خانه >> ایرانگردی >> غار شاپور استان فارس
غار شاپور استان فارس

غار شاپور استان فارس

زمانی که نام استان فارس به میان می آید اغلب ما به یاد شیراز و شاهکارهای هنری و تاریخی اش می افتیم، غافل از این که گوشه به گوشه استان فارس آمیزه ای از تاریخ ایران باستان است. باید گفت استان فارس به تنهایی تکه ای بزرگ از تاریخ ایران است و در هر برهه از تاریخ و وقایع تاریخی نقشی پررنگ داشته است، گواه این مدعا کتب تاریخی آثار و ابنیه هایی است که همچون شناسنامه تاریخی بر پیشانی این خطه می درخشد. در میان شگفتی های این دیار این بار سری به غار شاپور در استان فارس می زنیم. در غار شاپور مجسمه ای قد علم کرده است که آوازه اش مرز تاریخ را در نوردیده و امروز مجسمه غار شاپور دلیل محکمی برای آغاز یک سفر است. با ایران هتل آنلاین همراه شوید تا سفری دلپذیر به گوشه ای پر از رنگ و بوی ساسانی در استان زیبای فارس داشته باشیم.

کازرون
آغاز سفر به سمت شهرستان تاریخی کازرون در یکصد و بیست کیلومتری شیراز است. کازرونی که در زمان هخامنشیان شهره به نام گازرا بود و در زمان ساسانیان یکی از توابع شهر بیشاپور که به دستور شاپور اول از نو ساخته و بلد العتیق نامیده شده و پایتخت حکومت ساسانی می شود. این شهر در زمان حکومت ساسانیان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و همواره مورد لطف پادشاهان ساسانی بوده است به همین خاطر گوشه گوشه کازرون پر از یادگاری دوران ساسانی است. این شهر در دوران اسلامی هم شهر آباد و محل توجهی بوده است. سفرمان را از کازرون اصیل و آباد به سمت مقصد ادامه می دهیم.
بیشاپور مقصد اول
سال ها قبل پادشاه قدرتمند ساسانی که شاپور اول نام داشت پس از پیروزی بر امپراتور روم دستور داد در مسیر تخت جمشید تا تیسفون در ناحیه ای که شهره به داشتن آب و هوایی مطبوع و طبیعتی چشم نواز بود، شهری علم کنند و نام خود را بر روی آن شهر نهاد. شهری که یک معمار کاربلد طراحی آن را بر عهده گرفت و بر اساس معماری یونانی آن را بنا نهاد، شهری تبدیل به پایتختی زمستانه برای پادشاه گردید. شهر چهار دروازه و دو مسیر متقاطع اصلی داشت و ورودی اصلی دروازه ای بود که در ضلع غربی قرار می گرفت.
تیسفون
این شهر که در نزدیکی دره ای به نام چوگان و در حاشیه رودخانه شاپور واقع شده نام های متعددی در طول تاریخ داشته است، اما امروزه به شهر بیشاپور شهره است، شهری که اکنون در 23 کیلومتری شهرستان کازرون در استان فارس جا خوش کرده و سال های سال شاهد وقایع تاریخی بسیاری بوده است و یک سنگ نوشته از دوران ساسانی رازهای بسیاری را از این شهر تاریخی بازگو می کند. شاید نام معبد آناهیتا به گوشتان خورده باشد، باید بدانید این معبد مشهور در شهر تاریخی بیشاپور واقع شده است. شهر از دو بخش تشکیل شده بود؛ بخش سلطنتی و بخش عامیانه. قسمت سلطنتی شهر مجموعه ای متشکل از معبد آناهیتا، ایوان موزائیک، کاخ به والرین، جایگاه قربانی و نذر و البته تالار تشریفات است که همگی امروزه از آثار باستانی معروف و پرطرفدار در بین دوستداران تاریخ، کاوش های باستانی و گردشگران خارجی است. قسمت دوم شهر محل زندگی افراد عادی و شامل منازل مسکونی، بازار و حمام و … غیره بوده است.
بیشاپور
این شهر باستانی سال ها مورد علاقه کاوشگران بسیاری بوده و البته در گذر زمان آسیب های فراوانی دیده است، اما هر آنچه از شهر باقی مانده است حتما ارزش دیدن را دارد. باید بگوییم منطقه بیشاپور خود کتابی قطور از تاریخ است، در مجاورت دره چوگان علاوه بر این شهر باستانی قلعه دختر هم با نقش برجسته های ساسانی خود شهرتی جهانی دارد. این شهر تاریخی در دوره اسلامی هم یکبار از دامنه جنوبی گسترش یافته به طوری که آثاری از یک مسجد اسلامی هم در کاوش های باستان شناسی به دست آمده است. مقصد سفرمان جای دیگری همین نزدیکی هاست، بنابراین زمان زیادی را به شرح عظمت و تاریخ بیشاپور نمی پردازیم. در مجالی دیگر سفری دقیق تر و پرحوصله تر به این تکه تاریخی و پرطرفدار از استان زیبای فارس خواهیم داشت. اگر به شهرکازرون سفر کردید قطعا سری به بیشاپور زده و در سیر تاریخ سفری اعجاب انگیز را در یک دشت وسیع تجربه کنید و فراموش نکنید خود کازرون یک آلبوم عکس است که از دوران ساسانی بر جای مانده است.

