معماری و تزئینات خانه امینی های قزوین
سه گانه ی تالارهای آیینه بارزترین ویژگی این بناست. ارسی هایی نیز در بین این تالارها ساخته شده اند که در ادامه ی مقاله به ویژگی های ظاهری آن ها اشاره خواهیم کرد. در میان هر تالار چلچراغی بزرگ نصب شده است تا آن مکان را کاملا روشن کند. فرش های عتیقه ی بسیار زیبایی نیز کف تمام سالن ها پهن شده اند. جالب است بدانید زیر تالارها خالی است و در آن جا سردابه، زیرزمین و شربت خانه ساخته اند.
دورتا دور خانه، پشتی های قرمز به رنگ گل های قرمز قالی ها گذاشته شده اند تا هم مکان زیباتر شود و هم افراد ضمن نشستن روی زمین تکیه گاه مناسبی داشته باشند. زاویه ی قرار گرفتن آئینه ها در کنارهم به گونه ای است که همه چیز را چند برابرنشان می دهد. گویی به تابلوی نقاشی چند بعدی خیره شده باشی.
شیشه های رنگارنگ ارسی ها دل آدم را آرام می کنند. هارمونی که بین رنگ ها وجود دارند روح انسان را به وجد می آورند. منبت کاری ها و نقاشی های روی درها نیز بسیار دیدنی هستند. در نقاشی های حکاکی شده روی برخی دیوارهای حسینیه طرح های بسیار جالبی دیده می شود که انگارداستان های باستانی قزوینیان را روایت می کنند.در کنار اکثر آن ها ابیاتی آموزنده نیز نوشته شده اند. بازدید کننده در این مکان هم لذت های بصری فراوان می برد هم به اندوخته های معنوی اش افزوده می گردد. همزمان با روشن شدن چلچراغ تالارها نور زردی در آئینه ها منعکس می گردد و فضای درون تالار را حیرت انگیز می سازد.در تمامی درها پرده ای قرمز رنگ آویز شده است که از دو طرف به بدنه ی اصلی در چفت شده اند و آدم را یاد نقاشی های دوران کودکی اش می اندازند.
در تالارهای آئینه تنوع معماری به چشم می خورد. علاوه بر تفاوت در گچ بری ها و منبت کاری ها، رنگ آمیزی سقف ها و در و دیوارها نیز با هم فرق دارند، به عنوان مثال در یکی از تالارها فرش های عتیقه ای صورتی رنگ در زیر سقف فیروزه ای قرار گرفته اند و خوش سلیقگی طراحان قزوینی را به رخ می کشند. نور از ارسی ها با شیشه های رنگارنگ عبور می کند و زمین را شبیه یک جعبه مداد رنگی می سازد، آدم دلش می خواهد روی زمین و این نورهای رنگی غلت بزند و ریه هایش را از بوی معنوی فضای حسینیه سیراب کند. در کنار این همه زیبایی، سادگی جریان دارد. ضمن بازدید از خانه ی امینی ها هرگز نشانی از مجلل بودن را مشاهده نخواهید کرد. چوب ها، گچ ها، پرده ها و رنگ ها همه در نهایت سادگی در کنار هم مجموعه ی تماشایی ای را به وجود آورده اند. یکی از دلایل محبوبیت این مکان همین است که هم زیباست و هم ساده، هم خانه ای است سنتی برای بازدید هم حسینیه ای است برای اطعام فقرا.
عکاسی در خانه ی امینی های قزوین
این مکان محل بسیار مناسبی برای عکاسی است، ترکیب بندی رنگ ها، تلفیق فضایی سنتی با حال و هوایی عرفانی و معنوی، سبب ایجاد قاب بندی های زیبایی می شود که هر عکاسی را به گرفتن عکس راغب می کند.یکی از منحصر به فردترین مکان ها برای عکاسی ایستادن در مقابل آیینه های تالار آیینه است و استفاده ازهنر فرم دهی به فضا برای گرفتن عکس های فوق العاده.
فضای بیرونی خانه ی امینی ها
در وسط حیاط این عمارت حوضی بسیار بزرگ قرار گرفته است که در اکثر موارد پر از آب است و فواره های آن به اطراف آب می پاشند. باغچه ها،درختان و گل هایی که در حیاط هستند نشانگر فصل هایی اند که بر این عمارت می گذرند: گاهی مانند رنگ غالب شیشه های ارسی ها سبزند، گاهی به رنگ گل های قالی قرمزند، گاهی مثل نقاشی های حکاکی شده روی درها نارنجی و گاهی مانند گچ بری های سقف سفیدهستند. نمای بیرونی این مجموعه از آجرهای قدیمی ساخته شده است و روی پشت بام آن سه کلاهک مثلثی شکل به چشم می خورند. چندین در چوبی نیز در جاهای مختلف ساختمان دیده می شوند. تعدادی گلدان زیبا هم در اطراف ساختمان گذاشته شده اند.
