتماً شنیدهاید که شهر شیراز یکی از شهرهای اصیل و با قدمت ایران است. در واقع شیراز با کولهباری از تاریخ، جاذبههای بسیاری برای گردشگران دارد که نمونه آنها گهواره دید است. این گهواره در قله کوه شرقی دروازه قرآن قرار دارد. یک جاذبه شگفتانگیز و تاریخی که از دیدنش حیرت میکنید! این گهواره معروف همچنین در نزدیکی تنگه الله اکبر واقع شده است. در کل بهتر است اینطور بگویم که شیراز پُر از جاذبههای تاریخی با قدمت دیرینه بوده که برای دیدنش بهتر است چند روزی زمان بگذارید. برای این کار لازم است اقامتگاهی در شیراز رزرو کنید. از آنجایی که شیراز یکی از کلان شهرهای ایران بوده، دارای بهترین اقامتگاهها در سطح شهر است. از جمله هتل های شیراز هتل بزرگ شیراز، هتل چمران شیراز و هتل زندیه شیراز است. خوشبختانه هتل هایی که نام بردیم به صورت آنلاین قابل رزرو هستند و مسافران میتوانند اتاق موردنظرشان را در تاریخی که میخواهند از هر کجای دنیا، رزرو نمایند.
3/5 - (1 امتیاز)