غار شاپور، ملاقات با پادشاه

از بیشاپور فاصله گرفته و شش کیلومتری به سمت انتهای دره چوگان حرکت می کنیم، جاده ای آسفالت ما را به روستای تنگ چوگان می رساند. مسیرمان را از میانه روستا ادامه داده و به کوهی می رسیم که در سینه کش آن دهانه یک غار هویداست. غار 800 متری از سطح زمین فاصله دارد و یک مسیر پلکانی متشکل از 230 پله ما را از این مسیر صعب العبور عبور داده و به دهانه غار می رساند. شاید بد نباشد اگر بدانید این پله ها در سال 1336 و توسط ارتش ایران ساخته شده است. غارها به خودی خود شگفت انگیز هستند، سرزمین هایی تاریک با دسترسی های نه چندان آسان که اغلب برای انسان ها پر از راز و رمز و شگفتی و لذت کشف شدن هستند. این لذت زمانی چند برابر می شود که بدانید شما قدم در غاری می گذارید که علاوه بر جذابیت های طبیعی آثار و رازهای تاریخی و آیینی بسیاری نیز در خود پنهان کرده است. حالا که به بالای پله ها رسیده اید نمایی از یک دشت وسیع و بی نهایت زیبا پیش چشمان شماست. اگر به سمت غار بازگردید در سمت چپ خود یک دخمه را ملاحظه می کنید که ساخته دست بشر است. اینجا تراس چهارم غار و ورودی اصلی است. ده متری که در تاریکی غار جلو می روید ناگهان ابهت یک مجسمه غول پیکر شما را مبهوت می کند.
غار شاپور
آنچه پیش روی خود می بینید یکی از شاهکارهای یادگار دوران ساسانی است. مجسمه ای با طول تقریبی شش متر که در نگاه اول متوجه می شوید که دست هایش آسیب دیده است. باید بگویم شما در برابر تندیس شاپور اول پادشاه قدرتمند ساسانی هستید. پادشاهی خوش پوش با موهایی آراسته و ریشی مرتب که با حلقه ای تزیین شده،تاجی بر سر، کمربندی به دور کمر و شمشیری آویخته که ابهت شاپور را در ذهن تداعی می کند. این یادگار ساسانی که شاهکار باستانی مجسمه سازی است چیزی حدود هزار و هفتصد سال قدمت دارد و از این حیث تنها مجسمه ای است که در طول گذر تاریخ جان سالم به در برده است و شگفت انگیزتر آنکه بر روی یک ستون چکیده از سقف غار حجاری شده است، اگرچه بر اثر زلزله ای که سال ها قبل حادث شده، مجسمه سقوط کرده و از دو دست مجروح شده بود، در سال هزار و سیصد و سی و شش ارتش آن را بازسازی کرده و به حالت اول خود باز گردانده است و در نهایت یک سنگ نوشته از عملیات اجرایی ارتش در آن سال را بر در غار به یادگار گذاشته است. البته ارتش خوش ذوق یک کتیبه دیگر هم به یادگار گذاشته است که ترجمه ای از کتیبه نقش رجب است. مجسمه شاپور این غار را به نام غار شاپور شهره کرده است. نکته دیگری که باید در باره این غار بدانید این است که غار سال ها قبل تر از ساسانیان به رسم آن روزگاران محلی آیینی و مذهبی برای عبادت و اهدای قربانی بوده و شاپور اول نیز برای یکدست کردن اعتقادات مردم آن دوران و اثبات قدرت خود مجسمه اش را در غار قرار داده است.