مشاهده ی فضای بیرونی از داخل حیاط و مشاهده حیاط از پشت شیشه های رنگی داخل ساختمان کار جالبی است. این عمارت از معدود مکان هایی است که مذهب و هنر را با هم دارد. به عنوان مثال در ماه محرم و صفر کل این مجموعه سیاه پوش می شود و پرچم های سیاه مخصوص این دوره در داخل و خارج عمارت نصب می گردند. در طاقچه های فراوانی که در دیوارها ساخته شده اند وسایل عزاداری گذاشته می شود و از شربت خانه و زیر زمین نیز جهت آماده کردن وسایل برای پذیرایی استفاده می شود.
رودخانه ی ارنزک: رودخانه ی ارنزک ازحوالی خانه ی امینی ها می گذرد و به دیدنی های طبیعی این منطقه می افزاید. در این رود که باریک اما همیشه پر آب است تکه سنگ های زاویه داری وجود دارند که به دلیل زلال بود آب رودخانه قابل دیدن هستند، دراطراف رودخانه نیز درخت هایی هستند که سایبان های زیبایی دارند.
آرامگاه امام محمد غزالی: امام محمد غزالی از عارفان ایرانی بوده است. کتاب های فلسفی و مذهبی بسیار زیادی از وی به جای مانده است. در حال حاضر قبر او در یک اتاقک ساده و زیبا در آرامگاهش قرار دارد و زیارتگاه عارفان و دوستدارانش می باشد. بازدید از این مکان مذهبی-عرفانی خالی از لطف نیست.
حمام قجر: مربوط به دوره صفوی هاست و عمر آن به چهار صد سال می رسد. اینکه چرا نام این حمام را قجر گذاشته اند با اینکه در دوره ی صفوی ها ساخته شده است مشخص نیست اما آنچه بارز است این است که این حمام از بزرگترین حمام هایی است که در قزوین وجود دارد. جالب است بدانید در این حمام از طرح های مختلفی جهت شناساندن آداب و رسوم اهالی قزوین به بازدیدکنندگان استفاده شده است.
سوغات قزوین: از سوغات قزوین می توان به انواع شیرینی ها و صنایع دستی آن اشاره کرد.
شیرینی پادرازی: این شیرینی شبیه یک لوزی کشیده شده و بلند قد است. روی آن قرمز و سرشار از پودر زنجبیل است و البته بسیار خوش طعم.
نان نخودی: شیرینی نخودی قزوین بسیار ترد و خوشمزه است و روی آن پر از خلال پسته می باشد. نان نخودی در شهرهای دیگر نیز پخت می شود اما شیرینی نخودی قزوین چیز دیگری است.
نان چرخی: این شیرینی از بیرون شبیه گوشت چرخی است چرا که قزوینی ها مواد این شیرینی را بعد از مخلوط کردن داخل چرخ گوشت می ریزند. این نان طعم متفاوتی از شیرینی های دیگر دارد.
باقلوای قزوین: این شیرینی در لایه های مختلف و با رنگ های متفاوت طبخ می شود. این نوع باقلوا هم بسیار زیباست و هم بسیار خوش طعم و البته گران.
گیوه: قزوینی ها در صنعت گیوه دوزی بسیار فعال هستند و آنچه باعث تفاوت عمده گیوه ی دست دوز آن ها با گیوه ی سایر مکان ها می شود این است که قزوینی ها برای ساخت کف گیوه هایشان از پلاستیک و چرم مرغوب استفاده می کنند.
ساعت بازدید از خانه ی امینی ها
دسترسی
سخن آخر
بازدید ازمکان های تاریخی، مذهبی، فرهنگی، طبیعی و… انسان را متوجه بعد دیگری از آفرینش می کند. بازدید کننده با دیدن معماری های خاص و اتمسفری که در آن مکان ها جریان دارد حال و هوایی تازه می یابد. در این میان مکان هایی که همه ی جنبه های مطرح شده را با هم داشته باشند در اولویت قرار می گیرند. خانه ی امینی های قزوین هم بعد تاریخی دارد هم از لحاظ مذهبی بسیار ارزشمند است و هم در اطراف آن مکان های فرهنگی و طبیعی بسیاری یافت می شود، بنابراین با یک تیر چندین نشان را می توان زد. سفرتان به خانه امینی ها خوش باد.