غار شاپور
دور تا دور مجسمه در مساحتی بالغ بر هشتاد متر حجاری شده و دیوارهای دو طرف صاف شده است و آن طور که به نظر می رسد ساخت این بنا ناتمام مانده است. در انتهای این تالار هشتاد متری دو آب انبار قرار دارند. آبی که از سقف غار چکه میکرده است در این دو آب انبار ذخیره شده و آب مورد نیازشان را تأمین می کرده است. اگر چشم بچرخانید همان اطراف یک جلوه دیگر از یزبایی طبیعی غار شما را ذوق زده می کند. یک آبشار سنگی زیبا که حاصل سال ها تلاش استالاکتیت ها و استالاگمیت ها و یا همان چکیده و چکنده هاست. یک گودال عمیق هم پای این آبشار زیبا قرار دارد. غار قسمت های دیگی نیز دارد و در سمت چپ گودال وارد دالانی می شود که به یک محیط مسطح منتهی می شود و بر عقیده باستان شناسان اینجا محل انجام قربانی واهدای نذورات است. غار بخش های دیگری نیز دارد که البته به دلیل تاریکی و وجود آب که احتمال لیز خردن را افزایش می دهد در کنار عمق زیادش امکان جستجوی بیشتر را سلب کرده است و تاکنون هیچ کس نتوانسته سفری کامل به این غار تاریخی داشته باشد. اما اگر یک غارنورد حرفه ای باشید یا دست کم کمی حوصله کنید با عبور از دهلیزها و مسیرها از این غار زیبا به غاری می رسید که در همسایگی غار شاپور قرار دارد.
غار شاپور
جالب است اگر بدانید دو غار در اطراف غار شاپور قرار دارند و بومیان منطقه یکی از غارها را مادر شاپور و دیگری را غار مرمر می نامند و دربین این دو غار پرآوازه شاپور قرار گرفته است. زیبایی های این دشت و این غار تمام نشدنی است. اینجا یک تاریخ خاطره خفته است و اگر گوش شنوایی داشته باشید حتما رازهای زیادی را خواهید شنید.
سفر به استان فارس همیشه لذت بخش است. لمس تاریخ و گذشته سرزمینمان در جای جای این دیار میسر است. اگر روزی روزگاری قصد سفر به استان فارس و اقامت در آن را داشتید حتما سری به ما بزنید. ایران هتل آنلاین بر حسب وظیفه لیستی کامل از اقامت گاه ها و هتل های استان فارس اعم از هتل های لوکس تا اقامت گاه های بوم گردی به همراه لیستی از امکانات، قیمت ها و تخفیفات و گنجینه ارزشمند تجارب مسافرین قبلی را در اختیار شما قرار داده و با امکان رزرو آنلاین هتل شما را در برداشتن قدم اول برای آغاز یک سفر هیجان انگیز و تضمین شده یاری می نماید.

4.2/5 - (9 امتیاز)
حوض دختر گبر اقلید فارس، گودالی به عمق تاریخ
ادامه مطلب

این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟

برچسب ها :

اشتراک گذاری

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[search_hotel]
  • محبوب ترین ها
  • آخرین مقالات
  • منتخب سردبیر